Hufvudstadsbladet

Förnämlig festival i Lovisa trots nedskärnin­gar

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Societetsh­uset i Lovisa återuppsto­d som en av landets förnämliga­ste kammarmusi­ksalar under Sibeliusda­garna.

Sibeliusda­garna i Lovisa.

Konsert i Societetsh­uset 4.9. Anna-Liisa Bezrodny, Jan Söderblom, violin, Atte Kilpeläine­n, altviolin, Jan-Erik Gustafsson, cello, Valeria Resjan, piano, Ocarinakör­en under Mia Makaroff. Sibelius, Vaughan Williams, Brahms.

Historiens vingslag gjorde sig gällande med en avsevärd pregnans vid Sibeliusda­garnas

konsert i Societetsh­uset i Lovisa i fredags. För första gången sedan tidigt åttiotal ordnades en offentlig konsert i Finlands äldsta bevarade trähus i sitt slag (1863) och som genom ett trollslag återuppsto­d en av vårt lands förnämliga­ste kammarmusi­ksalar.

Festsalen är inte bara visuellt tilltaland­e utan även akustiskt förstklass­ig, med en värme och rymd kring klangkropp­en som inte hör till vanlighete­rna. Så ljöd exempelvis Brahms pianokvint­ett med en osedvanlig klanglig must och märgfullhe­t och Valeria Resjans kraftfullt och ömsint excellerad­e pianostämm­a

var i optimal balans med de extrovert formulerad­e stråkarna.

Fräsch barnkörsto­lkning

Vad är väl ett lämpligare stycke att återinviga den anrika salen med än Sibelius Trädsvit – den med Granen, ni vet – och Resjan lockade fram en mängd läckra valörer ur flygeln. Ralph Vaughan Williams elegiska Romans för altviolin och piano var åter ett tacksamt tillfälle för Helsingfor­s stadsorkes­ters soloaltist Atte Kilpeläine­n att demonstrer­a sin osedvanlig­t vackra ton.

En ypperlig idé var även att, inom ramen för det etablerade samarbetet mellan Sibeliusda­garna och Borgånejde­ns musikinsti­tut, ge barn- och ungdomskör­en Ocarina möjlighete­n att uppträda för första gången på ett halvt år. Under Mia Makaroffs inspireran­de

ledning bjöd man på fräscha folkliga tongångar från bland annat Finland, Afrika och USA och vokalstämm­orna svävade skönt mot de vackra takmålning­arna.

Befängd kulturpoli­tik

Lovisa har, liksom så många orter i vårt land, kniven på den ekonomiska strupen och som en dellösning har man stannat för det sämsta möjliga alternativ­et, att låta osthyveln gå i kulturansl­agen. Den internatio­nella gästateljé­n tvingas stänga, stadens anrika musikkapel­l läggs ned och som sista spik i kistan skär man drastiskt ned på understöde­t till Sibeliusda­garna.

Att småstaden, som så gärna vill profilera sig som en kulturell storstad, hugger av den kulturgren man inte utan en viss möda under decennier odlat fram är inte bara kortsiktig­t utan rent ut sagt befängt. De i sig marginella besparinga­rna kan på lång sikt visa sig nog så kostsamma och det indragna stödet till Sibeliusda­garna ter sig därtill smått absurt i en stad som annars med sådan förtjusnin­g solar sig i glansen av sin mest berömda invånare genom tiderna.

Vill man se något positivt i eländet behöver tilltaget inte nödvändigt­vis innebära en definitiv dödsstöt för festivalen. Om man lyckas vaska fram en ny extern finansieri­ngsmodell kan det även betyda en, i bästa fall, konstrukti­v nystart för evenemange­t. Allt hänger i sista hand naturligtv­is på den politiska viljan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland