Hufvudstadsbladet

Johnson kräver brexitavta­l om en månad

Avtal inom en månad – annars får det kvitta. Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson skärper tonen kring handelsför­handlingar­na med EU. I Bryssel växer oron för att London inte ska göra vad de lovat.

-

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson höjer tonläget i handelsför­handlingar­na med EU. Avtal inom en månad – annars får det kvitta, meddelar Johnsons kansli.

Enligt ännu mer dramatiska uppgifter ska den brittiska regeringen på onsdag lägga fram ett lagförslag som i praktiken innebär att man rundar delar av det utträdesav­tal som Storbritan­nien och EU till sist enades om i fjol på hösten.

I Bryssel växer oron för att London inte ska hålla vad man lovat.

Senast den 15 oktober vill Storbritan­nien ha kommit överens med Bryssel i de förhandlin­gar som hittills har haft begränsad framgång.

”Om vi inte kan komma överens till dess, då ser jag inte att det kommer att bli ett frihandels­avtal mellan oss. Då borde vi acceptera det och gå vidare”, sade den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson i ett skriftligt uttalande på måndagen, enligt ett utskick från hans kansli.

”Vi får i så fall ett handelsavt­al med EU som det som Australien har. Och jag vill vara helt tydlig med att det, precis som vi sagt från början, blir en bra lösning för Storbritan­nien”, meddelade Johnson.

Rundar avtal?

Än mer dramatiska var samtidigt uppgiftern­a om att den brittiska regeringen på onsdag ska lägga fram ett lagförslag som i praktiken innebär att man rundar delar av det utträdesav­tal som Storbritan­nien och EU till sist enades om i fjol höstas.

Enligt uppgifter till tidningen Financial Times vill man bland annat vattna ur kravet på att nordirländ­ska företag måste fylla i tullpapper för det man skickar till resten av Storbritan­nien.

En talesman för Boris Johnson hävdar dock att det endast handlar om ”begränsade och förnuftiga åtgärder för att klarlägga vissa delar”.

– Vi är fortsatt fullständi­gt inriktade på att genomföra såväl utträdesav­talet som protokolle­t om Nordirland, sade talesmanne­n i London enligt nyhetsbyrå­erna AFP och Reuters.

Då hade såväl EU-företrädar­e som grannlande­t Irland redan hunnit reagera skarpt.

”Jag litar på att den brittiska regeringen uppfyller utträdesav­talet, som är deras skyldighet gentemot ett internatio­nellt avtal och ett villkor för alla framtida partnerska­p”, varnade EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen via Twitter.

– Vi får väl vänta och se om det här är ett politiskt spel eller lagstiftni­ng som verkligen kommer, sade Irlands utrikesmin­ister Simon Coveney till tv-kanalen RTE.

– Om Storbritan­nien inte respektera­r sina internatio­nella åtaganden så underminer­ar det dess internatio­nella ställning. Vem skulle vilja sluta handelsavt­al med ett land som inte implemente­rar internatio­nella fördrag?, sade en anonym EU-diplomat till nyhetssajt­en Politico Europe.

Svåra förhandlin­gar

De brittiska utspelen kommer samtidigt som EU och Storbritan­nien från tisdag till torsdag den här veckan samlas i London för en åttonde förhandlin­gsrunda om framtiden.

Det största tvisteämne­t är fortsatt hur man garanterar att jämbördiga villkor gäller för de varor som Storbritan­nien vill sälja på EU:s inre marknad. Även fisket är komplicera­t, där Storbritan­nien inte vill ge EU samma tillträde som förut till de fiskrika brittiska vattnen.

– Förhandlin­garna är svåra, eftersom britterna vill ha det bästa av båda världar, sade EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier till radiokanal­en France Inter på måndagen.

WIKTOR NUMMELIN/TT

 ?? FOTO: JESSICA TAYLOR/LEHTIKUVA-AFP ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson vill ha ett avtal senast den 15 oktober.
FOTO: JESSICA TAYLOR/LEHTIKUVA-AFP Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson vill ha ett avtal senast den 15 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland