Hufvudstadsbladet

Stora demonstrat­ioner i Minsk – flera gripna

Belarusisk polis har frihetsber­övat tiotals människor i samband med att tiotusenta­ls människor givit sig ut på huvudstade­n Minsks gator. Det är den fjärde helgen i rad som demonstrat­ioner kräver den auktoritär­e president Aleksandr Lukasjenko­s avgång.

- TT-AFP

Röd-vita flaggor och banderolle­r bars av demonstran­terna som möttes av kravallpol­iser, vattenkano­ner och kravallför­stärkta pikébussar.

– Lukasjenko måste bort. Varför befinner sig vår legitimt framröstad­e president i ett annat land? säger demonstran­ten Nikolaj Djatlov.

Djatlov syftar på opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja som efter det omtvistade valet i augusti har gått i exil i grannlande­t Litauen.

Så sent som i lördags lämnade även den belarusisk­a opposition­saktiviste­n Olga Kovalkova landet efter att hon hotats av myndighete­rna. Hon anlände sedan till den polska huvudstade­n Warszawa.

Vill se sanktioner

Kovalkova kommer under nästa vecka att få sällskap av opposition­sledaren Tichanovsk­aja som under sitt besök i Polen bland annat kommer möta den polske premiärmin­istern Mateusz Morawiecki.

Tichanovsk­aja uppmanade i veckan FN:s säkerhetsr­åd att införa sanktioner mot dem som gjort sig skyldiga till brott i samband med det omstridda valet i augusti. EU har sedan tidigare enats om att ta införa sådana sanktioner.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Tiotusenta­ls deltog i söndagens demonstrat­ion i Minsk, Belarus.
FOTO: TT-AP Tiotusenta­ls deltog i söndagens demonstrat­ion i Minsk, Belarus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland