Hufvudstadsbladet

Svensk dubbelsege­r i Sverigekam­pen

Efter den första tävlingsda­gen levde hoppet om en finländsk seger på herrsidan starkt. Men gren för gren tog svenskarna in Finlands försprång och avgjorde segern på löpbanan.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då Samuel Purola ledde Finland till en något överraskan­de trippelseg­er på 200 meter såg allt väldigt bra ut för Finlands herrar. Ledningen, som efter första dagen var var 120–104, var som bäst över tjugo poäng.

Men medel- och distanslop­pen kom att kosta Finland dyrt.

Sverige tog hem trippelseg­rar på 10 000 meter och hinderlopp­et och förvandlad­e underläget till en ledning tack vare poängen 32–12 i dessa grenar.

Att finländska spjuttrion Antti Ruuskanen, Lassi Etelätalo och vinnaren Toni Kuusela tog en trippelseg­er i en sällsynt blygsam spjuttävli­ng med endast ett kast över 80 meter hjälpte föga då Sverigekam­pens avslutande gren avgjordes på löpbanan: 800 meter där svenskarna toppade statistike­n före Finlands trio.

Trots 6–16 i papperslan­dskampen bjöd Finlands medeldista­nsherrar upp till kamp mot svenskarna ledda av EM-silvermeda­ljören Andreas Kramer. Kramer rådde ingen på och han förde Sverige till en dubbelsege­r men både Joonas Rinne och 17-åriga Benjamin Lee klämde in sig före den tredje svensken. Lees tid 1.50,20 är dessutom nytt nationsrek­ord för 17-åringar.

Detta till trots gick poängen i Sveriges favör och grannlande­t försvarade fjolårets seger med siffrorna 206–201. Före åttahundri­ngen ledde Finland med en poäng.

– Det påverkade inte vår taktik. Vi kämpade och siktade på att ta de poäng som vi kan ta. Det är synd att det inte räckte. Det var inte många poäng ifrån att vi kunde ha slagits om totalseger­n på allvar. Men sådant här är det ibland, säger Rinne, som på lördag kväll vann 1 500 meter tack vare en grym slutspurt.

Både Rinnes och Lees slutspurt på 800 meter övertygade. Också Santtu Heikkinen löpte nytt personbäst­a. Rinne hade eventuellt kunnat utmana tätduon men svenskarna taktikerad­e så att han blev instängd på innerbanan i sista kurvan.

– Taktiskt gick det inte helt som planerat. Det var ett svårt lopp och jag kände mig inte riktigt redo för kamp. Jag blev lite inträngd, speciellt de sista tvåhundra metrarna låg jag i ett dåligt läge. På slutrakan orkade jag köra hårt, säger Rinne.

Trots en svidande förlust mot kära fienden Sverige kan Rinne och hans unga kollegor vara nöjda.

– Jag tycker vi klarade oss helt bra. Ett stort grattis till Benjamin för nationsrek­ordet. Att vi lämnade en svensk bakom oss var ett bättre resultat än väntat. Det gick bättre än på pappret och det är alltid bra, säger Rinne.

Sverige vann Sverigekam­pen både för damer och för herrar för andra året i rad. Finlands senaste seger kom på samma arena för två år sedan då herrarna vann över Sverige med fyra poäng. Damernas kamp vann Finland senast 2015.

❞ Att vi lämnade en svensk bakom oss var ett bättre resultat än väntat. Joonas Rinne

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? EM-silvermeda­ljören Andreas Kramer säkrade de svenska herrarnas totalseger i Sverigekam­pen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA EM-silvermeda­ljören Andreas Kramer säkrade de svenska herrarnas totalseger i Sverigekam­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland