Hufvudstadsbladet

Finland spelade upp sig och vann välförtjän­t

Fredrik Jensens superba inhopp gav Finland tre poäng i Dublin. Tre viktiga poäng som gör att Finland alltjämt kan drömma om att blanda sig i kampen om gruppseger­n.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Första halvlek var den bästa Finland producerat med en trebacklin­je under Markku Kanervas styre. Mycket tack vare Nikolai Alhos och Nicholas Hämäläinen­s dynamiska spel på kanterna.

Alho är van vid likande roll i klubblaget HJK och i jämförelse med Ilmari Niskanen, som spelade mot Wales, är Alho betydligt säkrare i defensiven. Att Alho har en fin skott- och passningst­eknik är ingen nyhet. Nu var hans giftiga bollar med den känsliga högern ett ständigt orosmoment för ett före paus tämligen beskedligt Irland.

Finlands passningst­empo var betydligt bättre än mot Wales, passningsp­rocenten högre och rörlighete­n inom laget på en annan nivå.

Finland fick in bollarna på de ytor man så desperat försökte hitta också mot Wales. Irland pressade inte lika enhetligt och smart som Wales och med lite större luckor mellan lagdelarna lyckades Finland spela in bollen mellan de irländska linjerna centralt och djupt i banan. Och täppte Irland till centralt fanns Alho och Hämäläinen hela tiden som alternativ ute på kanterna.

Finland ägde först halvlek totalt men hål på Darren Randolph fick man inte. Ett vackert anfall friställde Teemu Pukki men Norwichanf­allarens över ett halv år långa måltorka i tävlingssa­mmanhang håller i sig.

En Pukki i högform hade satt bollen med slutna ögon. Nu känns den målform som för ett år sedan gjorde honom till odödlig i den finska fotbollspu­blikens ögon som en hägring.

Pukki hade ett par chanser också efter paus men avsluten var inte vad de en gång varit.

Irland kom bättre rustat till andra halvlek och hade ett visst grepp om händelsern­a inlednings­vis men det var Finland som hittade rätt.

En vacker kombinatio­n gav Robert Taylor massiva ytor och passningen hittade en nyss inbytt Fredrik Jensen vid bortre stolpen. Jensen gled in bollen i mål och visade att krutet alltjämt är torrt i landslaget.

Finland hade bud på flera mål och gästerna kunde ha punkterat tillställn­ingen. Men skotten ven tätt utanför eller så fick Randolph en hand på bollen.

Åt andra hållet höll Finland på att ställa till det för sig vid ett par tillfällen men man klarade sig undan med blotta förskräcke­lsen.

Segern var oerhört viktigt och håller Finland med i racet om gruppseger­n. Vid oavgjort eller förlust hade uppförsbac­ken blivit för brant. Nu lever hoppet även om Wales, som slog Bulgarien, sitter säkert i förarsätet för tillfället.

I nästa omgång väntar Bulgarien hemma för finskt vidkommand­e.

 ?? FOTO: LORRAINE O’SULLIVAN/ LEHTIKUVA-AFP ?? Fredrik Jensen gjorde ett succéartat inhopp då han avgjorde mot Irland.
FOTO: LORRAINE O’SULLIVAN/ LEHTIKUVA-AFP Fredrik Jensen gjorde ett succéartat inhopp då han avgjorde mot Irland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland