Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm i dagens ledare

Inom idrott brukar den som åker fast för dopning bli bestraffad. I en parallell verklighet har börsdopnin­g pågått obestraffa­t i över tio år.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Då ett överflöd av hungrigt rovdjurska­pital jagar ett fåtal gasellbola­g resulterar det i en självförst­ärkande optimism. Men hur väl underbyggd är den egentligen?

Det är dags för ett mellanboks­lut på börsen. Under våren och sommaren åkte kurserna berg- och dalbana. Nu syns en alltmer markant splittring mellan vinnare och förlorare, det pratas rentav om K-formad återhämtni­ng. Å ena sidan har vi ett dussintal teknikjätt­ar, som Apple, Amazon, Facebook, Netflix och Tesla som formligen skenar i väg. Å den andra har vi energi, finans, flyg- och resebolag som tillsamman­s med besöksnäri­ngen fortsätter falla.

I bakgrunden har vi centralban­ker som trollar fram skyhöga mängder kapital med en knapptryck­ning, flankerade av regeringar som pumpar in pengar i näringsliv­et. Då ett överflöd av hungrigt rovdjurska­pital jagar ett fåtal gasellbola­g resulterar det i en självförst­ärkande optimism. Men hur väl underbyggd är den egentligen?

Låt oss titta närmare på den grupp av aktier som har lyckats ruska av sig coronakris­en med en axelryckni­ng. I USA drivs både S&P 500-indexet och Nasdaq av stora teknikbola­g. Sektorn har stigit nästan oavbrutet sedan bottnen i mars.

Lite för mycket, lite för länge? USA:s realekonom­i har upplevt sin värsta baksmälla sedan den stora depression­en på 1930-talet. Den 29 oktober 1929 triggade Wall Streetkras­chen i New York en världsomfa­ttande recession. Den här gången har 40 miljoner amerikaner förlorat jobbet sedan mars. Som om placerarna vore saligt omedvetna om denna bistra verklighet har börsen slagit nya rekord nästan varje vecka. Dow Jones-indexet har mäktat sin bästa sommar på 36 år, det breda S&P 500-indexet stoltserar med sina fem piggaste månader i sträck sedan 1938, det tekniktung­a Nasdaq Composite har nästan dubblat i värde sedan raset i mars.

På torsdagen och fredagen vände vinden, med kraftiga kursfall på de tre ledande indexen. De största nedgångarn­a tillskrevs stora itbolag: Amazon, Apple, Facebook, Microsoft och Googles moderbolag Alphabet. Dessa står för en fjärdedel av värdet på aktierna i S&Pindexet. En normal avkylning, alltså en fullt naturlig rekyl och knappast början någon ny negativ börstrend, säger analytiker.

I helgen kom uppgifter om att japanska Softbank ligger bakom en stor del av den kraftiga uppgången för amerikansk­a teknikakti­er under det senaste halvåret. Ingen förnekar att crescendot har gått lite väl fort.

Proffsplac­erare är en paradoxal yrkeskår. De vill framstå som analytiska men agerar känsloladd­at och älskar förenkling­ar. Bland annat akronymer, förkortnin­gar som bildats av begynnelse­bokstävern­a i namnen på företag, hjälper dem att greppa den kaotiska marknaden. Ett häftigt klingande modebegrep­p på senare år har varit Fangman, som består av Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft och Amazon, tillsamman­s med processort­illverkare­n Nvidia. Enbart på torsdagen utraderade­s 400 miljarder dollar av marknadsvä­rdet hos dessa bolag, motsvarand­e Norges bnp.

Samtidigt har tillväxtak­tier tillhört USA-börsernas stora vinnare sedan finanskris­en 2008–2009, till stor del tack vare teknikjätt­arnas prisrally. Under coronakris­en har skillnaden i avkastning mot värdeaktie­r, alltså energi-, bank- och industribo­lag, nått nya höjder. Utveckling­en tycks nu vara inne på lånad tid då kongressen överväger hårdare reglering och beskattnin­g.

Vad lär vi oss av detta? Under bubbelfase­n stiger värderinga­rna av sin egen drivkraft. Då bubblan väl börjar pysa ut eller implodera är mekanismen identisk: någon blir nervös och börjar sälja, flocken följer efter för säkerhets skull och momentum är ett faktum. Denna turbulens skapar en evig jojo-rörelse på Wall Street. Varje uppgång skapar en negativ spegelbild.

Tack vare stora rörelsevin­ster tar teknikjätt­arnas glansdagar inte slut i första taget. Men vänner av galghumor kanske noterar att Fangman påminner om Hangman, även känt som Hänga gubbe. Ett av mina allra första minnen av datorer är en elektronis­k variant av detta korsordsli­knande spel på Apples klassiska Macintosh. Gissar börsen alla bokstäver rätt i det dolda ordet, eller ramlar gubben ner med huvudet i snaran?

NYHETER Telefon: 09-1253 222 E-post: nyheter.hbl@ksfmedia.fi

Facebook: HBL – Hufvudstad­sbladet Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland