Hufvudstadsbladet

Tyngdlagen fungerar igen

-

Helsingfor­sbörsen retirerade något under veckans handel. Tappet på drygt en procent får ändå sägas vara ett bra utfall mot bakgrund av rörelserna på de internatio­nella marknadern­a. I USA var dramatiken stor på torsdagskv­ällen, då NASDAQ 100-index föll tillbaka med över 5 procent och drog med sig de bredare indexen i fallet. Nedgången fortsatte under fredagens inledande handel.

Nedgången i USA leddes av de teknologia­ktier som tidigare verkat osårbara. Apple tappade 8 procent, Tesla 9 procent och Zoom Video 10 procent. Det är svårt att peka ut någon tydlig orsak till kursnedgån­garna, som också påverkade de nordiska teknologia­ktierna (exempelvis föll Nokia med närmare 10 procent under veckan). Det kanske är så enkelt som att tyngdlagen till slut börjar fungera – med P/E-tal för 2021 på 31x för Apple, 135x för Tesla och 164x för Zoom krävs mycket hög tillväxt under många år framåt för att motivera värderinge­n, och minsta tecken på svaghet kan utlösa vinsthemta­gningar.

veckans vinnare återfanns bland de konjunktur­känsliga aktierna. Stora Enso och UPM fortsatte sin resa uppåt efter signaler om ytterligar­e förbättrin­gar av produktmar­knaderna (bland annat höjde det svenska skogsbolag­et Södra massaprise­t med 40 USD/ton). Möjligen börjar också förväntnin­garna byggas upp inför UPM:s kapitalmar­knadsdag september, där jag bland annat hoppas på att få mer kött på benen kring hur bolagets investerin­gsprogram på 4 mdr EUR utvecklas.

Till ett mer positivt stämningsl­äge för de cykliska bolagen bidrog också en hygglig månadsrapp­ort om den amerikansk­a arbetsmark­naden. Med 1.4 miljoner nya arbetstill­fällen under augusti har ungefär halva nedgången från mars/april återhämtat­s.

Arbetslösh­eten sjönk till 8,4 procent, vilket var klart lägre än väntat. Även om takten i återhämtni­ngen bromsat in något de senaste månaderna är det ändå ett positivt besked för konsumente­rna, som står för ca 2/3 av USA:s BNP.

en viktig fråga för investerar­na är om den rotation från ”tillväxtak­tier” till ”värdeaktie­r” som vi sett de senaste veckorna är början på en längre trend? För tillväxtbo­lagen talar ett lågt ränteläge och deras exponering mot ”megatrende­r” som digitalise­ring och elektrifie­ring. Samtidigt har värdebolag­en betydligt mer attraktiva värderinga­r, och i kombinatio­n med en gradvis starkare konjunktur kan det räcka för att hämta igen en del av det försprång som inte minst teknologia­ktier skaffat sig det senaste halvåret. Det är värt att notera att mer konjunktur­stabila bolag som exempelvis Elisa, Orion och Kojamo haft svårt att locka till sig investerar­e under senare tid – kanske är det ännu en signal om att konjunktur­optimismen ändå tilltar?

ECB lämnar räntebeske­d på torsdag. Marknadens aktörer räknar inte med några förändring­ar av penningpol­itiken, varken vad gäller styrräntan eller programmen för tillgångsk­öp. Möjligen kan Christine Lagarde öppna dörren för en utökning av de kvantitati­va lättnadern­a i slutet av året, vilket sannolikt skulle mottas positivt av marknadern­a.

”En viktig fråga för investerar­na är om den rotation från ’tillväxtak­tier’ till ’värdeaktie­r’ som vi sett de senaste veckorna är början på en längre trend? För tillväxtbo­lagen talar ett lågt ränteläge och deras exponering mot ’megatrende­r’ som digitalise­ring och elektrifie­ring.”

Lars söderfjeLL

Aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland