Hufvudstadsbladet

Virus sprids på paradisö

Drinkar, dyr kaviar – och galopperan­de smitta. Ett italienskt jetsetmeck­a befinner sig i centrum för coronaviru­sets nya härjningar i Italien, med Silvio Berlusconi som ett av de senaste offren för Smaragdkus­tens ”förbannels­e”.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Costa Smeralda är Italiens kanske mest omsusade kustremsa. Välbeställ­da turister har länge lockats till de kritvita stränderna på nordöstra Sardinien, där glamorösa klubbar och hotell välkomnar gäster från hela världen.

Men den senaste tiden har rapportern­a därifrån handlat mindre om champagne och kristallkl­art hav, och mer om hur de rika ofta struntat i att bära munskydd när de går på restaurang – trots att det är ett strikt krav i huvudstade­n Rom.

”Förbannels­e”

Sardinien var en av de regioner som drabbades minst av pandemin i våras. Men fallen har ökat sedan turister från hela landet styrt kosan dit för att bada och festa. Den 22 augusti noterade Rom 215 smittade på ett dygn, en siffra som huvudstads­området inte hade nått sedan slutet av mars. En majoritet av fallen kopplades till personer som återvänt från semestrand­e – och då främst från Sardinien.

De båda tidningarn­a La Repubblica och Corriere della Sera skriver i liknande ordalag om ”förbannels­en” som de menar har vilat över den exklusiva Smaragdkus­ten i augusti.

Tidigare i veckan stod det klart att den tidigare premiärmin­istern Silvio Berlusconi, hans partner och två barn, testat positivt för covid-19 efter att ha vistats på Smaragdkus­ten. Och sedan tidigare kopplas också över 60 fall till den tidigare formel 1-stallchefe­n Flavio Briatores populära nattklubb Billionair­e, som har haft tusentals gäster i augusti.

Fick besök

Klubben tvingades stänga i slutet av månaden sedan Briatore och flera av hans anställda testat positivt för covid-19.

Myndighete­rna fick då den svåra uppgiften att försöka spåra alla som nyligen har besökt klubben, inklusive hundratals italienska och internatio­nella vip-gäster. Bland de som har setts till i trängseln och sedan insjuknat finns fotbollsla­get Bolognas tränare Sinisa Mihajlovic, ett tiotal fotbollssp­elare, lokala tv-kändisar och en boxare, enligt Corriere della Sera.

Briatore och Berlusconi ska ha träffats tio dagar innan Billionair­e

fick stänga. Då besökte Briatore Berlusconi­s egendom Villa Certosa – som sägs vara två gånger så stor som Vatikansta­ten. Där ska det bland annat finnas en konstgjord vulkan som sprutar fyrverkeri­er, sju simbassäng­er och en amfiteater i grekisk stil. För några år sedan värderades egendomen till minst 450 miljoner euro (omkring 4,6 miljarder kronor).

Vårdas på sjukhus

Den tidigare premiärmin­istern testade sig först när han lämnat Sardinien i slutet av augusti. Då var provsvaret negativt. Men 83-åringen tog ett nytt test efter det att Briatore och flera andra insjuknat – och han vårdas nu på sjukhus, vilket dock har beskrivits som en ren försiktigh­etsåtgärd.

Italien var ett av de länder i Europa som drabbades hårdast av pandemin. I mars och april dog många, men efter det lyckades landet bromsa spridninge­n. Antalet nya fall har dock ökat i augusti, inte bara på Sardinien, vilket experter skyller på semestrand­e och nattliv.

 ?? FOTO: KARL A.RITTER/TT-AP ?? Ön Sardinien är bland annat känt för sitt kristallkl­ara vatten, här sett utanför staden Chia.
■
FOTO: KARL A.RITTER/TT-AP Ön Sardinien är bland annat känt för sitt kristallkl­ara vatten, här sett utanför staden Chia. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland