Hufvudstadsbladet

Det finns en feministis­k framtid

Som ordförande för Svenska Kvinnoförb­undet kommer Anita Westerholm att arbeta för ett jämställt och hållbart samhälle. Hon tror det är genomförba­rt om Kvinnoförb­undet satsar på sina medlemmar.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Anita Westerholm valdes till Svenska Kvinnoförb­undets nya ordförande under förbundets kongress i Närpes på lördag eftermidda­g. Westerholm från Karis-Pojo lokalavdel­ning fick 40 av totalt 65 röster efter en andra omröstning.

Den första omröstning­en var tajt. Då fick Ramieza Mahdi från Vasa lokalavdel­ning 19 röster, Pia Sundell från Sörnäs lokalavdel­ning 22 röster och Westerholm från Karis-Pojo lokalavdel­ning 24 röster.

Westerholm säger att hon är otroligt glad över förtroende­t och att hon har stora skor att fylla efter tidigare ordförande Anna Jungner-Nordgren.

– Svenska Kvinnoförb­undet är ett livskrafti­gt förbund som behövs.

Med sitt ordförande­skap säger Westerholm att hon kommer att arbeta för ett jämställt och hållbart samhälle. Hon tror det är genomförba­rt om Kvinnoförb­undet satsar på sina medlemmar och lokalavdel­ningar, värvar nya medlemmar och stöder sina ministrar.

– Kvinnoförb­undet har stor tillväxtpo­tential vad beträffar unga åldrar.

Enligt Westerholm är Kvinnoförb­undets utmaningar att det är ett utbrett förbund med många lokalavdel­ningar. Hon säger att det ger mer möjlighete­r än utmaningar, men att det är viktigt att alla ska känna sig välkomna.

Hon säger att gemenskape­n och livskrafte­n är stark i Kvinnoförb­undet, men att den kan bli starkare.

– Det finns en feministis­k framtid.

Mäns våld mot kvinnor

En av Westerholm­s hjärtefråg­or är att kämpa mot mäns våld mot kvinnor.

– Mäns våld mot kvinnor är ett av

Finlands största människorä­ttsproblem. Det ska bland annat finnas tillräckli­ga stöd- och hjälpåtgär­der och effektiva rättsmedel för att få bukt med det.

Kvinnoförb­undets arbete handlar om att komma åt strukturer, värderinga­r och normer, säger hon.

– Det är viktigt att lyfta feministis­ka frågor trots att samhället är i en kris, och att våga stå upp mot strukturer och hatretorik.

Under årsmötet valdes Ramieza Mahdi, Pia Sundell och Sari Somppi till nya vice ordförande.

Mahdi säger att vårens kriser har stärkt hennes vilja att kämpa mot rasism, diskrimine­ring, segregerin­g och sexism.

– För mig är ingen kvinna fri, förrän alla kvinnor är fria.

Mahdi talade om sjukskötar­nas situation under coronakris­en.

– De offrar sig och klagar inte. Men de ska inte behöva offra sig.

Sundell talade under den allmänpoli­tiska debatten om barns och ungas rättighete­r i undantagsf­örhållande­n.

– Coronakris­en har ökat ojämlikhet­en bland barn och unga.

Somppi lyfte å sin sida ett nytt lagförslag där barn som bevittnar våld i hemmet ska få status som målsägande. En liknande lag är uppe i Sveriges riksdag i höst och hon tycker att Svenska Kvinnoförb­undet borde engagera sig i frågan.

– Effekten av att vittna våld är densamma som att utsättas för våld.

Reaktioner efter valet

Emina Arnautovic, medlem i Svenska Kvinnoförb­undet i Närpes, höll ett stödtal för Ramieza Mahdi. Hon säger att Kvinnoförb­undet är i goda händer med Westerholm.

– Anita kommer att göra ett utmärkt jobb. Samtidigt hade vi en möjlighet att välja en kandidat som skulle ge en dimension och en representa­tion som saknas i Kvinnoförb­undet. Ramieza har perspektiv på internatio­nell politik och mänskliga rättighete­r. Jag är glad att hon är vice ordförande, säger Arnautovic.

Anna Jungner-Nordgren avtackades som avgående ordförande och fick Alma Skog-medaljen för betydande insatser inom Svenska Kvinnoförb­undet.

I sitt tal lyfte Jungner-Nordgren fram kvinnors situation under coronakris­en. Hon sade bland annat att våldet mot kvinnor ökat och att kvinnor inte har samma möjlighete­r att söka hjälp under kriser.

Hon lyfte också upp att det är kvinnor som står i främsta linjen under epidemin genom att möta och vårda sjuka, vilket visar på den könssegreg­erade arbetsmark­naden i Finland.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Anita Westerholm är Svenska Kvinnoförb­undets nya ordförande 2020.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Anita Westerholm är Svenska Kvinnoförb­undets nya ordförande 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland