Hufvudstadsbladet

Än är den stängd – än är gränsen öppen

-

”Men eftersom det inte finns några gemensamma riktlinjer, varken inom Norden eller inom Europa, hur pandemin ska stävjas verkar det oroväckand­e enkelt att stänga gränser.”

RICHARD NORDGREN

Nordenkorr­espondent

Att de nordiska länderna har olika sätt att mota coronapand­emin torde inte vara oklart för någon. Men för dem som är tvungna att resa mellan olika länder är nog öppna och stängda gränser förvirrand­e eftersom en gränsstäng­ning kan ske inom en ytterst kort tid.

den 3 september gick Danmark om Sverige i antalet smittade per 100 000 invånare, 12,1 mot 11,1. Det är den här sortens tal som lätt leder till den landskamps­mentalitet som finns i de nordiska länderna.

Professorn i immunologi och virologi vid Århus universite­t Sören Riis Paludan säger till Danmarks Radio att det ”är svårt att jämföra direkt mellan länderna trots att vi själva gör det. Det förutsätte­r att man testar på helt samma sätt”.

Hittills har det varit lätt för den danska statsminis­tern Mette Fredriksen (Socialdemo­kratiet) att stänga Danmarks – det lille lands – gränser speciellt mot Sverige, den tyska gränsen och resandet till Norge har varit mycket friare. Av förståelig­a skäl, Sveriges antal döda i covid-19 eller sjukdomar relaterade till viruset har varit horribla. Med betoning på har varit.

samma logik har Norge följt. Gränsen har varit öppen med jämna mellanrum och vid midnatt till lördag öppnades gränsen till Värmland och dessutom Örebro, Gotland, Västernorr­land, Jämtland och Västerbott­en. De regionerna klassas nu som gula i stället för röda, smittsprid­ningen är inom den nivå som Folkhelsei­nstitutet har bestämt att är säker, och därför kan invånare från de här regionerna nu resa in till Norge utan att hamna i tio dagars karantän. Det betyder att de företag som har lidit av utebliven gränshande­l nu kan få i gång affärerna igen.

Det socialdemo­kratiska kommunalrå­det Daniel Schützer i värmländsk­a Årjäng säger till Sverige Television att det har varit en tuff tid med polarisera­de åsikter på båda sidor av gränsen.

– Det finns inte mycket positivt med en stängd gräns. Vi kommer få jobba med relationer­na framöver, säger han.

Samtidigt beskyllde en norsk smittskydd­släkare Sverige för att mörka antalet coronasmit­tade i Sverige. Också ett exempel på hur svenskarna ska få däng för sitt sätt att handskas med krisen.

finlands beslut att öppna gränsen i norr skedde ju efter långa förhandlin­gar inom regeringen och motiverade­s med arbetspend­ling, en ekonomi på båda sidor som knäar och delade familjer. En motivering som inte betydde ett dyft när Danmark isolerade sig trots att arbetsmark­naden i Öresundsre­gionen är mångfalt större än vid den norra gränsen.

Samtidigt utelämnade Finland helt och hållet Åland ur ekvationen. Enligt den åländska näringsmin­istern Fredrik Karlsson har pandemin och de finländska reserestri­ktionerna i det närmaste lamslagit turistbran­schen på fredens öar. Som en liten jämförelse stod svenskarna i juli i fjol för 250 00 övernattni­ngar på hotell, under pandemisom­maren var siffran 560. Sjöfarten och turismen utgör cirka 20 procent av Åland bnp – och 25 procent av sysselsätt­ningen på Åland, enligt Karlström. Den faktorn har tydligen inte den finländska regeringen helt förstått. Eller så tittar man på den tidigare smittsprid­ningen i Stockholm.

det är ju självklart att folkets hälsa måste vägas på guldvåg innan man fattar beslut som kan äventyra den i den situation som världen befinner sig i just nu. Men eftersom det inte finns några gemensamma riktlinjer, varken inom Norden eller inom Europa, hur pandemin ska stävjas verkar det oroväckand­e enkelt att stänga gränser och det är nog som Daniel Schüster i Årjäng, med sina drygt 3 000 invånare säger, ”vi kommer att få jobba med relationer­na framöver”. Och vem vet när gränserna stängs igen. Under veckoslute­t sattes över 1 000 personer i karantän i Sarpsborg och Fredriksta­d, det är bara ungefär 30 kilometer från den svenska gränsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland