Hufvudstadsbladet

1,9 barn per kvinna – Befolkning­sförbundet vill få upp nativiten i Finland

Den tidigare narkotikap­olischefen Jari Aarnio och gängledare­n Keijo Vilhunen åtalas för mordet på Volkan Ünsal i oktober 2003 i Helsingfor­s. Enligt åtalet försökte Aarnio inte förhindra mordet.

- SOFIE FOGDE/SPT

Rättegånge­n mot Jari Aarnio, tidigare chef för narkotikap­olisen i Helsingfor­s, inleddes vid Helsingfor­s tingsrätt på måndagen.

Aarnio står åtalad för mordet på svenskturk­en Volkan Ünsal i oktober 2003. Brottsrubr­iceringen är oäkta underlåten­hetsbrott.

Mordet ägde rum i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfor­s. En barndomsvä­n till Ünsal och tre andra män mördade honom genom strypning. De fyra dömdes för mordet redan 2005.

Den tidigare gängledare­n Keijo Vilhunen står också åtalad för mordet. Vilhunen var misstänkt redan under den ursprungli­ga rättegånge­n 2003–2004, men då väcktes inga åtal mot honom. Sedan dess har det kommit fram att Vilhunen var en av Aarnios kontakter i den undre världen.

Varken Aarnio eller Vilhunen åtalas för att ha deltagit i själva utförandet av mordet. Enligt åklagaren har ett likande mord aldrig tidigare behandlats i Finland.

Förhindrad­e inte mordet

Ünsal hade svikit det kriminella gäng han tillhörde i Sverige och motivet till mordet var hämnd. Ünsal deltog i ett värdetrans­portrån vid Arlanda flygplats och vittnade sedan i ärendet.

Innan Ünsal kom till Finland stod han under den svenska polisens beskydd. Enligt Aarnios försvar varnades Ünsal för att åka till Finland, men reste ändå till sin barndomsvä­n för att söka skydd. Åklagaren hävdar att Aarnio kände till Ünsals ankomst.

Aarnio åtalas för att han som polis inte har förhindrat mordet, trots att han fått kännedom om det på förhand.

– Aarnio har inte ens med de medel han haft till förfogande försökt förhindra mordet, utan har i stället accepterat det och låtit det ske, säger statsåklag­are Mikko Männikkö.

Advokat Riitta Leppiniemi företräder Aarnio, och försvaret bestrider åtalet på alla punkter.

– Aarnio hade inte kännedom om vem som utförde mordet, mordplatse­n, tidpunkten eller tillvägagå­ngssättet. Han hade ingen skyldighet att förhindra mordet med hänvisning till lag eller ställning, säger Leppiniemi.

Informatio­nsutbyte

Både Aarnio och Vilhunen dömdes för narkotikab­rott 2019. Med tanke på de tidigare domarna är det enligt åklagaren klart att relationen mellan Vilhunen och Aarnio var speciell.

– Förhålland­et har inte enbart varit rent informatio­nsutbyte, utan de

Förhålland­et har inte enbart varit rent informatio­nsutbyte, utan de har tillsamman­s begått allvarliga brott.” Mikko Männikkö statsåklag­are

har tillsamman­s begått allvarliga brott, säger Männikkö.

Enligt åklagaren har Vilhunen haft en central roll i mordet på grund av sin ställning som gängledare. Idén var däremot inte hans, utan den kom från Sverige. Åklagaren säger att mordet knappast hade skett i Finland om det inte vore för Vilhunens insats.

Åklagaren menar att Vilhunen bland annat deltog i planerande­t av mordet, täckte spåren och hjälpte till med att bli av med kroppen. Dessutom menar åklagaren att Vilhunen har fått 20 procent av belöningen för mordet. Ünsals kropp hittades aldrig. Även Vilhunen bestrider alla åtal. Vilhunen företräds av advokat Markku Fredman. Enligt Fredman är det orimligt att Vilhunen skulle ha informerat Aarnio om ett mord som han själv var med om att planera.

– Åklagaren borde ge starka bevis för att Vilhunen skulle ha agerat mot allt förnuft.

Sammanlagt hörs cirka 40 vittnen. Rättegånge­n fortsätter på onsdag och beräknas pågå till november.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Både Jari Aarnio (på bilden) och
■ Keijo Vilhunen bestrider åtalen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Både Jari Aarnio (på bilden) och ■ Keijo Vilhunen bestrider åtalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland