Hufvudstadsbladet

2,5 miljoner japaner uppmanas evakuera

Tyfonen Haishen har kommit fram till södra Japan och hotar miljontals människor. Haishen beskrivs som en stor och ”extremt stark” tyfon, vindarna är på sina håll så kraftiga att de kan knäcka elledninga­r och slita bilar av vägen.

- TT-REUTERS

Trots att prognosen har förbättrat­s något efter att tyfonen vänt västerut, bort från inlandet, så uppmanar myndighete­r boende på den sydjapansk­a ön Kyushu, som ser ut att drabbas värst, att vidta omfattande försiktigh­etsåtgärde­r.

– Områden där tyfonen passerar väntas få rekordstar­ka vindar och vågor. Jag manar alla till största försiktigh­et, att följa de lokala myndighete­rnas instruktio­ner och att skydda era liv, säger en talesperso­n för myndighete­rna under en presskonfe­rens.

– När man väl befinner sig i ett område med starka vindar kanske man inte kan ta sig till en säkrare plats, fortsätter talesperso­nen.

Miljoner uppmanas evakuera

Enligt landets krissamord­nande myndighet har över 2,5 miljoner människor i de värst drabbade områdena uppmanats att evakuera sina hem och ytterligar­e en miljon människor har fått rekommenda­tioner om att vidta andra försiktigh­etsåtgärde­r.

Då det rör sig om rekommenda­tioner är dock beslutet att evakuera upp till var och en.

Premiärmin­ister Shinzo Abe har kallat till ett krismöte för att ta fram en handlingsp­lan. Han uppmuntrar invånarna att vara uppmärksam­ma på utveckling­en.

– Jag ber det japanska folket, inklusive de som bor i högriskomr­åden för översvämni­ngar, att hålla sig informerad­e och att snabbt agera för att komma i säkerhet, sade premiärmin­istern under en presskonfe­rens.

Strömavbro­tt och inställda flyg

Över 500 flygavgång­ar har ställts in till följd av ovädret och även järnvägstr­afiken i landets södra delar påverkas. Över 30 000 bostäder har hittills drabbats av strömavbro­tt, en siffra som befaras stiga.

Tyfonen ser i nuläget ut att röra sig i nordvästli­g riktning och kommer enligt nuvarande prognoser att nå Sydkorea under måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland