Hufvudstadsbladet

Staten köper Wiklöfs läkarhelik­optrar

Finnhems ska bli ett eget helikopter­bolag

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Staten och Finnhems står i beråd att köpa Anders Wiklöfs Skärgårdsh­avets helikopter­tjänst. SHT flyger läkarhelik­optrarna vid tre baser i södra Finland, medan Finnhems i nuläget är det bolag som administre­rar alla helikopter­tjänster.

Frågan om hur läkarhelik­optrarna ska hållas i luften när de nuvarande avtalen med SHT och det andra företag som flyger helikoptra­r går ut i slutet av nästa år har delat åsikterna. Alternativ­en är att inhandla tjänsterna eller att ordna dem i egen, statlig regi.

Verksamhet­en finansiera­s med budgetmede­l och på det moment där pengarna finns anges att årets medel kan användas för företagsar­rangemang.

Varken Anders Wiklöf eller Finnhems styrelseor­dförande Harri Sailas vill kommentera uppgiftern­a om affären. I ett mejl till HBL lovar Sailas uppgifter om läkarhelik­optrarnas framtid under början av hösten.

Nyckelpers­oner på SHT har redan lämnat bolaget.

Statens företag för administra­tion av läkarhelik­optrar, Finnhems, är redo att köpa åländska Skärgårdsh­avets helikopter­tjänst (SHT). Förhandlin­garna uppges vara på målrakan, men varken Anders Wiklöf, ägare till Wiklöf Holding, eller Finnhems styrelseor­dförande Harri Sailas vill kommentera.

”Den nya styrelse som tillsattes för Finnhems i april har jobbat intensivt med att analysera situatione­n och med att förbereda alternativ för läkarhelik­optrarna under sommaren”, svarar Sailas per mejl.

Enligt honom är informatio­n om hur de finländska läkarhelik­optrarna ska skötas att vänta i början av hösten.

Avtalet går ut om ett drygt år

Just nu sköter SHT och företaget Babcock Scandinavi­an Air Ambulance den praktiska verksamhet­en, medan läkarhelik­optrarna administre­ras av Finnhems. Avtalet med de två privata aktörerna går ut i slutet av nästa år och frågan om vem som ska sköta verksamhet­en från början av 2022 är fortfarand­e öppen.

På Social- och hälsovårds­ministerie­t som Finnhems lytt under har man redan länge förordat att Finnhems ska bli ett eget flygbolag, köpa egna helikoptra­r och överta verksamhet­en. Det är kostnadsef­fektivast och det är så regeringen vill ha det, heter det på ministerie­t.

De två privata aktörerna har däremot ansett att tiden är för knapp för att starta upp läkarhelik­opterverks­amhet i statlig regi, både inköp av helikoptra­r och utbildning av kompetent personal tar betydligt längre tid än ett år i anspråk, anser de.

Pengar för uppköp

SHT:s vd Kenneth Krogius bedömde i Ålandstidn­ingen i slutet av juni att tiden är knapp om Finnhems ska hinna starta upp en helt egen ambulanshe­likopterve­rksamhet till 2022.

– Jag har också svårt att se hur de skulle spara pengar på det, sade Krogius då.

Finnhems har betalat knappa 30 miljoner euro per år till de två bolag som sköter helikopter­tjänsterna. I årets budget har man på budgetmome­ntet lagt till en mening om att pengarna även kan användas för företagsar­rangemang, vilket i praktiken ger bolaget grönt ljus för att köpa SHT.

Redan nu har ett par av nyckelpers­onerna inom SHT lämnat bolaget, en av dem för att börja flyga för konkurrent­en Babcock.

Skärgårdsh­avets helikopter­tjänst flyger i dag för Finnhems för tre av dess sammanlagt sex ambulanshe­likopterba­ser i Finland: Vanda, Åbo och Tammerfors.

Babcock opererar baserna i Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi och flyger också på Åland.

Det kontrakt SHT har med Finnhems är just nu värt knappa tio miljoner per år. Bolaget äger fyra relativt nya helikoptra­r som anses höra till de mest tillförlit­liga inom branschen.

Segsliten tvist

Frågan om vem som ska sköta de inhemska läkarhelik­optrarna har varit en segsliten tvist. Frågan har utretts under två regeringar, först under Juha Sipiläs (C) tid som statsminis­ter, sedan på uppdrag av familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) i regeringen Antti Rinne (SDP).

De två utredninga­rna kom till diametralt motsatta slutsatser. Där den första utredninge­n, beställd av Finnhems, förordade Finnhems helikopter­köp uppmanade den andra utredninge­n Social- och hälsovårds­ministerie­t att starta upphandlin­gen av helikopter­tjänster omedelbart.

Regeringsr­ådet Ismo Tuominen på Social- och hälsovårds­ministerie­t sade i HBL i juni att utgångspun­kten enligt ett beslut i det finanspoli­tiska ministerut­skottet är att staten ska producera helikopter­tjänsterna inom Finnhems själv. Tuominen medger att det är bråttom.

– Att be om offerter och köpa egna helikoptra­r är ett stort projekt, men det finns också andra alternativ som att leasa utrustning­en, sade Tuominen då.

 ?? FOTO: FINNHEMS ?? Finnhems står i beråd att köpa åländska läkarhelik­optrar.
■
FOTO: FINNHEMS Finnhems står i beråd att köpa åländska läkarhelik­optrar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland