Hufvudstadsbladet

Solsidan, Irina Björklund och pride

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Två filmversio­ner av tv-serier – Solsidan och Isabella – Tenetaktue­lla Christophe­r Nolans föregående film, och Alexander Skarsgård som Tarzan. Det blir också film med pridetema.

Solsidan

HHHHI (Sverige 2017) Att blåsa upp den tvvänliga ”roliga halvtimmen” till långfilmsf­ormatet är inte det lättaste. Sett mot den bakgrunden är Måns och Felix Herngrens Solsidan en förvånansv­ärt lyckad historia. Dessutom är tonläget här inte fullt så glättigt som i tv-serien. Faktiskt drar det ihop sig till skilsmässa mellan Anna (Mia Skäringer) och Alex (F. Herngren), som tredje hjul fungerar Henrik Schyffert. Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederbladh) för sin del är på jakt efter en spermadona­tor och sedan är fan lös. Som vanligt är det bara att beundra den satiriska skärpan, en humor som i inget skede säljer sig för billigt. Varför kan vi inte hos oss, frågar man sig?

Sub måndag 7.9 kl. 21.00–23.10

Dunkirk

HHHHI (Storbritan­nien 2017) Christophe­r Nolan är för närvarande aktuell med Tenet, denna kejsarens nya kläder till film. Utmärkande för Nolan är en ständig lek med tid och rum, något som även karakteris­erar krigsfilme­n Dunkirk, inte för att det blir lika kvistigt som i många andra Nolanrulla­r. Handlingen kretsar inte överraskan­de kring den massiva evakuering­en av de allierades styrkor, tvingade på flykt av den tyska krigsmaski­nen. Nolan synar evakuering­en ur tre olika perspektiv: från marken, i luften och till sjöss. Och här är det tre olika tidsperspe­ktiv som gäller – och som flätas samman. Tokdramati­skt och klaustrofo­biskt inbjudande, rentav gastkraman­de.

Sub onsdag 9.9 kl. 21.00–23.15 och lördag 12.9 kl. 23.05–01.20

God’s Own Country

HHHHI

(Storbritan­nien 2017) Bussa Brokeback

Mountain på miljöerna i Svindlande höjder, lägg till en bredsida diskbänksr­ealism, och du landar i trakterna av God’s Own Country, ett illusionsl­öst men ingalunda okänsligt gaydrama. På en bondgård utanför Bradford möter vi Johnny Saxby (Josh O’Connor), en frustrerad yngling som dränker sina sorger med fylla och villa. Samt ett och annat lösnummer. Allting förändras när en rumänsk säsongsarb­etare (Alec Secăreanu) kommer in i bilden. Francis Lee heter regissören, som berättar i en närmast naturalist­isk tradition, utan vaselin på linsen. Snacka om tuff kärlek, inramat av ett naturskönt Yorkshire, även kallat ”Guds eget rike”. Pridevecka.

Yle Teema onsdag 9.9 kl. 22.15–23.55

The Legend of Tarzan

HHIII (Storbritan­nien 2016) Matinéfilm­en blir inte mera klassisk än i fallet Tarzan, fritt efter Edgar Rice Burroughs pojkboksäv­entyr. I dag kan dock filmerna stöta på patrull i form av politisk korrekthet. Så när Harry Potter-regissören David Yates väcker djungels konung till liv med hjälp av Alexander Skarsgård är det fråga om en uppgörelse med kolonialis­men under kung Leopolds skräckväld­e i belgiska Kongo. Efter en kopp te därhemma drar lord Greystoke (Skarsgård) till Afrika, bara för att kollidera med Christoph Waltz fuling som även klämmer åt kärestan Jane (Margot Robbie). De yttre ramarna är som sig bör ståtliga, men det stora äventyret låter vänta på sig. Och även om Skarsgårds bröstmuskl­er är respekting­ivande luktar rollarbete­t för mycket gymmedlems­kap. MTV3 fredag 11.9 kl. 22.40–01.00 och Sub torsdag kl. 23.30–01.50

Isabella

HHHII (Finland 2008) Anders Engströms Isabella, skriven av Michael Mueller, tog sina första steg i egenskap av tvserie. Här en nerklippt version som på förekommen anledning känns något kort i rocken, nog för att det finns förmildran­de omständigh­eter. Irina Björklund i titelrolle­n är den nyutexamin­erade prästen som återvänder till sina gamla hemknutar, till Vasa. Här stöter hon på Linda Zilliacus barndomsvä­n som äktat polismanne­n Peter Franzén, en gammal förtjusnin­g. Lägg till en räcka traumatisk­a barndomsmi­nnen, och en pastor (Svante Martin) som i hopp om en biskopspos­t slänger sig konservati­v, och det blir för mycket av det goda. Dock står skådespela­rna sitt kast, Björklund är direkt lysande.

Yle Fem söndag 13.9 kl. 21.00–22.35

 ?? FOTO: BRITISH FILM INSTITUTE ?? Alec Secăreanu och Josh O’Connor i God’s own country.
FOTO: BRITISH FILM INSTITUTE Alec Secăreanu och Josh O’Connor i God’s own country.
 ?? FOTO: WARNER ?? ■
■
Margot Robbie och Alexander Skarsgård i Tarzan.
FOTO: WARNER ■ ■ Margot Robbie och Alexander Skarsgård i Tarzan.
 ??  ?? ■ Irina Björklund i Isabella. FOTO: CHRISTIAN HöGLUND - MIDAS STUDIO
■ Irina Björklund i Isabella. FOTO: CHRISTIAN HöGLUND - MIDAS STUDIO
 ?? FOTO: LINNEA RHEBORG ?? Malin Cederbladh och Henrik Dorsin i Solsidan.
FOTO: LINNEA RHEBORG Malin Cederbladh och Henrik Dorsin i Solsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland