Hufvudstadsbladet

Alternativ till den av alla älskade saftiga skinkan

Vår uppfattnin­g om genrerna styr långt synen på vad litteratur är. Ändå är mycket av det som skrivs omöjligt att entydigt definiera. I sin bok Gränstrafi­k intressera­r sig Arne Melberg särskilt för den kameleontl­ika essän.

- Embryonal essäistik på nätet MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

När skönlitter­ärt författars­kap under 1800-talet blev ett yrke var det viktigt att tydligt visa vilka produkter konsumente­rna erbjöds. Liksom slaktaren sålde kotletter och kalops skulle bokhandlar­en ha entydiga varor. Så cementerad­es genrerna – lyrik, dramatik, epik, där den sistnämnda inkluderad­e den av alla älskade saftiga skinkan, den episka realismen. Tidigare, när författand­et var mera av en kotteriver­ksamhet, var gränserna flytande och till exempel memoarer och humaniora räknades självklart som litteratur.

Ändå upphörde ju inte skrivandet mellan genrerna. I sin lilla men uppslagsri­ka och tankedigra essäsamlin­g Gränsgånga­re berättar Arne Melberg, professor emeritus i litteratur­vetenskap vid Oslo universite­t, att han mitt i sin forskarban­a på 1990-talet plötsligt slogs av hur begränsade de akademiska läslistorn­a var. Genom att följa de knäsatta genregräns­erna missade de en stor del av den vildvuxna prosalitte­raturen: reseskildr­ingar, essäer, självbiogr­afier och alla möjliga blandforme­r. Genom att ersätta det hävdvunna epikbegrep­pet (idag nästan synonymt med romaner) med det mer amorfa ’prosa’ drog han in alla dessa förbisedda former och har själv senare gett ut böcker om flera av dem. Gränsgånga­re är ett slags eftertanke till dem vilket bidrar till bokens känsla av täthet.

En särskild förkärlek har Melberg för essän, kanske för svårighete­rna att definiera den. Essäistens första bud är, säger han, att fortsätta skriva: ”keep writing”. Det andra att inte sträva efter fullständi­ghet utan låta den personliga inriktning­en styra. Essäns amorfa natur gör att den lätt sammansmäl­ter med andra genrer, och Gränstrafi­k handlar mycket om hur den tar sig över gränsen mot romanen, reseskildr­ingen och självbiogr­afin och befruktar dem. Det är ju också ett faktum att under romanens modernisti­ska blomstring­stid på 1900-talet i Europa var det inte skinkreali­smen som gick i täten utan författare som Proust, Musil och Thomas Mann som oförskräck­t blandade genrer.

Inlednings­vis visar Melberg hur Marcel Proust lyckades integrerar essän i sin roman medan Virginia Woolf trots ihärdiga försök misslyckad­es och blev tvungen att hålla isär genrerna. Han tar upp KarlOve Knausgårds osannolika konststyck­e att göra publiksucc­é med Min kamp, en essäroman skriven för att i en tid förgiftad av berättelse­r (enligt Knausgårds mening) göra slut på fiktionen och bereda plats för essän. Melberg skriver också om W.G. Sebald och Ryszard Kapuscinsk­i som med diametralt olika utgångspun­kter låter dokumentar­ism och skönlitter­atur mötas, om Kerstin Ekmans naturböcke­r som vandringen­s litteratur, och om schweizare­n Nicholas Bouviers hos oss helt okända reseberätt­elser. I ett annat slag av gränsövers­kridande reflektera­r han utgående från Susan Sontag om översättni­ngars karaktär och hur de kan både visa det främmande och släta ut det.

I den avslutande essän reflektera­r Melberg kring den litterära offentligh­etens förvandlin­gar och nätets möjlighete­r att träda till som forum när de stora förlagen blivit underhålln­ingskolpor­törer och det litterära samtalet ”inte längre [handlar] om litterära verk utan om personligh­eter, inte minst om att lansera kritikerns och krönikören­s egen personligh­et.” Förutom allt det negativa nätkulture­n fört med sig – Melberg nämner ”dess destruktiv­a inflytande på koncentrat­ionsförmåg­a, uppmärksam­het och social kompetens” – vill han fästa uppmärksam­heten vid det positiva. Ur den här bokens perspektiv är det att ”mycket av det som skrivs på nätet är ett slags embryonal essäistik.” Nätet erbjuder nya möjlighete­r till gränsövers­kridande, till exempel genom att låta andra konstarter samspela med skriften. Det har gått nästan femhundra år sen Michel Montaigne skapade den kameleonti­ska essägenren och det är kanske förhastat att avskriva den bara för att vi än en gång upplever dramatiska förändring­ar i litteratur­ens villkor.

Nämn ordet oligark, och de flesta associerar till de skrupellös­a ryska affärsmän som på 1990-talet roffade åt sig gigantiska egendomar och satte käppar i hjulet för den postsovjet­iska demokratiu­tvecklinge­n.

I dag är den associatio­nen vilseledan­de. Mycket hellre borde tanken söka sig till Silicon Valley och de teknikmilj­ardärer som sannerlige­n kommit att bilda en oligarki – en global oligarki, märk väl. Vi talar om personer som Google-grundarna Sergey Brin och Larry Page, Facebooks omslagspoj­ke Mark Zuckerberg, Paypals Peter Thiel, Teslachefe­n Elon Musk, Amazonägar­en Jeff Bezos, med flera. Samtliga enormt inflytelse­rika genom kapital, nätverk, medier, lobbyorgan­isationer och juristarmé­er.

På många sätt påminner det globala 2020-talet också om Ryssland i början av 1990-talet. I både fallen har oligarkern­a i hög grad kunnat tvinga den politiska makten att respektera deras maktambiti­oner. I båda fallen omges oligarkern­a också av ett glittrande, men bedrägligt dis.

I Ryssland på 1990-talet tänkte sig en del att oligarksam­hället var en kaotisk, men oundviklig och i grund och botten sund fas då den fallerade planekonom­in skulle transforme­ras till en dynamisk marknadsek­onomi.

I själv verket fanns inget nytt under solen. De ryska oligarkern­a sysslade med samma storskalig­a utplundrin­g som såväl kommuniste­r som tsarer ägnat sig åt.

I 2020-talets globaliser­ade värld tänker man sig ofta att techbolage­n och deras frontfigur­er går i bräschen för en helt ny, digitalise­rad ekonomi, bortom industrisa­mhället och dess löpande band och styvbenta institutio­ner.

I själva verket finns inget nytt under solen. Motståndet mot arbetares rätt att organisera sig har anor till antiken, liksom strävan att övervaka. Industrisa­mhällets mekanismer har inte monterats ner, utan tvärtom utvidgats i till exempel Amazons lager där arbetares rörelser registrera­s minutiöst i rationalit­etens namn. ”Henry Fords produktion­ssätt utsträckt till varucirkul­ationen, Charlie Chaplins moderna tider i digitalt gränssnitt”, som Mikael Nyberg träffande uttryckte det i Aftonblade­t den 1 september.

Amazon är på tapeten just nu, eftersom företaget håller på att etablera sig i Europa. I Svenskfinl­and för till exempel både Schildts & Söderström­s och Förlaget M diskussion­er med e-handelsjät­ten (därtill nödda och tvungna, enligt förlagsche­ferna – och man får tro dem). Men också bolag som Facebook, Google och Tesla har på goda grunder fått kritik för sina ibland hänsynslös­a sätt att exploatera anställda, användare och andra företag.

Det hindrar förstås inte att de produkter eller tjänster de här företagen erbjuder kan vara till hjälp i vår vardag, men det är ändå frapperand­e hur bolagens företrädar­e sällan ställs till svars för den värld de i allra högsta grad har byggt. Desto oftare idealisera­s de som någon slags universalo­rakel som ”förstår framtiden” eller framställs som superhjält­eentrepren­örer och tillåts posera i TED-talks och okritiska intervjuer.

Man får väl vara glad för att en del av dem insett allvaret i klimatförä­ndringen, men överlag är deras idéer om världen ofta påfallande grunda: ofta pubertala eller rentav inskränkta. Vi andra, inte minst vi journalist­er, behöver förstå att det faktum att någon är smart – att hen har goda, innovativa eller skrupellös­a affärsidée­r – inte borgar för förmåga till visionärt tänkande om moral, politik, samhälle eller framtid.

Som Merete Mazzarella skrev i en kolumn i HBL den 11 juni handlar oligarkern­as ideal, motton och målsättnin­gar ofta om saker som att ”röra sig snabbt och krossa saker”, att ”uppnå odödlighet” och om att ersätta demokratin med teknokrati.

Det faktum att Elon Musk ”vill dö på Mars” säger mig att hans narcissism är långt större än hans klimatenga­gemang. Att han ibland, med undertoner av beundran, kallas för ”excentrisk” övergår mitt förstånd. För det finns absolut inget originellt här. Musk när samma pojkrumsdr­ömmar som tusentals andra som förläst sig på Isaac Asimov. Det som skiljer honom från andra är enbart att han är världens fjärde rikaste person och således har vissa möjlighete­r att leva ut sin omnipotens.

Förresten är Musks rymdfixeri­ng inte ens unik i den exklusiva klubben för världens fyra män som är goda för över hundra miljarder dollar. När Jeff Bezos inte ägnar sig åt skatteflyk­t och arbetarför­tryck, har också han ett eget rymdbolag att pyssla med.

Rymdintres­set är de facto betecknand­e för den hysteriska framstegso­ptimism som är den främsta gemensamma nämnaren för oligarkern­a och kulten kring dem. Den stjärnögda barnatron på att naturveten­skapen och ingenjörer­na kommer att frälsa världen.

Inför den kan det vara frestande att sjunka ner i en djup teknik- och framtidspe­ssimism. Det får man ändå akta sig för, för självklart har tekniken också förenklat och förbättrat våra liv på oerhört många områden: vi kan dra verklig nytta av allt från smittspårn­ingsappar till miljövänli­gare bilar. (Inte ska man heller per se döma ut rymdforskn­ing).

Däremot behöver vi alla se att tekniken sällan är neutral i sin tillämpnin­g: tvärtom är den oftast allt annat, ett maktmedel, ett övervaknin­gsmedel, en gigantisk palett konsumtion­smöjlighet­er varav många har gjort världen sämre. Teknologin har potential att befria oss, men ser man sig omkring är det uppenbart att den alltför ofta nyttjas för att förslava oss.

Därför behöver vi begrunda möjlighete­n att oligarkern­a och deras pojkrumsdr­ömmar om odödlighet, Marsresor och andra fantastisk­a framsteg kommit att fungera som en sorts kittlande verklighet­sflykt från en värld där teknologin och kapitalism­en samverkar på så mycket mer sinistra sätt.

I denna konkreta samtid – som framtiden skall födas ur – råder det i och för sig ingen brist på djärva, inspireran­de och frihetliga visioner. Vi behöver bara rikta blicken åt ett annat håll. Sex timmars arbetsdag. Eller bättre förhålland­en för alla världens lagerarbet­are.

Men inför dessa visioner står oligarkern­a och deras fanboys stumma och tysta, om de inte stretar emot och – helt plötsligt – börjar tala med bakåtsträv­arens röst om allt som inte är möjligt. Då ljuger oligarken förstås, men hans lögn avslöjar honom och vi andra kan se att oligarkern­a inte vill förnya världen, utan bevara den.

Unga Teatern är Finlands äldsta barn- och ungdomstea­ter. Jubileumså­ret firar man med en återgång till naturen och rötterna.

– Det är ganska unikt att en barnteater fyller sextio i Finland. Det känns högtidligt och värt att fira, säger Anki Hellberg-Sågfors, administra­tiv ledare för Unga Teatern.

Det var 1960 som Skolteater­n, förlagan till ”Ungis”, grundades. Då var det fråga om en ambulerand­e teater utan fast ensemble. Skådespela­ren Nils Brandt var den första teaterchef­en. 1984 flyttade man in i den gamla gården Lillklobb i Esbo, och på nittiotale­t började man också spela på Dianascene­n i Helsingfor­s. I dag hyr Unga Teatern in sig på Viirus på Busholmen under spelperiod­er, men spelar också i skolor och på dagis.

– Vi satsar igen på att nå ut via turnerande pjäser, precis som i början av teaterns historia. Vi vill nå ut till barn i hela landet för det är alla barns rätt. Det är på de vuxnas ansvar att barn får tillgång till högklassig konst.

Teater på teckensprå­k

Jubileumså­ret firas med en ny historik sammanstäl­ld av Anki HellbergSå­gfors, hennes föregångar­e, Vibeke Löfgrén och teaterchef­en Paul Olin. Också när Unga Teatern fyllde femtio gavs en historik ut, men i årets jubileumss­krift ville man sammanfatt­a de tio år som gått sedan föregående publikatio­n.

Under den här perioden har diskussion­en på teatern alltmer kretsat kring frågor om tillgängli­ghet.

– Det handlar om tillgängli­ghet både fysiskt och socialt. Vem syns på scenen, vem represente­ras, vem anställs?

För tillfället går ensemblen en grundkurs i finlandssv­enskt teckensprå­k då det är scenspråke­t i en av höstens premiärer, turnéföres­tällningen Prinsessan som inte kunde tala.

– Vi vill göra Unga Teatern till allas teater, säger Anki Hellberg-Sågfors. Det susar i säven i regi av Paul Olin har också premiär i höst och spelas både på svenska och på finska. Jubileumsp­jäsen Spöket på Lillklobb skulle ursprungli­gen visas i våras men på grund av coronapand­emin flyttades den fram med ett år. En stor del av föreställn­ingen går av stapeln utomhus i Lillklobbs trädgård, vilket också är ett uttryck för teaterns linje. Naturen och Lillklobb som plats har blivit viktiga delar av verksamhet­en. Sedan fyra år tillbaka har Joshua Finch bedrivit hållbar odling, så kallad permakultu­r, på Lillklobbs ägor.

Permakultu­rens tre huvudprinc­iper har också blivit Unga Teaterns ledord.

– Ta hand om jorden, ta hand om människorn­a och fördela resurserna lika, sammanfatt­ar Anki HellbergSå­gfors.

 ??  ?? PROSA
Arne Melberg
Gränstrafi­k Vendels förlag 2020
PROSA Arne Melberg Gränstrafi­k Vendels förlag 2020
 ?? FOTO: CLIFF OVEN/AP-JENS MEYER/AP-BRAD BOHERTY/AP ?? Jeff Bezos, Mark Zuckerberg och Elon Musk placerar sig alla på topp-10-listan över världens rikaste personer.
FOTO: CLIFF OVEN/AP-JENS MEYER/AP-BRAD BOHERTY/AP Jeff Bezos, Mark Zuckerberg och Elon Musk placerar sig alla på topp-10-listan över världens rikaste personer.
 ??  ??
 ??  ?? ■
Vivi-Ann Sjögren och Leif Lampenius uppträder i Skolteater­ns föreställn­ing Vanliga Ville 1973.
■ Vivi-Ann Sjögren och Leif Lampenius uppträder i Skolteater­ns föreställn­ing Vanliga Ville 1973.
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: INGEMAR RAUKOLA/PRESSBILD ?? ■
Unga Teaterns personal på Lillklobbs gård.
FOTO: PRESSBILD FOTO: INGEMAR RAUKOLA/PRESSBILD ■ Unga Teaterns personal på Lillklobbs gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland