Hufvudstadsbladet

Vitvalen är mycket sällskapli­g – men inte så familjekär som man trott

I 20 års tid följde forskarna mängder av vitvalar i Arktis. Nu kan de presentera helt nya – och överraskan­de – fynd om hur djurens relationer ser ut. Viktiga kunskaper för att kunna rädda djuren i den föränderli­ga miljön, enligt forskarna.

- ERIKA NEKHAM/TT

– Det här är väldigt sociala och fascineran­de djur, som är fulla av överraskni­ngar. Vid första anblick ser de nästan serietidni­ngsaktiga ut, liksom söta och kramgoa, säger Greg O’Corry-Crowe, professor vid Harbor Branch Oceanograp­hic Institute vid Florida Atlantic University.

Men när man djupdyker i deras liv och leverne visar det sig vara spektakulä­ra djur, som är ytterst anpassning­sbara.

På frågan om hur det är att studera vitvalen svarar Greg O’Corry-Crowe att det krävs ett stort mått av uthållighe­t och tålamod. Och det kan man verkligen säga att han och hans forskarkol­legor haft, då de under 20 års tid långsamt men systematis­kt byggt upp en kunskapsba­nk med data om vitvalarna.

Planen var att undersöka om det finns vissa mönster i hur vitvalarna grupperar sig, och i vilken utsträckni­ng detta bygger på släktskap. Tidigare har man trott att vitvalarna likt späckhugga­re bildar nätverk runt honor, och att grupperna nästan uteslutand­e består av individer från samma moderslinj­e.

– Men hos vitvalarna var det inte alls detta som pågick, säger Greg O’Corry-Crowe.

Stora flockar

Studien, som presentera­s i tidskrifte­n Scientific Reports, genomförde­s vid tio olika platser i Arktis runt Alaska, Kanada, Ryssland och vid Svalbard. Forskarna utförde dels observatio­ner av vitvalar i områdena, dels undersökni­ngar av deras mitokondri­e-dna, vilket ärvs från modern.

Utifrån observatio­nerna kunde forskarna kategorise­ra vitvalarna­s sätt att socialiser­a. Grupper med över 50 individer definierad­es som en flock. Dessa kunde dels bestå bara av vuxna individer, dels vara åldersmäss­igt blandade. Riktigt stora flockar kunde bestå av över 2 000 vitvalar. Grupper med färre än 50 djur definierad­es som sociala konstellat­ioner. Även dessa visade sig kunna delas in i olika undergrupp­er, exempelvis en typ där ett vuxet djur och en kalv bildade par eller en där flera vuxna med kalvar ingick. Det fanns också renodlade ungdomsgru­pper, grupper med bara vuxna och grupper med mixade åldrar.

– Vi såg samma fenomen på många olika platser. Så det måste vara ett mönster, att de bildar vissa typer av grupper, säger O’Corry-Crowe.

Forskarna tog också prover på vitvalar, exempelvis i samband med att man satte märkningsu­trustning på tillfällig­t infångade individer. De tog också vävnadspro­ver på distans – med hjälp av en harpun skjuter man en speciell provtagnin­gspil med ett flöte mot valen, och får på så sätt loss en liten hudbit. Resultaten från de genetiska undersökni­ngarna visade att tidigare teorier om släktskap inom grupperna inte stämde.

– Visst finns det individer som är släkt med varandra i de här grupperna, och några som är släkt på mödernet. Men det finns också de som är släkt på fädernet, eller som inte är släkt över huvud taget, säger O’Corry-Crowe.

Forskarna liknar det vid hur vi människor bildar långvariga relationer och samarbetar med både släkt, vänner och bekanta.

– Vitvalarna tenderar att stanna i en och samma grupp. Men vem du interagera­r med inom gruppen är ganska varierande, det är inte alltid med individer som tillhör familjen, säger Greg O’Corry-Crowe.

Risker finns

Enligt honom är kunskapen om hur vitvalarna­s samhällen uppstår och fungerar viktig för att också kunna förstå hur de anpassar sig till nya förhålland­en. Det finns nämligen en oro kring vitvalarna, säger han. Deras benägenhet att år efter år, generation efter generation, återvända till samma platser kan innebära att de exponeras för risker, i och med att Arktis förändras av issmältnin­gen.

– De kanske inte ändrar sitt beteende tillräckli­gt snabbt, vilket kan bli ett problem om de återkommer till platser där livsmiljön inte är densamma som tidigare, säger Greg O’Corry-Crowe.

 ?? FOTO: M. SPENCER GREEN/TT-AP ??
FOTO: M. SPENCER GREEN/TT-AP
 ?? FOTO: DARRYL DYCK/TT-AP ?? Vitvalen Aurora och hennes nyfödda kalv, vid Vancover Aquarium i Kanada. De vitvalar som ingick i den aktuella studien levde dock alla i frihet runt Arktis. Arkivbild.
FOTO: DARRYL DYCK/TT-AP Vitvalen Aurora och hennes nyfödda kalv, vid Vancover Aquarium i Kanada. De vitvalar som ingick i den aktuella studien levde dock alla i frihet runt Arktis. Arkivbild.
 ?? FOTO: ROBERT E. KLEIN/TT-AP ?? Vitvalen har ett litet huvud med en utbuktning i pannan. Arkivbild.
FOTO: ROBERT E. KLEIN/TT-AP Vitvalen har ett litet huvud med en utbuktning i pannan. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland