Hufvudstadsbladet

Nu börjar den ekonomiska balansgång­en

”Att stödja en ekonomi i fritt fall är relativt sett lätt jämfört med den balansgång som nu finns framför oss.”

- HEIDI SCHAUMAN är Swedbanks chefsekono­m i Finland.

Under de senaste veckorna har diskussion­en on den ekonomiska situatione­n tagit nya former. Efter en sommar då man bara befarade det värsta har nu statistik börjat flyta in. Denna statistik pekar på att Finland inte slogs lika hårt som många andra under årets första halva. Konsumtion­en har återhämtat sig, resebegrän­sningarna har till och med främjat många orter i Finland och bnp-tillväxten sjönk mycket mindre än i många andra länder.

Men tyvärr är det här inte hela bilden. Antalet permittera­de har fallit från 180 000 till 65 000. Nu ser vi i stället arbetslösh­eten stiga och sysselsätt­ningen sjunka. Just nu finns det nästan 50 000 fler arbetslösa än för ett år sedan och sysselsätt­ningsgrade­ns trend har sjunkit under 72 procent Rapporter om stora uppsägning­ar når oss varje dag.

Permitteri­ngssysteme­t har fördröjt och förhoppnin­gsvis tagit udden av de hårda arbetsmark­nadseffekt­erna, liksom lönestöd och kurzarbeit gjort i många andra europeiska länder. Men nu börjar stödåtgärd­erna sina och den krassa vardagen väntar på många arbetsplat­ser. För trots att vi igen går på restaurang och klipper oss hos frisören och har shoppat loss under semestern ser det mörkt ut för många företag, speciellt inom industrin, liksom även för många aktörer inom kulturfält­et.

Många finska företag är beroende av den globala konjunktur­en och företagens investerin­gsvilja globalt, och denna är fortfarand­e mycket svag. En annan sak som gör att den exporteran­de industrin är ännu mera utsatt är förstås det som redan blivit något av ett klassikert­ema, det vill säga konkurrens­kraften, eller bristen på denna. Vårens löneförhan­dlingsrund­a ansågs allmänt vara måttlig, men coronakris­en ändrar fundamenta­lt denna bild. I många länder finns det klausuler som möjliggör att man gör ändringar i redan gjorda avtal, eller så är det som i Sverige där man på grund av corona sköt upp förhandlin­garna till hösten. Ingen vill ha ett andra konkurrens­kraftsavta­l, men senast nu tror jag alla vaknat till att det behövs permanenta strukturer som garanterar den exporteran­de sektorns konkurrens­kraft, i stället för en massa plågsamma konkurrens­kraftsavta­l.

Så efter enorma chocker från något så extraordin­ärt som en pandemi är vi tillbaka i ett ännu sämre läge än före krisen. Konkurrens­kraften urholkas, exportutsi­kterna är bleka, de offentliga finanserna är på en ohållbar bana och den arbetsföra befolkning­en fortsätter att krympa. Men i all denna dysterhet fortsätter vi att förhålla oss rätt så positivt till det hela. Hushållen ser positivt på sina egna ekonomiska utsikter och jag skulle gissa att vi även nästa år kommer att rankas högt i internatio­nella jämförelse­r om livskvalit­et.

Att stöda en ekonomi i fritt fall är relativt sett lätt jämfört med den balansgång som nu finns framför oss. Motsättnin­garna har redan byggts upp och debatten är hätsk, trots att målsättnin­garna i mångt och mycket är desamma; ett ekonomiskt stabilt och välmående Finland där både företagen och arbetstaga­rna trivs. Ett Finland där vi även framöver vill skaffa barn, där det är gott att åldras och där vi hjälper de som halkat att resa sig igen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland