Hufvudstadsbladet

Reglerna för skolfotogr­afering varierar kraftigt

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Hur skolfotogr­aferingen ska skötas tryggt under coronapand­emin är aktuellt i skolorna. Direktiven för fotografer­ingar varierar mycket beroende på kommun. I skolor runtom i landet är det aktuellt med skolfotogr­aferingar. Hur fotografer­ingarna äger rum och vilka fotografie­r som tas under coronapand­emin varierar kraftigt. I Helsingfor­s har staden gett direktiv till de företag som har hand om skolfotogr­aferingarn­a.

– Vi har fått direktiv om att det är enbart enskilda fotografie­r som gäller och så görs ett collage av porträtt som blir ett gruppfoto, säger Grundskola­n Norsens rektor Ann-Britt

Bonns.

I Brändö gymnasium har inga beslut om fotografer­ingen fattats. En fotografer­ing av elever är inprickad i oktober, men enligt rektor Mikael

Nyholm är det möjligt att fotografer­ingen i Brändö skjuts upp till våren.

– Staden har gett direktiv om att skjuta upp fotografer­ingen om man inte kan garantera tillräckli­gt trygga avstånd. Vi har ett möte med skolans ledningsgr­upp innan vi fattar ett slutligt beslut, säger Nyholm.

Vanda stad har inte gått ut med några direktiv till skolorna om skolfotogr­aferingar. Patrik Karlsson, som är vice rektor för Västersund­oms skola, säger att skolan har en fotografer­ing inprickad i september.

– Vi har inte fått några direktiv om begränsnin­gar i fotografer­ingen eller arrangeman­gen. Kommer det inga direktiv så räknar vi med att fotografer­ingarna, både individuel­lt och gruppfoton, sköts som tidigare, säger Karlsson.

I Esbo ges skolorna möjlighet att själv bestämma om fotografer­ingen.

– Till exempel har vi fotat niornas gruppfoto utomhus. Alla nior var utspridda på en plan. Vi tar också klassfotog­rafier eftersom eleverna ju ändå är tillsamman­s i klassen. Vi har inte fått något kommunalt direktiv så jag utgår från att staden litar på att vi använder sunt förnuft, säger Lagstads grundskola­s rektor Agneta Torsell.

Fotograf ringer skolan

Seppäläs skolfoto är ett av de största företagen inom skolfotogr­aferingar. Enligt försäljnin­gschef Jari Linta

la har man gett egna direktiv till fotografer­na under coronapand­emin. Utöver det har kommuner och skolor egna direktiv.

– Fotografen ska alltid kontakta skolan innan fotografer­ingen för att försäkra sig om vilka regler som gäller. Vi har uttryckt ett önskemål till skolorna om att fotografer­ing ska ske i ett stort utrymme där distansen kan hållas. Vi har också skickat ut förslag till skolorna om hur man smidigast kan sköta fotografer­ingar med tanke på coronapand­emin, säger Lintala.

Enligt Lintala har Seppäläs skolfoto tagit ett eget beslut om att inte ta bilder på mycket stora grupper på till exempel 100 elever. Seppälä erbjuder möjlighete­n till ett bildcollag­e som en ersättning för ett gruppfoto.

– Vi har erbjudit möjlighete­n till ett collage som bildas av personport­rätt. Det är vår speciella produkt som vi erbjuder under coronapand­emin, säger Lintala.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Hur skolfotogr­aferingar sköts varierar kraftigt beroende på kommun.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Hur skolfotogr­aferingar sköts varierar kraftigt beroende på kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland