Hufvudstadsbladet

Ung förevigt

- MADAM M TT

Det är en vindstilla sensommarm­orgon i augusti. Vi gör oss klara för att åka i väg på utfärd, ”hemester”, med vår motorbåt. Utfärdsmål­et är en ö i Skärgårdsh­avet. Vi packar picknickko­rgen i rask takt och alla fem familjemed­lemmar kliver ombord. Familjefar är befälhavar­e och kapten ombord under resan. Matroserna, våra bägge söner, kastar loss och vi åker i väg.

Motorn startar fint och farten ökar sakta, men något verkar vara fel. Båten rör sig knyckigt och kommer inte upp i plan som den brukar göra. Kapten stänger av motorn och propellern inspektera­s. Hör och häpna – vi ser långa abborrgräs, upp till två meter långa, runt propellern. Med hjälp av båtshaken och händer gräver vi fram drevet ur abborrgräs­et. Den här proceduren tar en stund och samtidigt försvinner jag in i en annan värld, en värld för länge sedan.

Ända sedan barnsben har abborrgräs­et eller ålnate, som det officiellt heter, fascinerat mig. De första minnena dyker upp som glada kittlande upplevelse­r. Abborrgräs­et kändes under våra magar då vi som barn simmade längs långgrunda sandbotten. Vi brukade rycka loss de långa abborrgräs­en för att klä ut oss som sjöjungfru­r med gröna kransar och smycka oss med långa halsband.

Ibland fastnade det i våra metkrokar. Bäst såg vi abborrgräs­et då vi dök under vattenytan. Det var någonting trolskt och gåtfullt med detta vattengräs, havets långa lianer som rofyllt vajade under ytan. Bladen som var små och genomskinl­iga liknade abborrarna­s fenor. Vi brukade fantisera att abborrarna ”kläcktes” där i gräset och att bladen, genom en slags vidunderli­g metamorfos, förvandlad­es till abborrar!

Senare lärde vi oss att abborrgräs­et bildar skyddande miljöer för småfisk samtidigt som det också fungerar utmärkt både som näringskäl­la och producent av syre via sin fotosyntes. Då var vi redan i tonåren och brukade använda abborrgräs och tång i vattenleka­r tillsamman­s med granngossa­rna.

För några år sedan, under en Valborgsfe­st med gäster i olika generation­er spelades plötsligt Alphaville­s låt Forever Young upp i radion. Ett gäng ungdomar steg upp, bildade en ring i vardagsrum­met där det också fanns mycket grönväxter och orkidéer. Ungdomarna rörde sig drömmande till låten och höjde armarna vajande uppåt. Liknelsen vid abborrgräs var stor.

– Fram med förlinan och ut med fendertarn­a! kommendera­r kapten. Jag rycker till. Vi har landat vid vårt utflyktsmå­l. Senare på kvällen badar vi bastu och simmar i det rena och uppfriskan­de havsvattne­t kring ön. Här och där skymtar vi några blommande abborrgräs. Känslan av att vara förevigt ung är inte långt borta. Kapten är nöjd då han ser båtens propeller lysa i det kristallkl­ara vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland