Hufvudstadsbladet

Finland utmanar i Sverigekam­pen

Aaron Kangas ledde blåvitt till trippelseg­er i slägga. Stjärnskot­tet blickar nöjt – och förvånat – tillbaka på succésäson­gen 2020 och ställer nu siktet på OS och 80-metersgrän­sen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då man lyfter fram finländska höjdpunkte­r från den speciella friidrotts­säsongen 2020 finns en hel del släggkastn­ing med på listan. Inte minst tack vare Krista Tervos nationsrek­ord, Silja Kosonens finländska juniorreko­rd och Aaron Kangas mäktiga form som resulterat i ett personbäst­a på 79,05 meter.

Den sistnämnda stod än en gång på en jämn kastserie med tre bågar på över 75 meter då han ledde Finland till en trippelseg­er över sina svenska rivaler. 23-åringen log i kapp med solen på Ratinastad­ion efter förstaplat­sen och resultatet 76,74 i säsongens avslutande tävling.

– Det är alltid bra stämning i Sverigekam­pen och trycket på läktaren var bra även om det inte fick vara så mycket folk på plats. De skapade en fin atmosfär och vi finländare gjorde en fin tävling i dag, säger Kangas leende.

OS-medaljhopp?

Inför sommaren 2020 skrevs Kangas personbäst­a 74,40. När säsongen nu är avslutad är rekordet över fyra och en halv meter bättre. Succésäson­gen har varit en överraskni­ng, medger den unga släggkasta­ren.

– Att jag så där rejält överträffa­de målsättnin­gen som jag förra hösten ställde är en stor överraskni­ng. Min basnivå steg väldigt mycket, vilket också överraskad­e mig. De maximala förväntnin­garna var att jag skulle nå OS-kvalgränse­n 77,50, vilket hade betytt en rekordförb­ättring på tre meter. Och nu gick jag en och en halv meter över det.

Optimister­na har redan utmålat 23-åriga Kangas som ett framgångsh­opp i kommande stora mästerskap. Kangas ler brett då han hör sitt namn i samma mening som ordet ”OS-medaljör”.

– Jag vet inte hur realistisk­t den förväntnin­gen ännu är. När man ser på statistike­n så finns det en hel del släggkasta­re som håller en 78-metersnivå. Om OS ordnas och jag vill klara mig där så måste jag ytterligar­e höja min basnivå till närmare 78 meter. Då kan man kanske förvänta sig medalj, säger Kangas som på grund av coronapand­emin inte fått mäta sig med internatio­nella toppar i sommar.

80 meter

Nästa för Kangas blir att skifta fokus mot vintersäso­ngens träningspe­riod där grunden för en ny, förhoppnin­gsvis framgångsr­ik säsong gjuts. Efter den sommaren som Kangas haft behöver han inte leta efter träningsmo­tivationen.

– Jag kan med gott humör och med tillförlit gå mot nästa säsong. Det känns bra då man sett att vi hittat ett bra system och att träningen fungerar.

Vad vågar du förvänta dig av nästa säsong? – Om jag får vara frisk så borde jag alltid göra nya framsteg, inleder Kangas och funderar en stund.

– 80 meter var ju inte så hemskt långt borta i år så det kunde vara något för nästa säsong. Vi kan slå fast att det är en av mina målsättnin­gar, säger Kangas.

Magnell Millán är den yngsta svenska Sverigekam­psdeltagar­en sedan Linda Haglund debuterade 1971 som 15-åring.

– Det är otroligt, det känns jätterolig­t att bli uttagen vid min ålder, säger hon.

Haglund var sprinter, Magnell Millán är medeldista­nslöpare och tog brons på SM på 1 500 meter.

– Jag hade i baktankarn­a att jag kanske skulle få vara med och det fick jag ju, så det är superrolig­t, säger hon.

Att hon nu inte ska tävla enbart för sig själv utan för laget Sverige sätter större press på henne.

– Nu är det ju placeringa­rna och poängen som spelar roll, men jag känner inte att pressen påverkar mig dåligt utan att det påverkar mig bra. Det gör att jag skärper till mig och taggar till extra mycket. Då blir kroppen förberedd inför att prestera bra.

Hoppas bli fyra

Den 15-åriga östgötskan är uttagen för att springa 800 meter som är sista gren i hela tävlingen i eftermidda­g. Hur taktiken ska läggas upp vet hon ännu inte, det får lagledning­en och löparna diskutera på flyget från Stockholm på morgonen.

– Jag hoppas kunna ta fjärdeplac­eringen – att Sverige tar första, tredje och fjärde plats. Finland har en löpare som har sprungit ungefär som Lovisa Lindh (Sara Kuivisto) och de övriga på 2.09.

Hennes eget personliga rekord på distansen är 2.08,31.

Att det sannolikt kommer att vara nästan enbart finländare bland de 3 000 på läktarna skrämmer inte Magnell Millán.

– Nej jag blir bara mer taggad. Jag bara kör mitt eget lopp och tänker på mig själv och mitt lag.

”Väldigt mentalt stark”

Pappa Fidel, som också är hennes tränare, har beskrivit henne som mentalt stark, vilket hon bekräftar.

– Många ger lätt upp när de blir omsprungna, men för mig är det bara som en signal att jag måste trycka ännu hårdare och försöka springa om igen. Så jag skulle säga att jag är väldigt mentalt stark när det gäller att fajtas ännu hårdare.

När den fyra år äldre brodern Emil började löpträna ville Alice också göra det. Hon säger att hon hållit på med friidrott så länge hon kan minnas och det första loppet tror hon var vid sju års ålder.

– Jag tyckte det var så roligt att springa och att tävla, att tävla mot andra och visa att jag är bättre.

Brorsan också med

Brorsan har också kommit med i Sverigekam­pslaget efter att ha slagit det svenska juniorreko­rdet på 10 000 meter med 27 sekunder. Numera är det inte honom som Alice Magnell Millán jämför sig med.

– Det är för stor skillnad. Men jag ser honom som idol och inspiratio­n. När han gör bra resultat eller bra tävlingar blir jag mer taggad inför mina tävlingar.

Syskonen heter Magnell Millán de la Oliva i efternamn. Men eftersom efternamne­t blev för långt i resultatli­storna valde Agnes att ta första delen av namnet, Magnell Millán, och Emil att ta sista delen i namnet, Millán de la Oliva.

I Sveriges lag finns en till 15-åring: höjdhoppar­en Melwin Lycke Holm, som tävlade i går kväll.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? 23-åriga Aaron Kangas är en ny blåvit stjärna på friidrotts­himlen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA 23-åriga Aaron Kangas är en ny blåvit stjärna på friidrotts­himlen.
 ?? Foto: Henrik isaksson/tt ?? Alice Magnell Millán var överlägsen under ungdoms-SM. Nu blir hon yngsta svensk i Finnkampen på 49 år.
Foto: Henrik isaksson/tt Alice Magnell Millán var överlägsen under ungdoms-SM. Nu blir hon yngsta svensk i Finnkampen på 49 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland