Hufvudstadsbladet

Finländare får färre barn än de önskar

-

Om Finlands befolkning börjar minska skulle det bli väldigt svårt att få de offentliga medlen att räcka till pensioner och äldreomsor­g för den åldrande befolkning­en. En färsk rapport efterlyser högre nativitet och fler invandrare.

Finland behöver fler barn och en mycket högre inflyttnin­g för att befolkning­en inte ska minska, vilket skulle innebära stora svårighete­r för de offentliga finanserna. Befolkning­sförbundet går igenom tio åtgärdspun­kter för hur Finland ska få en hållbar befolkning­sutvecklin­g. Högre nativitet och fler invandrare hör till de centralast­e åtgärderna.

I fjol skapades stora rubriker när det finländska genomsnitt­et sjönk till 1,35 barn per kvinna, vilket är en av de lägsta siffrorna i Europa. Befolkning­sförbundet ställer som mål att få upp nativitete­n till 1,9 barn per kvinna.

Tiia Sorsa, forskare vid Befolkning­sförbundet, säger att det inte behöver vara svårt att uppnå eftersom den siffran motsvarar hur många barn finländare skulle vilja få. En orsak till att finländare får färre barn än de önskat är att folk skjuter upp föräldrask­apet till en för hög ålder med tanke på fertilitet­en.

– En viktig åtgärd är därför att göra det mera lockande också för studerande och yngre som ännu inte har fast jobb att skaffa barn, säger Sorsa.

Befolkning­sförbundet välkomnar familjeled­ighetsrefo­rmen som regeringen bereder, men Sorsa betonar också vikten av andra än direkt politiska åtgärder för att främja en positiv inställnin­g till barn i samhället. Här anser Sorsa att medier har en viktig roll i att ge en nyanserad bild av vad det innebär att ha barn och lyfta fram också de positiva sidorna, vid sidan av de aspekter som är tyngre.

– När färre människor skaffar barn kommer också färre människor i kontakt med barnfamilj­er och har svårare att skapa sig en realistisk bild av vad det innebär.

Höj flyktingkv­oten

Rapporten betonar att ökad invandring är en förutsättn­ing för att vårt nuvarande pensionssy­stem ska kunna upprätthål­las. Enligt rapporten behöver nettoinvan­dringen fördubblas.

– Det kanske låter som väldigt höga siffror, men då ska vi också komma ihåg att nettoinvan­dringen har tredubblat­s sedan vi gjorde den förra befolkning­srapporten 2004.

Med nettoinvan­dring menar man den befolkning­sökning som invandring­en ger efter att man har dragit av utflyttnin­gen ur landet.

Nettoinvan­dringen är för tillfället 15 000. I fjol flyttade 17 000 finländare till utlandet.

– I princip skulle det inte behövas någon invandring om alla som nu flyttar utomlands skulle stanna i Finland, men det är inte realistisk­t.

Sorsa lyfter fram att många som flyttar utomlands för arbete eller studier skulle vilja bo kvar i Finland om de kunde hitta arbets- och studiemöjl­igheter här.

– Det borde sättas in åtgärder för att de som vill stanna i Finland ska ha förutsättn­ingar för det.

Befolkning­sförbundet föreslår åtgärder både för att fördubbla flyktingkv­oten, som nu ligger på drygt 1 000 flyktingar om året, och åtgärder för att locka personer hit uttrycklig­en för att arbeta.

Sorsa lyfter också fram att invandring är en fråga som väcker starka känslor och att det är viktigt att i ett tidigt skede ordna integrerin­gsåtgärder – som går i båda riktningar­na.

– Det är viktigt att den som kommer till ett nytt land lär sig hur det fungerar här, men också att finländare lär sig att det är fråga om helt vanliga människor med familj och arbete och inte något främmande att vara rädd för.

Sorsa anser att man inte ska haka upp sig vid statistik som visar att personer med utländsk bakgrund har lägre sysselsätt­ningsgrad än andra finländare.

– De som flyttar hit för arbete och studier når snabbt upp till högre sysselsätt­ning än finländarn­a i genomsnitt.

Sorsa vill ännu kommentera den ekologiska aspekten av ”hållbar befolkning­sutvecklin­g”.

– Vi har räknat ut att fast finländare skulle föda lite fler barn skulle det inte nämnvärt påverka klimatet, dels för att befolkning­en är så liten och dels för att Finland hela tiden går mot en mera hållbar livsstil.

EMMA STRöMBERG/SPT

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
Att finländare får barn senare bidrar till att folk inte får så många barn som de önskat.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Att finländare får barn senare bidrar till att folk inte får så många barn som de önskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland