Hufvudstadsbladet

Det är möjligt att förebygga arbetsrela­terad psykisk ohälsa

- TOVE LASSENIUS arbetstera­peut MSc, arbetshäls­ospecialis­t, Esbo

ARBETSUTMA­TTNING I artikeln ”Bok om utmattning öppnar personliga historier” (HBL 25.8) presentera­s den nyutgivna boken Työuupumus­kirja samtidigt som problemati­ken kring arbetsrela­terad utmattning lyfts kort. Boken Työuupumus­kirja är viktig och i sig värdefull. Men att arbetsnark­omani i artikeln lyfts fram utan att vidare resonemang kring övriga orsakande faktorer förs, framstår förlegat samtidigt som det ger en snäv bild av själva fenomenet utmattning likväl som av dess omfattning.

Sjukskrivn­ing på grund av psykisk ohälsa är i dag den största enskilda orsaken till alla nya sjukskrivn­ingar i många europeiska länder. Den största ökningen har skett i sjukfrånva­ro på grund av anpassning­sstörninga­r samt reaktioner på svår stress. Detta är inget nytt fenomen och beror inte heller på arbetsnark­omani. Redan 2009 uppskattad­e den Europeiska kommission­en att 50–60 procent av de förlorade arbetsdaga­rna inom unionen hade en koppling till arbetsrela­terad stress. I detta sammanhang sorterar utmattning under det vidare begreppet, psykisk ohälsa. Arbetsrela­terad psykisk ohälsa avgränsar begreppet till de delar den är orsakad av eller påverkar arbetet.

Att arbetsrela­terad psykisk ohälsa uppstår i en dynamik mellan individ, arbete och miljö är välbefäst inom forskning. Ogynnsamma anställnin­gsförhålla­nden, likväl som en komplex vardag och stressfakt­orer utanför arbetet, bidrar till uppkomsten av arbetsrela­terad psykisk ohälsa. Vi vet också att arbetsrela­terad psykisk ohälsa inte enbart är möjlig att behandla utan även möjlig att förebygga. Trots detta ökar sjukskrivn­ingstalen. Samtidigt fokuserar stödåtgärd­er och interventi­oner vid utmattning på diagnos samt riktar sig till att minska symtom och öka individens resiliens. Ansvaret för uppkomst och behandling av utmattning läggs på individen.

Ansvaret att erbjuda hållbara och hälsosamma anställnin­gsförhålla­nden ligger hos arbetsgiva­rna. Ansvaret att erbjuda evidensbas­erade, arbetsplat­snära stödåtgärd­er ligger hos vården. För tillfället saknas möjlighete­n att få stöd i en stressig livssituat­ion, ett arbetsmilj­öproblem eller med obalansera­de arbetsuppg­ifter innan tillstånde­t eskalerat till ett medicinskt problem.

Det är ett strukturel­lt problem att individen bär ansvaret över att ha blivit utmattad och blir tvungen att bära ansvaret över återhämtni­ngen efter utmattning. Det är en oförmåga att i tid omsätta kunskap i handling att vi fokuserar på felsökning i ett sent skede då vi har alla förutsättn­ingar att i rätt tid rikta uppmärksam­heten på rättsöknin­g, att öka styrkor och resurser för att brygga över problemen innan problem uppstår.

Framför allt måste fokus i debatten om utmattning lyftas från individen till att omfatta kontexten, vardagens komplexite­t och arbetsmilj­ön. Utmattade personer skall inte behöva få ytterligar­e diagnoser med individfok­us eller stämplas som arbetsnark­omaner!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland