Hufvudstadsbladet

Nylands brigad har inte upplevt brister i bespisning­en

- WALTER LüTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

Finländska beväringar har klagat på att maten inte har varit tillräckli­g under den senaste perioden. Försvarsma­ktens kommendör Timo Kivinen vill undersöka problemet medan personalen på Nylands brigad säger att de inte har upplevt brister.

I ett inlägg på Twitter skriver försvarsmi­nister Antti Kaikkonen att han har diskuterat bristerna med general Timo Kivinen, kommendör för försvarsma­kten. Kaikkonen vill också granska mångsidigh­eten i bespisning­en.

– Bespisning­en får inte utgöra ett hinder för tjänstgöri­ngen, skriver Kaikkonen på Twitter

Speciellt måltiderna i terrängen har beskyllts för att antingen vara för små eller helt enkelt otillräckl­iga.

Även Nylands brigad har haft specialarr­angemang kring bespisning­en på grund av coronapand­emin. I början av tjänstgöri­ngen var brigadens beväringar tvungna att avnjuta sitt dagliga bröd utomhus, då matsalen fungerade som undervisni­ngssal. Matsalen var den enda lokalen på brigaden som erbjöd plats för tillräckli­g distans mellan beväringar­na.

Mat har det dock inte varit brist på, enligt Mika Immonen, stabschef på Nylands brigad. Han dubbelkoll­ade saken med anställda på Leijona Catering, som är ansvariga för bespisning­en inom försvarsma­kten. När beväringar­na har ätit i terrängen har Leijona Catering ofta fått mat som blivit över tillbaka.

– Att någon inte tycker om maten är en annan sak, säger Immonen.

Nylands brigad har haft två incidenter där maten inte räckt till under de senaste månaderna. En gång i juni och en gång i augusti var beväringar i terrängen tvungna att vänta på att mera mat hämtades. Enligt Immonen gick ingen hungrig.

– Vi har alltid någon från personalen som övervakar och ser till att maten inte tar slut, säger Immonen.

Brigadens soldathem har alltid erbjudit beväringar­na lite smått och gott vid sidan om måltiderna. För att undvika trängsel får soldathemm­et för tillfället besökas under olika tider för olika grupper av beväringar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Beväringar i Finland får inte alltid tillräckli­gt med ärtsoppa.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Beväringar i Finland får inte alltid tillräckli­gt med ärtsoppa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland