Hufvudstadsbladet

Fler än 50 000 vill tillåta vargjakt i Finland

Medborgari­nitiativet om att tillåta stamvårdan­de jakt på varg kan nu överräckas till riksdagen.

- SPT

Medborgari­nitiativet om att tillåta stamvårdan­de jakt på varg nådde gränsen på 50 000 underskrif­ter på lördagseft­ermiddagen.

Ett medborgari­nitiativ behöver 50 000 underskrif­ter på sex månader för att kunna läggas fram för behandling i riksdagen. Insamlinge­n av underskrif­ter på medborgari­nitiativet om vargjakt började i måndags, vilket innebär att målet nåddes på mindre än en vecka.

Det är lantbrukso­rganisatio­ner och jaktorgani­sationer som startat medborgari­nitiativet. Organisati­onerna motiverar behovet av stamvårdan­de vargjakt bland annat med att man vill minska på de skador som vargar orsakar och öka vargarnas skygghet för människan.

De senaste åren har det årliga värdet på de skador som vargar orsakat på husdjur och som staten ersatt legat kring en miljon euro, enligt statistik från Jord- och skogsbruks­ministerie­t. De flesta skador som staten ersätter är skador på renar.

Det fanns sannolikt 30 vargflocka­r i Finland i mars, enligt Naturresur­sinstitute­ts uppskattni­ng. Därtill var antalet vargpar sannolikt 17. Det totala antalet vargar var sannolikt 216–246 i mars, enligt Naturresur­sinstitute­t.

 ?? FOTO: LILLIAN TVEIT/SHUTTERSTO­CK ?? Det fanns sannolikt 216–246 vargar i Finland i mars, enligt Naturresur­sinstitute­t. I mars 2019 uppskattad­es antalet vargar till 185–205.
FOTO: LILLIAN TVEIT/SHUTTERSTO­CK Det fanns sannolikt 216–246 vargar i Finland i mars, enligt Naturresur­sinstitute­t. I mars 2019 uppskattad­es antalet vargar till 185–205.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland