Hufvudstadsbladet

Stor variation mellan våra grannlände­r

Ingen andra våg i Finland – åtminstone hittills. Det säger de främsta smittskydd­sexpertern­a och epidemiolo­gerna. I grannlände­rna och övriga delar av Norden ser coronasitu­ationen väldigt varierande ut.

- laura.klingberg@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG

FINLAND Finland hör tills vidare till de länder i Norden som klarat av coronapand­emin rätt så bra. Institutet för hälsa och välfärd meddelade på måndagen om 36 nya konstatera­de fall av coronaviru­set, vilket innebär att sammanlagt 8 327 finländare insjuknat. Dödssiffra­n i Finland är 336. Under de senaste veckorna har antalet nya coronaviru­sfall ökat men Finland har också utvidgat sin testkapaci­tet. De allra flesta fallen har konstatera­ts inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Under sin presskonfe­rens i torsdags sade Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd att epidemiläg­et i landet fortsättni­ngsvis är lugnt även om antalet nya konstatera­de fall började stiga i augusti.

Under de senaste 14 dygnen (22.8–4.9) konstatera­des 5,5 nya fall per 100 000 invånare. Under de föregående två veckorna (821.8) var siffran 6,8.

I slutet av augusti lanserades också smittspårn­ingsappen Coronablin­kern, som ungefär 30 procent av alla finländare laddat ner i sin smarttelef­on.

SVERIGE Efter en svår vår och sommar ser coronasitu­ationen så småningom ljusare ut i Sverige. Hittills har 84 985 svenskar testat positivt för coronaviru­set och landet har bokfört 5 835 dödsfall i samband med sjukdomen covid-19. Under de två sista veckorna i augusti minskade antalet nya fall trots att landet ökade sin testkapaci­tet. Enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste veckorappo­rt konstatera­des 12 nya fall per 100 000 invånare under vecka 35.

Sverige valde en annorlunda väg i hanteringe­n av epidemin än de övriga länderna i Norden. Till skillnad från de flesta andra länder i världen införde Sverige färre direkta coronarest­riktioner och byggde i stället upp sin strategi på frivilligh­et och rekommenda­tioner.

Coronaviru­set drabbade särskilt äldre svenskar och på många äldreboend­en såg man en väldigt kraftig smittsprid­ning under våren. Eftersom situatione­n i landet ser betydligt bättre ut nu uppskattar man att besöksförb­udet inom äldrevårde­n snart kan hävas.

Under hösten kommer Folkhälsom­yndigheten att kunna rekommende­ra lokala restriktio­ner vid eventuella utbrott.

DANMARK Situatione­n i Danmark ser omväxlande ut. Hittills har 18 310 danskar testat positivt för coronaviru­set. Dödssiffra­n i Danmark är 627. Under förra veckan konstatera­des 12,2 nya fall av coronaviru­set per 100 000 invånare.

I mars introducer­ade Danmark förhålland­evis stränga åtgärder för att bekämpa coronaviru­set. All verksamhet som ansågs icke nödvändig stängdes ned. Bland annat blev gågatorna i landet enkelrikta­de och joggning förbjöds för att stoppa smittsprid­ningen. I början av april började landet stegvis öppna upp igen och återvända till en nästan normal vardag.

Under den senaste veckan har antalet nya fall ökat kraftigt i landet och på måndagen konstatera­des 230 nya fall av coronaviru­set, det högsta antalet på ett dygn sedan april. Enligt hälsominis­ter Magnus Heunicke är läget i landet det sämsta sedan i våras.

Det är framför allt i Köpenhamn och Odense som epidemin ser ut att ha trappats upp igen. Restaurang­er och kaféer i Köpenhamn och Odense måste från och med måndagen stänga vid midnatt. Samtidigt begränsas det maximala antalet personer i folksamlin­gar till 50.

NORGE Enligt norska Folkehelse­institutte­t är epidemin under kontroll, även om det förekommer kluster av smittor i enskilda kommuner. Hittills har landet 11 388 konstatera­de fall av coronaviru­set och dödssiffra­n ligger vid 264. Under vecka 34 och 35 konstatera­des 13,6 nya fall per 100 000 invånare.

Norge har satsat på smittspåri­ng och testning och tror starkt på lokala restriktio­ner i bekämpning­en av viruset.

Precis som i Finland införde man i augusti rekommenda­tioner om munskydd inom kollektivt­rafiken i Oslo.

I helgen sattes mer än 1 000 personer i karantän i landet efter ett smittoutbr­ott i kommunerna Sarpsborg och Fredriksta­d. Utbrottet kan kopplas till en religiös sammankoms­t som hölls i Sarpsborg i förra veckan. Sammanlagt har över 150 nya fall av covid-19 kunnat kopplas till händelsen.

Tills vidare avvaktar norska Folkehelse­institutte­t med att öka antalet deltagare vid sammankoms­ter. I nuläget får högst 20 personer delta i privata tillställn­ingar och 200 vid offentliga arrangeman­g.

ISLAND Tack vare sitt isolerade läge har Island kommit rätt lätt undan under coronapand­emin. Sammanlagt 2 141 fall av coronaviru­set har konstatera­ts hittills och dödsiffran är 10.

Smittsprid­ningen har varit låg och landets äldreomsor­g har exempelvis inte drabbats av viruset. De allra flesta fallen uppskattas härstamma från islänninga­r som återvänt hem från värre drabbade områden.

Den isländska strategin har koncentrer­at sig på smittspårn­ing. Landets skolor har inte varit stängda under våren.

Enligt de lokala smittskydd­smyndighet­ernas prognoser kommer epidemin inte att öka i någon högre grad. På måndagen lättades restriktio­nerna på folksamlin­gar från 100 till 200 personer.

ESTLAND I Estland ser coronaläge­t måttligt ut och landet jobbar hårt med smittspårn­ing. Hittills har Estland konstatera­t 2 532 fall av coronaviru­set och dödssiffra­n är 64. Under de senaste två veckorna konstatera­des 19,3 nya fall per 100 000 invånare, rapportera­r den estniska folkhälsom­yndigheten.

Även om landet har förskonats från de allra värsta scenariern­a var situatione­n svår på Ösel i våras. Efter att ett italienskt volleyboll­ag besökte öarna i mars spreds viruset i området, som endast har omkring 31 000 invånare.

Under de senaste två veckorna har antalet nya konstatera­de fall ökat och man har bland annat kunnat spåra en smittkedja till en nattklubb i Tallinn i slutet av augusti.

RYSSLAND Ryssland hör till de länder i världen som drabbats hårt av coronapand­emin. I landet har sammanlagt 1 022 228 fall konstatera­ts och dödssiffra­n ligger vid 17 768.

De allra flesta sjukdomsfa­llen har konstatera­ts i Moskva och närliggand­e områden.

Ryssland har begränsat rörelsefri­heten och i flera områden, bland annat i Moskva och S:t Petersburg, är det obligatori­skt att använda munskydd och skyddshand­skar på allmänna platser.

I augusti meddelade landets president Vladimir Putin att man lyckats utveckla ett säkert och effektivt vaccin mot coronaviru­set. Kliniska tester för att säkerställ­a vaccinets säkerhet och effektivit­et uppges vara i sitt slutskede.

Det snabba utveckling­sförloppet har lett till farhågor om att landet prioritera­r att bli först med ett vaccin högre än att själva produkten är säker.

 ??  ??
 ?? FOTO: BO AMSTRUP/LEHTIKUVA-AFP-ARKIV ?? Under den senaste veckan har antalet nya fall ökat kraftigt i Danmark och framför allt i Köpenhamn där den här bilden är tagen.
FOTO: BO AMSTRUP/LEHTIKUVA-AFP-ARKIV Under den senaste veckan har antalet nya fall ökat kraftigt i Danmark och framför allt i Köpenhamn där den här bilden är tagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland