Hufvudstadsbladet

En död, sju skadade i serie av knivöverfa­ll i Birmingham

En man har dödats och sju skadats, varav två svårt, i knivattack­er i centrala Birmingham. Gärningsma­nnen är oidentifie­rad och på fri fot.

- TT

Det första larmet kom strax efter midnatt, och samtidigt som polisen ryckte ut på det fortsatte det larmas om flera andra knivöverfa­ll i staden.

Samtalen kom från nöjeslivet, som till stor del försiggår utomhus runt barer och på gator som i dessa pandemitid­er är avstängda för biltrafik.

Attackerna skedde under två timmar. Enligt polisen var de till synes planlösa. Varken terrorism, hatbrott eller gänguppgör­else misstänks ligga bakom.

Inga kopplingar

– Det verkar handla om slumpmässi­ga attacker, för vi har inte funnit några kopplingar mellan offren, sade polisbefäl­et Steve Graham på en presskonfe­rens.

– Vi behandlar alla fyra händelser som en serie.

En man dödades, och det är rubricerat som mord.

De två allvarligt skadade är en kvinna och en man. Övriga fem klarade sig undan med lindrigare skador.

Polisen har inte gått ut med mer uppgifter om offren.

”Väldigt kallhamrad”

Savvas Sfrantzis arbetar i de aktuella kvarteren. Han såg hur gärningsma­nnen högg en ung kvinna flera gånger, vilket folk runt om först uppfattade som att han var ute efter hennes halsband.

– Han var väldigt kallhamrad. Han hade ingen panik och reagerade inte på nånting. Efter att ha huggit henne mellan fem och sju gånger, gick han i väg som om ingenting hade hänt, berättar Savvas Sfrantzis för BBC.

Polisen har fått in en rad beskrivnin­gar av mannen, men inte gått ut med några detaljer. Alla som har övervaknin­gskameror eller har telefonbil­der ombedes kontakta polisen.

Populära kvarter

Dåden skedde runt Aracadian Centre, som ligger mellan miljonstad­ens kines- och gaykvarter.

Det är ett populärt område som dock haft vissa problem på sistone, uppger lokalpolit­ikern Yvonne Mosquito (Labour) för AFP.

Premiärmin­ister Boris Johnson och inrikesmin­ister Priti Patel skickade kondoleans­er till offren och tackade alla som hjälpt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland