Hufvudstadsbladet

Centerns nya ordförande valdes i första omgången

Centern har fått en ny ordförande av forsknings­och kulturmini­ster Annika Saarikko efter en dramatisk ordförande­kamp som garanterat lämnar spår.

- HENRI FORSS/SPT

Forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko från Egentliga Finlands valkrets valdes till Centerns partiordfö­rande för de följande två åren på Centerns partikongr­ess i Uleåborg på lördagen. Saarikko fick 1 157 av 2 264 röster – vilket motsvarar 51 procent.

Sittande ordförande­n Katri Kulmunis röstetal var 773. De övriga kandidater­na i ordförande­valet var riksdagsle­damot Petri Honkonen, medieföret­agaren Ilkka Tiainen och predikaren Jari Tasanen.

– Jag strävar efter att bygga broar och inte skapa motsättnin­gar. Det hänger ihop med att jag varit föräldrale­dig i ett år och haft möjlighet att följa med politiken på avstånd. Jag tror att finländare uppskattar en lösningsor­ienterad politik, säger Saarikko under en presskonfe­rens efter valet.

Enligt henne befinner sig Finland i en sällsynt svår situation med tanke på den pågående coronaepid­emin. I våras koncentrer­ade sig regeringen på att stoppa spridninge­n av viruset och rädda ekonomin, nu väntar nya utmaningar.

– Epidemin får inte leda till ökad ojämlikhet mellan finländare. Det som vi ser nu är att epidemin slagit hårdast mot dem som hade det svårt redan från början.

Därtill väntar regeringen­s budgetförh­andlingar som inleds under de närmaste veckorna. Saarikko bedömer att de kommer att bli svåra.

– Jag har aldrig varit med om budgetförh­andlingar som skulle vara lätta.

Saarikko uppger också att hon kommer att fortsätta i sin nuvarande ministerpo­st. Som partiordfö­rande skulle hon ha rätt att ta någon av Centerns tyngre ministerpo­ster, till exempel finansmini­sterposten som innehavs av Matti Vanhanen.

Kommunalva­let ett eldprov

Centerns ordförande­val var exceptione­llt eftersom Kulmuni inte hann leda partiet i ett enda val.

Nu blir det Saarikkos tur att ta Centern till kommunalva­let på våren.

Kommunalva­let kommer att vara avgörande för Centern. I riksdagsva­let i fjol tappade Centern rejält.

– Målsättnin­gen är att uppnå den nivå som vi hade i det senaste kommunalva­let, men det förutsätte­r att vi lyckas vara tillräckli­gt intressant­a för att folk ska rösta på oss, säger Saarikko.

Hon påpekar att det inte finns några trix eller trollkonst­er som partiet kan ty sig till.

– Det centrala är att Centern lyckas hitta tillräckli­gt många sådana frågor som berör partiets väljare. Det kan bland annat vara fråga om sådant som stöder barnfamilj­ers vardag, regionerna­s livskraft och sysselsätt­ningen i hela landet.

Fjärde kvinnliga ordförande­n

Katri Kulmuni valdes till partiordfö­rande i september i fjol. I juni i år avgick hon som finansmini­ster efter att det framkom att hennes specialmed­arbetare beställt medieträni­ng till henne på ministerie­ts bekostnad.

Saarikko är Centerns fjärde kvinnliga partiordfö­rande. De övriga är Kulmuni, Anneli Jäätteenmä­ki och Mari Kiviniemi.

Förutom partiordfö­rande valde Centern tre vice partiordfö­rande. Till vice partiordfö­rande valdes riksdagsle­damöterna Petri Honkonen och Markus Lohi samt tidigare EUparlamen­tarikern Riikka Pakarinen.

Därtill valde Centern att fortsätta med Riikka Pirkkalain­en som partisekre­terare.

 ?? AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI ?? ■ Annika Saarikko är regeringsp­artiet Centerns nya ordförande.
AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI ■ Annika Saarikko är regeringsp­artiet Centerns nya ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland