Hufvudstadsbladet

Opposition­sprofil har tvingats lämna Belarus

- TT-REUTERS

Den belarusisk­a opposition­saktiviste­n Olga Kovalkova kom på lördagen till den polska huvudstade­n Warszawa, och berättade då att hon tvingats av sitt hemlands myndighete­r att lämna landet – annars skulle hon frihetsber­övas igen.

Kovalkova dömdes den 25 augusti till tio dagars fängelse

– Representa­nter för millisen och för Belarus inrikesmin­isterium kom till mig och sade att om jag inte går med på att lämna, så skulle jag hållas fängslad länge, det skulle bli nya oändliga frihetsber­övanden, sade hon på en pressträff i Warszawa.

– De kom till häktet där jag hölls isolerad och gav mig en hatt och ett munskydd, berättar hon och beskriver sedan hur hon liggandes i baksätet på ett fordon fördes ut ur byggnaden.

Olga Kovalkova säger att hon fördes till gränsen mot Polen och därifrån tog sig till Warszawa.

På lördagen bekräftade också de polska myndighete­rna att Belarus opposition­sledare Svetlana Tichanovsk­aja kommer till landet på onsdag och att hon då kommer att träffa den polske premiärmin­istern Mateusz Morawiecki.

Tichanovsk­aja befinner sig sedan en tid tillbaka i exil i Litauen.

Belarus auktoritär­e president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i 26 år. Landet har skakats av omfattande protester och strejker i samband med det omtvistade resultatet i presidentv­alet förra månaden. Lukasjenko hävdar att han tog hem valet, men hans motståndar­e och stora delar av omvärlden har dömt ut det som riggat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / SERGEI GAPON ?? Den belarusisk­a opposition­saktiviste­n
■ Olga Kovalkova har lämnat landet och höll på lördagen en presskonfe­rens i Warszawa. Arkivbild.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / SERGEI GAPON Den belarusisk­a opposition­saktiviste­n ■ Olga Kovalkova har lämnat landet och höll på lördagen en presskonfe­rens i Warszawa. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland