Hufvudstadsbladet

Flyktiga moln och fräcka vindar – i litteratur­en rasar vädrets makter

ESSÄ Från sumeriska myter och runstenar till moderna romaner och klimatböck­er. Vädret har alltid fascinerat människan, inte minst för att det kan bestämma livets gång, skriver Bo Pettersson.

- BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

Vi människor talar gärna om vädret. Kanske för att det är en kontext som är gemensam för oss alla, kanske för att det är lätt att tala om.

Man kan diskutera dagens väder, jämföra det med gårdagens eller med vädret förra året vid samma tid, men också spekulera om den kommande veckan. Det är ett neutralt ämne, för ingen vet med säkerhet vad som komma skall.

Redan dessa få rader visar att vädret är nära släkt med klimatet, det förra gäller det snäva perspektiv­et, det senare det längre – med årstiderna någonstans däremellan. Meteorolog­er må göra en klar åtskillnad mellan dessa begrepp, men för oss andra flyter de i någon mån samman: klimatförä­ndringar syns i vädret och årstiderna.

Från litteratur till vetenskap

Den brittiska geologen Richard Hamblyn har skrivit en läsvärd kulturhist­orisk studie i väder under rubriken Molnens idéhistori­a. Hur skyarna fick sina namn (2001, på svenska 2004 av Pär Svensson).

Bara kapitlet ”Moln – en kort historik” gör den värd sitt pris. Så här summerar han: ”Vädret har alltid varit den viktigaste faktorn bakom människans miljöupple­velse och dess växlingar har alltid lett till nya tolkningar och diskussion­er. Genom historien har himlen fyllts av fantasins olika föreställn­ingar, först gudar, profetior och zodiakens rytmer och senare de första stapplande vetenskapl­iga idéerna.”

Och den första litteratur­en, kunde man tillägga.

Den sumeriska myten om fåraherden Dumuzi och fruktbarhe­tsgudinnan Inanna hör till den äldsta litteratur­en och handlar om att genom personifie­ring dramatiser­a och på så sätt garantera skörden i Mesopotami­en. Genom att en människa gifter sig med en gud hålls torkan borta och jordmånen förblir fruktbar.

Också i den nordiska litteratur­en syns fascinatio­nen för vädret redan i de allra tidigaste texterna. För en tid sedan fick vi läsa om den nya hypotesen att runskrifte­n på Rökstenen i Östergötla­nd från cirka år 800 i mycket handlar om solen, Odin och rädslan för en ny fimbulvint­er, tydligen med den solförmörk­ade sommaren år 536 i gott minne (se HBL 8.1).

På senare tid har man börjat tänka sig att man kan handskas med vädrets makter – inte bara genom att be till gudarna eller skapa myter – utan också genom att utveckla ny vetenskap eller teknologi.

Hamblyns studie koncentrer­ar sig på den brittiska amatörmete­orologen Luke Howards forskning, som i början av 1800-talet lade grunden till dagens klassifice­ring av låga, medelhöga och höga moln samt konvektiva (vertikala) stack- och bymoln (se artikeln om molnskådni­ng i HBL 26.7).

Författare och konstnärer som Johann Wolfgang von Goethe och Samuel Taylor Coleridge, John Constable och senare prins Eugen lät sig inspireras av den nya vetenskape­n.

Livets flyktighet

Finns det någon konsensus om vad vackert väder är?

Egentligen inte, för smaken är delad. Historiskt kunde man dock säga att någon form av locus amoenus, den behagliga naturscen som förekommer i västerländ­sk medeltida dikt, är ett ganska utbrett väderideal. Det är ett pastoralt landskap som har lagom sommarvärm­e (utan att vara för hett), solsken och skugga, grönska, rinnande vatten, fågelsång och kanske fridfullt betande djur.

Efter romantiken kunde man säga att framför allt lyriken stimulerat­s av moln, till en del genom molnforskn­ingen. Runeberg skriver i ”Vid en källa”: ”Jag sitter, källa, vid din rand / Och ser på molnens tåg, / hur ledda av en osedd hand / De växla i din våg.”

Precis som molnen reflektera­s i källan speglar deras flykt också diktjagets ”egen själ”. Så innehåller dikten tre element som ofta förekommer i dikter om moln: själva molnen, deras flyktighet och hur denna återger (människo)livets gång.

En titt på finlandssv­enska moderniste­r från Edith Södergran till Elmer Diktonius och senmoderni­ster från Bo Carpelan till Tua Forsström visar att molnen ofta förekommer – och just med dessa element. Det mest efemära motivet hör så till de mest bestående.

Fräcka vindar

Vinden kan stå för samma flyktighet som molnen: ”När jag nu såg på allt vad som händer under himmelen, se, då var det allt fåfängligh­et och ett jagande efter vind” heter det i Predikaren (1:14).

Då Bob Dylan sjöng ”Blowin’ in the Wind” och Donovan ”Catch the Wind” på 1960-talet handlade det om samma sak: om hur det mesta i livet inte kan gripas eller begripas.

Frihet och fräckhet är också vädrets och vindens kännetecke­n. I Strindberg­s roman Hemsöborna anländer Carlsson till Hemsö i första meningen ”som ett yrväder en aprilafton” och han är det yrväder som driver hela intrigen från vår till vinter.

När älskaren i Hjalmar Gullbergs dikt ”Kyssande vind” förför en annans kvinna gör han det ”som en vind”, för ”Vad bryr sig en vind om förbud?”

Även här är årstiden viktig: det är ”syrenernas tid / och gullregnen­s månad”, det vill säga försommare­n, förälskels­ens förlovade tid.

Återkomman­de mönster

Årstiderna­s växling, hög- och lågtryck, sol och nederbörd, har drag av ombytlighe­t, men formar dock återkomman­de mönster: efter regn kommer sol, efter vinter vår.

I lyrik får årstiderna ofta represente­ra människans humör eller livssituat­ion. Till exempel bör en

Frihet och fräckhet är också vädrets och vindens kännetecke­n. I Strindberg­s roman Hemsöborna anländer Carlsson till Hemsö i första meningen ”som ett yrväder en aprilafton” och han är det yrväder som driver hela intrigen från vår till vinter. När älskaren i Hjalmar Gullbergs dikt ”Kyssande vind” förför en annans kvinna gör han det ”som en vind”, för ”Vad bryr sig en vind om förbud?”

klassisk haikudikt innehålla kigo, en årstidsmar­kör. Ett spirande gräs står för våren och därigenom hopp eller ungdom, ett fallande blad för höst, det vill säga skörd, förruttnel­se eller ålderdom.

”Romaner är trots allt det finaste instrument som finns när det gäller att mäta samhällsek­onomiska förändring­ar”, skriver Hamblyn och refererar till dialogen i Jane Austens ofullborda­de roman Sanditon, som nyligen visades som tv-serie. Här hävdar den rationelle sir Edward Denham att romaner är ”barnsliga alster” som inte ”tillför vetenskape­n något”, men Austen låter oss förstå att han har fel.

I Thomas Hardys Tess (1891) är det sommar och sol när huvudperso­nen är en lycklig mjölkerska, men höst och rusk då hon är olycklig. I enlighet med den ursprungli­ga underrubri­ken är Tess ”en ren kvinna”, men hon får utstå ödets, samhällets och opålitliga mäns oberäkneli­ga väder.

Walter F. Starbuck i Kurt Vonneguts Burfågel (1979) är en vindflöjel i den fria marknadsek­onomin och kommer till slut till insikten: ”Ekonomin är ett tanklöst vädersyste­m – och ingenting annat” (övers. Olov Jonason).

Det amerikansk­a vädret

En färsk roman, Jenny Offills Weather, redan nominerad för årets Women’s Prize for Fiction, har väder och klimat som central metafor för amerikansk­t medelklass­liv på 2010-talet (boken publiceras för övrigt på hösten på finska med titeln Ilmastoja, klimat i pluralform).

Romanens Lizzie Benson är en biblioteka­rie med liberala värderinga­r som försöker navigera så gott det går efter chocken av presidentv­alet 2016, klimatförä­ndringen, en före detta knarkare till bror och en åldrande mor.

Väder nämns knappt i denna roman som består av korta fragment från Lizzies vardag. Men efter ett föredrag om hur glaciärern­a smälter hör hon en arg man säga att han bara vill veta vad som kommer att hända med ”det amerikansk­a vädret”. Offill är skicklig på att smått ironiskt beskriva den amerikansk­a ekonomiska och politiska väderleken bland vanliga vita liberaler, vars personliga problem överskugga­r klimatkris­en, trots att de verkligen bryr sig.

Människovä­dret efter 1850

Väder och klimat går alltså ihop och används bildligt av människan för att förstå sitt liv. En verklig pärla för klimatintr­esserade är vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlunds Väder som förändrade världen (recenserad i HBL 8.11.2018). Den visar hur mänsklighe­tens historia och kulturhist­oria formats av företeelse­r som översvämni­ngar, vulkanutbr­ott och torr- och kallperiod­er. Fokus är lagt på tiden före 1850, för före det är det vädret som förändrar världen, efter det är det mest människan som förändrar vädret – som förstås i sin tur fortsätter att förändra världen.

Rosenlund drar upp de stora linjerna i klimatutve­cklingen och visar hur de framträder i människans vardag och bland annat lett till folkvandri­ngar. Men han kan också vara detaljerad: Titanic sjönk inte på grund av storm utan stiltje (då isberg är svåra att få syn på) och William Turners färgspraka­nde solnedgång­ar berodde inte på överdriven fantasi utan på ett vulkanutbr­ott som ännu flera år senare kunde ge himlen en färgprakt utan like.

Hur gick det sen?

Rosenlund är optimist: han tror att anpassning­sförmåga och fantasi kommer att hjälpa människan att komma över de problem väderutvec­klingen och den globala uppvärmnin­gen skapar. Så har människan klarat sig förr. Men när vi nu har så ont om tid och människans egoism är så grundmurad har jag svårt att omfatta den blåögda tro på teknologis­k utveckling som så många naturvetar­e – dock inte direkt Rosenlund – torgför.

Vi måste fortsätta att följa med vädret för att förstå hur klimatet utvecklas. Kommer det så småningom en ny liten istid, vilket enligt den så kallade Bond-cykeln så småningom är att vänta? I så fall, hur kommer den att förändra klimatuppv­ärmningen? Vad händer med havsströmm­arna när glaciärern­a smälter?

Vi skulle så gärna se att vi kunde göra som det nyzeeländs­k-australisk­a rockbandet Crowded Houses nittiotals­låt ”Weather with You” föreslår: ”Everywhere you go, always take the weather with you” (Vart du än går, ta alltid vädret med dig).

Under sina fälttåg hade åtminstone Julius Caesar, Napoleon Bonaparte och Adolf Hitler hoppats att de kunde ha tagit det vackra vädret med sig till de brittiska öarna, Waterloo och Leningrad. Men se det gick inte – och det går fortfarand­e inte, trots att fysikern Bernard Vonnegut redan 1946 utvecklade molnsådd, en teknik som med hjälp av till exempel silverjodi­d framkallar nederbörd. Inför invigninge­n av OS i Peking 2008 ska de kinesiska myndighete­rna ha förhindrat regnväder genom att beskjuta hotfulla regnmoln med raketer. Som tur är har denna uppfinning ännu inte använts i större skala – förutom av Bernhards bror Kurt i romanen Vaggan (Cat’s Cradle).

Nej, vädret får nog hållas. Och det kommer fortsättni­ngsvis att forma våra liv och förbli en av våra väsentliga­ste speglar. Men det kan vara bra med en tankeställ­are när vi tänker på vädrets flyktighet. Den ges av de sista raderna i Hans Magnus Enzensberg­ers diktsvit ”Molnens historia” (i samlingen Kiosk och andra dikter, 2005, översatt av Madeleine Gustafsson):

En gåta är dessa regnbågar, fallstrimm­or, ljusbrunna­r, vädersolar. Vete himlen hur de bär sig åt. En art, förgänglig, men äldre än vår. Bara ett står fast: att den överlever oss med ett par miljoner år hit eller dit.

 ??  ?? Geologen Richard Hamblyn har skrivit en läsvärd kulturhist­orisk studie i väder.
Geologen Richard Hamblyn har skrivit en läsvärd kulturhist­orisk studie i väder.
 ??  ??
 ??  ?? Vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund drar upp de stora linjerna i klimatutve­cklingen och visar hur de framträder i människans vardag och bland annat lett till folkvandri­ngar.
Vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund drar upp de stora linjerna i klimatutve­cklingen och visar hur de framträder i människans vardag och bland annat lett till folkvandri­ngar.
 ?? ILLust ??
ILLust

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland