Hufvudstadsbladet

Åland röst för ett hållbart Östersjön

- SIMON HOLMSTRöM ledamot (Hållbart initiativ), Ålands lagting

HållbarHet För ett turismoch transportb­etonat samhälle som Åland har coronapand­emin slagit särskilt hårt. Både arbetslösh­etsgraden på omkring 11 procent och den beräknade bnp-minskninge­n på 12 procent är värre än i närregione­rna. Många frågar sig hur många företag som kommer att finnas kvar nästa år då näringsliv­et generellt upplevt ett 29 procents omsättning­stapp (fram till maj). Som om det inte vore nog måste vi ställa in oss på att klimatförä­ndringarna och den ekologiska krisen kommer att ge oss fler kriser i framtiden.

Behovet är stort att kortsiktig­t återhämta ekonomin och samtidigt forma ett livskrafti­gt samhälle som håller också för kommande generation­er. EU:s kommande återhämtni­ngspaket Next Generation EU är en välkommen hjälp för de som vill möta bägge behoven. Speciellt positiva kan vi på Åland vara då slutsatser­na från rådsmötet och EU-kommission­en har varit väldigt tydliga: Paketet ska särskilt fördelas till områden som har drabbats hårdare av pandemin. Det talar för att Ålands kommande fördelning­snyckel på 0,47 procent i förhålland­e till statsbudge­ten kan vara otillräckl­ig när det gäller den åländska fördelning­en av Finlands återhämtni­ngspott.

Lyckligtvi­s är Åland på banan med det långsiktig­a och systematis­ka hållbarhet­sarbetet. Med vår av EU-kommission­en prisbelönt­a Utveckling­soch hållbarhet­sagenda finns ett starkt samhällsko­ntrakt som stakat ut vägen för den åländska samhällsut­vecklingen. Flertalet konkreta projekt är startklara inom områden som livsmedels­produktion, förnybar energi, smarta transporte­r, cirkulär ekonomi, digitalise­ring och kompetensu­tveckling. Projektet Smart Energy Åland använder redan i dag Åland som testområde för utveckling­en av smarta elnät och förnybar energiprod­uktion i samarbete med flera, däribland finska, universite­t och industriak­törer. Vid Högskolan på Åland inrättas just nu ett utveckling­scenter för internatio­nella forsknings- och innovation­sprojekt. De åländska storföreta­gen och inte minst rederierna har dessutom sedan länge visat på en investerin­gsvilja inom klimatsmar­ta transporte­r.

Det finns få samhällen i EU som skulle kvalificer­a sig så väl för att åtnjuta EU:s återhämtni­ngspaket som Åland. Därför är det glädjande att Finland och Åland nu tillsamman­s förbereder den nationella återhämtni­ngsstrateg­in under den tid EU håller på att färdigstäl­la detaljerna. Även om det är ett tidigt skede är det helt centralt att kontaktyto­rna säkerställ­s på såväl politiskt plan som på tjänsteman­nanivå då fönstret är litet att sedan komma i gång. Lyckas detta har vi en gyllene chans att göra Åland till rösten för ett hållbart Östersjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland