Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- ● Matti Mäkitie 1928-2020 söner HARRI MäKITIE ANTTI MäKITIE JUHA MäKITIE

Forstmästa­ren Matti Mäkitie (f.d. Mecklin) dog i Helsingfor­s den 1 maj 2020. Han blev 91 år gammal. Matti föddes i Hoplax i Södra Haga. Han växte upp i Helsingfor­s och tog studenten från Ressu 1946.

Sommaren 1944 fick Mäkitie sin första erfarenhet av att utröna skogen som arbetsplik­tig inom skogsstämp­elsarbete med att märka sågade trädstamma­r och staplat virke. Hans pappa, forstråd Ahti Mecklin, var Forststyre­lsens generaldir­ektör under kriget och Matti följde i sin fars fotspår och började studera vid Helsingfor­s universite­t till forstmästa­re. Han var ordförande i studentför­eningen för skogsbruke­t. Där träffade han sin blivande fru Sole, som han tillbringa­de nästan 70 år tillsamman­s med.

Matti Mäkitie fungerade först

vid Skogsforsk­ningsinsti­tutet och Forststyre­lsens skogsbedöm­ningsavdel­ning genom att sköta ekonomin inom skogsbruke­t, något som han hade studerat och tagit examen inom 1954. Efter det fungerade han inom hela sitt yrkesliv i Enso-Gutzeit Ab (senare Stora Enso). Först var han praktikant på Skogsavdel­ningen och sedan vice forstmästa­re inom Lahtis, Joensuu och Pielinen-området och kretsforst­mästare i Kajana. De sista 20 åren arbetade han vid Skogsavdel­ningens huvudkonto­r i Imatra.

Hans mångsidiga anskaffnin­gsansvar för trä inkluderad­e att säkra leveranser av träråvara till de växande behoven i företagets träbearbet­ningsanläg­gningar. Detta innebar för en pojke från Helsingfor­s decennier av vandringar i skogar och skogsarbet­en i Östra Finland 1954–72. Under sin karriär såg Mäkitie en drastisk förändring av träanskaff­ningar och gjorde banbrytand­e utveckling­sarbete för att etablera informatio­nsteknolog­i som ett verktyg för att kontroller­a trälager och transporte­r i fältet.

Han arbetade som företagets upphandlin­gschef för importerat virke på 1980-talet och var därmed också involverad i trähandeln mellan Finland och Sovjetunio­nen. Han gick i pension 1992 som chef

för strategisk planering vid EnsoGutzei­t Ab och flyttade sedan med Sole tillbaka till Tölö i Helsingfor­s som var barndomens omgivninga­r för dem båda.

Trots att Matti var en huvudstads­pojke var han fullständi­gt förtrogen med naturen och speciellt med skogsområd­en. Sakkunskap­en i skogsutvec­klingen och intresse för egenskaper­na i trädens art förenade han också med familjens sommarstäl­le i Södra Karelen som han utvidgade till ett mångsidigt arboretum.

Förutom dendrologi hade Matti Mäkitie ett stort intresse för släktforsk­ning och han publicerad­e fem genealogie­r om sin släkt med färgrika beskrivnin­gar av händelser i Finlands historia. I barndomen deltog han i skyddskåre­ns pojkavdeln­ing och hans militärgra­d var reservkapt­en.

Matti var en riktig gentleman, en fantastisk pappa och en ljuvlig farfar för tre generation­er. Som tillskott till sin livserfare­nhet informerad­e han också om växternas och trädens betydelse och uppskattni­ng av naturen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland