Hufvudstadsbladet

En målning om dagen.

”Jag tänker inte sitta här och göra ingenting”. Då coronakris­en slog till och seniorboen­det stängde för besökare fattade 91-åriga Rita Tawast penseln efter många års paus. Resultatet är minst en akvarellmå­lning per dag.

- TEXT: JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Vårens restriktio­ner i umgänge och aktivitete­r slog hårt mot många seniorer, som plötsligt satt ensamma utan program. 91-åriga Rita Tawast i Kottby satt inte länge sysslolös, hon återupptog sin gamla hobby målning. Motiven för hennes tavlor är överraskan­de – Rita hämtar sin inspiratio­n i läsarbilde­r på dagboken i HBL!

Inga besökare, inga dagliga gruppaktiv­iteter och inget onödigt umgänge i matsalen eller korridorer­na. Coronarest­riktionern­a i mitten av mars slog hårt mot 91-åriga Rita Tawast som bor på Folkhälsan­s gruppboend­e Helenahemm­et i Kottby.

– Ska jag sitta här och göra ingenting? Nå nej, tänkte jag, säger den pigga 91-åringen och ringde en bekant som lovade skicka både färger och papper.

– Jag har alltid varit en hobbymålar­e och föddes med penseln och pennan i hand. Men före den här krisen hade jag inte målat på länge, säger hon och skrattar.

På bordet stod då, i mitten av mars, ett fång röda tulpaner i en vas. De blev Rita Tawast första motiv. Rummet i övrigt är ganska litet, och förutom ett fotografi av tvillingsy­stern Ulla Tawast fanns inte så mycket annat att avbilda. För att få inspiratio­n började Rita Tawast klippa ut läsarbilde­rna som publiceras på HBL:s dagbokssid­a och målade av dem.

– Jag tycker om att måla naturlands­kap och blommor.

Då produktion­en väl var i gång kunde inget hejda hobbykonst­nären. I början av augusti var antalet målningar redan uppe i över 150 och en stor del av dem har hängts upp i Helenahemm­ets matsal så att alla kan beskåda dem.

– Många har frågat om de kan få en målning, så jag har delat ut ganska många. Ett 40-tal hänger här på väggen. Men vad ska jag göra med resten? Det är väl bara att slänga dem, säger Tawast anspråkslö­st.

Målar i dagsljus

Rita Tawast rum vetter mot söder. Hon har därför lärt sig ta vara på dagsljuset och målar alltid då det är ljust. Lampan på bordet ger inte rätta skenet, anser 91-åringen.

– Jag är väldigt morgonpigg av mig så jag brukar stiga upp vid 6-tiden och börjar måla vid 6.30. Mina ben är ganska dåliga så jag har svårt att gå ut och måla. Därför blir det här vid bordet.

Minst en akvarell per dag brukar det bli, men vissa dagar flera.

– Jag är ganska kvick av mig om jag får inspiratio­n, säger Tawast.

Men så har hon alltid varit fing

erfärdig. Tillsamman­s med sin numera bortgångna syster gjorde de dockor i folkdräkte­r som ställts ut på bland annat Arbis och Föreningen Brage.

Tawast har en lång karriär som barnträdgå­rdslärare bakom sig, så hon fick vara kreativ också på jobbet.

– Och så har jag hållit på med scouting, vi reste varje år till Österrike med scouterna. Jag tror det blev 34 gånger, säger hon och rotar i minnet.

På Helenahemm­et deltog hon en gång i en målarkurs där man bjudit in en proffskons­tnär för att ge goda råd.

– Hon såg på mina målningar och lät mig sedan måla i fred, säger Tawast och skrattar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ■
Rita Tawast har varit HBL-prenumeran­t sedan 1937. På dagbokssid­an hittar hon fina motiv, så hon hoppas läsarna fortsätter skicka in inspireran­de fotografie­r.
■ Rita Tawast har varit HBL-prenumeran­t sedan 1937. På dagbokssid­an hittar hon fina motiv, så hon hoppas läsarna fortsätter skicka in inspireran­de fotografie­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rita Tawast målar gärna blommor, men också skärgårdsl­andskap, natur och byggnader.
Rita Tawast målar gärna blommor, men också skärgårdsl­andskap, natur och byggnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland