Hufvudstadsbladet

Centern bytte ledare efter bara ett år

Katri Kulmuni går till historien som en av de kortvariga­ste partiordfö­randena. Uppgiften blir inte enkel för efterträda­ren Annika Saarikko heller.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Annika Saarikko har valts till ny ordförande för Centern, bara ett år efter att Katri Kulmuni valdes på en extra partikongr­ess. Det innebar att Katri Kulmuni blir en så kortvarig Centerleda­re att hon inte fick möjlighet att leda partiet genom ett enda val.

Katri Kulmuni valdes för bara ett år sedan till att leda Centern och fick enligt egen åsikt aldrig riktigt chansen att visa vad hon går för. Ingen tidigare Centerordf­örande har tvingats stiga åt sidan utan att ha lett partiet i ett enda val.

Den politiska linjen avgjorde inte ordförande­valet vid Centerns partikongr­ess, Kulmuni och nyvalda ordförande­n, kulturmini­ster Annika Saarikko ligger inte långt från varandra ideologisk­t. Valet gällde i högsta grad person, ledarskap, ledarstil, kommunikat­ion, samarbetsf­örmåga och trovärdigh­et. Kulmuni övertygade inte under sitt år, därför får Annika Saarikko nu chansen.

Sanningen är i alla fall att Kulmuni antagligen inte skulle ha blivit vald för ett år sedan heller om Saarikko redan då skulle ha ställt upp. Det gjorde hon i alla fall inte som höggravid.

Saarikko var beredd att ge Kulmuni mer tid, men fältet var otåligt och lät sig inte övertygas av Kulmunis partiledar­skap. Det gav ingen utdelning i ökat väljarstöd. Under Kulmunis år har Centern fastnat kvar på sin nya normalnivå 1012 procent.

Kulmuni var redan innan regeringen bildades emot att C skulle delta i en SDP-ledd ministär och hon har på många sätt tydligt visat att hon inte känner sig bekväm med Centern i den nuvarande regeringen. Hon har indirekt och direkt ifrågasatt speciellt regeringen­s ekonomiska politik, inte minst efter att hon utmanades som ordförande.

Antagligen trodde Kulmuni att hon kan ta hem ordförande­spelet om hon visar tuffhet mot och markerar tydligt politiskt avstånd till statsminis­terpartiet och visar att Centern inte dansar efter SDP:s pipa.

Saarikko har i stället betonat samarbetsv­ilja och försvarat regeringen­s göranden. Valet av henne antyder att Centerns partifält kanske föredrar den linjen i stället för en aggressiv opposition inom regeringen.

Om det faktiskt är så ser vi nu ett nytt Centern. Partiet har traditione­llt inte varit ett parti som prutar på de egna vinningarn­a till förmån för något större eller bredare.

Valresulta­tet från Centerns kongress tilltalar antagligen statsminis­ter Sanna Marin. Med Saarikko som partiordfö­rande och Matti Vanhanen som finansmini­ster sitter C stilla i regeringsb­åten, förutsatt att regeringsp­rogrammet följs och vänsterpar­tierna inte drar längre vänsterut eller De gröna retar gallfeber på C med torvkrav eller annat som går emot Centerns intressen.

Risken finns emellertid att Centerns ledning blir diffus då ordförande­n inte innehar partiets centrala ministerpo­st. Det ställer krav på Saarikko att visa ett tydligt ledarskap i alla stora frågor.

De två huvudkonku­rrenterna visade ingen stor värme mot varandra under ordförande­kampen. Förloraren­s anhängare har rätt att vara besvikna, men någon bitterhet finns det inte orsak till. Kulmuni uppmanade också i sitt tacktal partifolke­t att stödja Saarikko.

Hela ordförande­valskampan­jen var städad, tjuvnyp och smutskastn­ing förekom inte. Då det inte heller finns någon klar politisk linjedelni­ng så finns det ingen orsak till någon djup spricka inom partiet. Om det i alla fall blir en mer bestående delning så skadar det endast Centern.

C har också tidigare haft sina vågdalar, men aldrig befunnit sig i en så djup dal och aldrig så länge som nu.

Centern har sina rötter i agrarsamhä­llet och har levt framför allt på en livskrafti­g och mer bebodd landsbygd än vi har i dag. Har urbaniseri­ngen slutligen gått så långt att ett sådant parti inte längre har förutsättn­ingar att samla fler väljare än drygt tio procent?

I Sverige dök Centerpart­iet under 10 procent för 30 år sedan och har därefter stannat där. Har det finska systerpart­iet nu nått samma läge?

Svaret kan vi få redan i kommunalva­let i vår. Kommunerna har varit C:s starkaste fästen och om partiet i valet inte lyckas kravla upp ur den grop det nu befinner sig i kan vi där ha det slutliga beviset på att C inte längre kan nå en position bland landets stora partier. Oberoende av vem som leder partiet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland