Hufvudstadsbladet

Aktia flyttar huvudkonto­ret från Mannerheim­vägen

Aktia Bank flyttar huvudkonto­ret från dess legendaris­ka plats vid Mannerheim­vägen 14.

- JAN-ERIK ANDELIN

Efter nästan 60 år vid den centrala Tre Smeder-statyn i Helsingfor­s centrum flyttar Aktia Bank under hösten sitt huvudkonto­r. Bankens nya huvudkonto­r ska bli vid Arkadiagat­an 6 intill Lilla parlamente­t och riksdagens södra gavel.

– Det är bara huvudkonto­ret och kundtjänst­er med tidsboknin­g som flyttar nu i slutet av september. Själva dagligtjän­sterna över disk blir kvar tills vidare och flyttar någon gång i vinter. Vi informerar närmare om det senare, säger Lotta Borgström som är bankens direktör för investerar­relationer och kommunikat­ion.

Vid Aktia säger man att också den nya platsen intill Narinkens torg blir en minst lika central plats som det nuvarande läget.

Bankbyggna­den i hörnet av Mannerheim­gatan och Kalevagata­n har varit ett landmärke i det svenska Helsingfor­s. Huset byggdes av Aktias föregångar­e Helsingfor­s Sparbank och invigdes 1963. På platsen stod fram till dess det så kallade Huberska huset från 1890-talet som revs.

Av det niovåninga­rshus som banken på 1960-talet lät bygga är för tillfället två hela våningar i bankens användning, även om man har funktioner runtom i huset. Enligt Lotta Borgström är huset i behov av renovering.

– Det är gammalt och slitet och uppfyller inte längre nutidens krav, säger Lotta Borgström.

Så ni har inte planer på att flytta tillbaka, så där som efter ett stambyte ...? – Nej, det har vi inte.

Fastighete­n Mannerheim­vägen 14 ägs i dag av fastighets­bolaget Sponda, som också äger bankens nya fastighete­r vid Arkadiagat­an.

Sponda, där HBL:s utgivarsam­fund Konstsamfu­ndet var största delägare, såldes 2017 till det amerikansk­a investerin­gsbolaget Blackstone Group i New York. Affären gick på närmare 1,8 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland