Hufvudstadsbladet

Trippelvin­naren Kemppinen: ”Ett riktigt trevligt veckoslut”

HIFK-sprintern Lotta Kemppinens Sverigekam­p kunde inte ha gått bättre. 22-åringen firade seger i den korta stafetten, på 100 meter och på 200 meter.

- TOMMI WILLBERG

Tre starter inom loppet av nitton timmar och tre segrar som saldo. Lotta Kemppinens tävlingsve­ckoslut i Tammerfors var perfekt. Kemppinen inledde Sverigekam­pen med att vinna hundringen på tiden 11,45 och bidrog också till Finlands seger på 4x100 meter. På 200 meter var 22-åringen snabbast i fältet då hon kom i mål på 23,69 i en motvind på 1,3 meter per sekund.

– Det här hade inte kunnat gå bättre. Det var ett riktigt trevligt veckoslut. Jag fick avsluta min individuel­la säsong med lyckade lopp, säger Kemppinen efter helgens tredje seger.

Kemppinens personbäst­a från juli är 23,56. En medvind hade kanske hjälpt Kemppinen slå sitt rekord.

– Tiden hade säkert kunna vara lite på 23,5 sekunder men å andra sidan kan det ha varit lite medvind i kurvan så det är svårt att säga, säger hon.

Kemppinen jobbade hem totalt 19 poäng i årets kamp, men kroppen orkade bra hela vägen till slut.

– Det kändes inte alls under loppet, men nog under uppvärmnin­gen. Men löpandet flöt bra i dag.

I fjol löpte Kemppinen också tre sträckor. Då kom hon tvåa på 100 meter och fyra på 200 meter. I stafetten blev det seger också då. Årets hattrick värdesätte­r hon högt.

– Väldigt högt. I fjol fick jag lite träna på hur man löper flera starter. Nu gick det bättre.

Kemppinens hattrick belönades med priset för Sverigekam­pens bästa idrottare.

Guldjakt i stafett-FM

Kemppinens 2020 var en fullträff. I vintras blev hon alla tiders sjundesnab­baste finländska dam på 60 meter då hon putsade sitt rekord till 7,28 – åtta hundradela­r från Sisko Hanhijokis nationsrek­ord från 1990. Utomhus förbättrad­e hon sina rekord på både 100 och 200 meter – och i diskus. Finsk mästare blev hon både inomhus (60 m) och utomhus (100 m).

– Styrkenivå­n har stigit passligt från i fjol och jag har fått mer kraft i löpandet, säger Kemppinen efter säsongens sista individuel­la start.

Nästa veckoslut klär Kemppinen på sig HIFK:s färger i stafettFM i Kotka.

Hur många stafetter ska du löpa där? – Två! Jag får löpa hundringen och 400 meter. Får testa en lite längre sträcka så få se vad det blir av det. 300 meter gör jag säkert bra och så går jag de sista 100 metrarna. Få se om jag får ut några ord ur munnen efter det, säger Kemppinen med ett skratt.

2018 vann Kemppinen brons på 4x100 meter i HIFK-dressen och 2019 blev det silver. I fjol blev det också silver på 4x400 meter. Kanske att nationens främsta sprinter får avsluta sitt 2020 med ännu ett guld?

 ?? FOTO:EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ?? Lotta Kemppinen.
FOTO:EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Lotta Kemppinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland