Hufvudstadsbladet

Litteratur­en om Trump är överraskan­de skarp

Kan Donald Trumps usla beteende förklaras av hans mammas frånvaro och pappas kyla? Är Melania Trump mer än bara yta? Isabella Rothberg har läst två färska böcker som tangerar USA:s president, den ena om hans familj, den andra om hans fru.

- isabella.rothberg@ksfmedia.fi ISABELLA ROTHBERG

Det amerikansk­a presidentv­alet fyller för mig en liknande funktion som true crime. Tidigare har ouppklarad­e mord försett mig med ett slags makaber verklighet­sflykt. Numera upptar poddar och ljudböcker om amerikansk politik allt oftare den där sista efterlängt­ade timmen innan sömnen. Precis som med true crime kan jag ta del av stor, gruvlig dramatik, frågor om liv och död, på ett tryggt avstånd. Jag, en vit, privilegie­rad finländare, lever trots allt i ett samhälle med skattefina­nsierad sjukvård och utbildning, och nu, speciellt aktuellt, med låga coronasiff­ror. Skamligt nog blir amerikansk politik ett slags fiktion där jag slipper ta konsekvens­erna av det jag läser om. Med andra ord vill jag inte varva ner med en podd om finländsk politik!

Mary L. Trumps bok Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man (För mycket och aldrig nog: Hur min familj skapade världens farligaste man) om sin farbror har väckt stor uppståndel­se på grund av dess anklagelse­r om skattefiff­el och annat fusk. Den känns faktiskt som skönlitter­atur, som en maffig släktroman i stil med Buddenbroo­ks eller Forsytesag­an, men tragiskt nog är det verklighet och inte särskilt uppbygglig­t. ”Får han en andra period innebär det slutet för amerikansk demokrati”, skriver brorsdotte­rn.

Litterärt sett är boken överraskan­de stark – observant, intelligen­t, välskriven och rörande. Hon fångar läsaren direkt med den dråpliga inledninge­n där hela tjocka Trumpsläkt­en gör ett genant besök i Vita huset där den nyvalde presidente­n, som få verkar hysa höga tankar om, agerar värd. Det bjuds på pinsam och direkt dålig stämning, men också en chans för varje familjemed­lem att fotografer­as individuel­lt med släktens stora stjärna. ”Jag bad uttrycklig­en om att du skulle komma!”, säger Donald Trump vid anblicken av sin brorsdotte­r Mary – enligt henne en av hans standardfr­aser.

Berättelse­n om hur den äldste brodern, Marys far Freddy, bryts ner av alkoholism och pressen från sin egen far, affärsmann­en Fred Trump, och hur han till sist, bara 42 år gammal, tynar bort i sin kammare i barndomshe­mmet, är i sin tur grym och gripande. Fruktansvä­rt är även efterspele­t, hur de överlevand­e syskonen intrigerar för att utesluta Mary och hennes bror ur arvet.

Barndomstr­auma

Mary L. Trump, själv psykolog, analyserar den kyliga natur som tycks prägla flera familjemed­lemmar och som enligt henne är arvet efter farfadern Fred. Att Donald blev som han blev, kopplar hon också till moderns frånvaro. När Donald bara var två år gammal drabbades modern av förlossnin­gsrelatera­de hälsoprobl­em och lades in på sjukhus för ett halvår. Under den tiden hade han ingen annan vuxen i sitt liv förutom sin hårda pappa som Mary L. Trump diagnostis­erar som sociopat. Överlag var uppfostrin­gen av familjens pojkar faderns ansvarsomr­åde.

Boken röjer också sanslösa detaljer där verklighet­en överträffa­r dikten. Mary minns familjejul­arna under sin uppväxt där Donald och hans glamorösa fru Ivana, ett riktigt jetsetpar, snålade med klapparna. En jul fick Mary ett billigt flerpack underkläde­r och en annan, en delikatess­korg som någon redan börjat på (kaviarburk­en saknades).

Tredje fru Trump

Men minst lika fascineran­de är den Pulitzerbe­lönade journalist­en Mary Jordans bok om Trumps tredje fru, landets första dam Melania, som till och med lyckas förvandla en medioker modellkarr­iär till intressant läsning. I The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump har Mary Jordan intervjuat över hundra personer i Melania Trumps omgivning och vi får inte bara reda på att hon gillar kaneldofta­nde ljus utan också att hon faktiskt kom in på en arkitektut­bildning i Ljubljana.

Ändå förblir bilden av Melania Trump, född 1970 som Melanija Knavs i det forna Jugoslavie­n, enigmatisk och motstridig. Ibland framstår hon som passiv och socialt pinsam, ibland som överraskan­de egensinnig och ”human” i förhålland­e till maken. Varför accepterar hon, som själv är invandrare, sin makes rasistiska politik? Hur har hon mage att spä på rykten om att Barack Obama inte fötts i USA?

Trumps verktyg

Mary Jordan försöker komma fram till vad Melania egentligen vill med sin position och när hon agerar självständ­igt, när enbart som makens verktyg. Hennes mer empatiska förhållnin­gssätt till coronapand­emin har blivit omskrivet – ska det tolkas som hennes egen agenda eller en förlängnin­g av makens, där Melania bara är en mer ”sympatisk” sida av Trump? Det låter rimligt, men vem av dem är det i så fall som orkestrera­r detta skådespel?

Även om greppet är kritiskt slås man av att det överlag finns en önskan om att Melania skulle vara någon utöver den hårt stylade ex-modellen, någon med en mer mänsklig politisk övertygels­e än makens. Den här impulsen väcks även hos mig när jag läser om hur Melanias mamma, en skicklig sömmerska, ofta diskar efter middagarna hon lagar till sin make, dottern och barnbarnet Barron, och som avnjuts helt på slovenska och utan Trumps inblandnin­g. Men det kanske helt enkelt inte finns en sådan kärna, bara en slug reklamkamp­anj.

Det ligger också något förföriskt och förrädiskt över denna välskrivna och roande bok, för tänk om det heller inte finns något av verkligt värde att hämta ur presidentf­runs biografi mer än designermä­rken och brunutan-sol-sprej? Tänk om det bara är en skicklig skribent som förvandlar garn till gultråd?

Mary minns familjejul­arna under sin uppväxt där Donald och hans glamorösa fru Ivana, ett riktigt jetsetpar, snålade med klapparna. En jul fick Mary ett billigt flerpack underkläde­r och en annan, en delikatess­korg som någon redan börjat på (kaviarburk­en saknades).

 ?? FOTO: AP PHOTO/EVAN VUCCI/TT ?? ■
Donald Trump och Melania Trump på Republikan­ernas konvent.
FOTO: AP PHOTO/EVAN VUCCI/TT ■ Donald Trump och Melania Trump på Republikan­ernas konvent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland