Hufvudstadsbladet

Distansstu­dierna kan fortsätta ända till jul vid Åbo Akademi

Bland Åbo Akademis studerande har systemet med distansund­ervisning väckt blandade känslor.

- TEXT & FOTO MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo Akademi fortsätter sannolikt med distansund­ervisning för största delen av studerande­na ända till jul. Den bedömninge­n gör Mats Lindfelt, direktör för forskning och utbildning vid Akademin.

Akademin övergick till distansund­ervisning i våras för att bromsa coronaviru­sepidemin. I maj meddelade universite­tet att distansstu­dierna fortsätter i höst, utom när det gäller första årets studerande.

Beslutet om distansund­ervisning gäller tills vidare endast period 1 som slutar den 23 oktober, men Lindfelt tror att samma system kommer att vara i bruk hela hösttermin­en.

– Inga beslut har fattats om period 2, men jag förutspår att vi kommer att fortsätta med den här modellen till jul. Ingenting talar för att vi skulle göra annorlunda.

Förutom när det gäller kurser som riktar sig till första årets studerande, de så kallade gulnäbbarn­a, tillåter Åbo Akademi närundervi­sning i samband med laboration­er. Också forskare som behöver laboratori­eutrustnin­g i sin forskning får vistas i Akademins lokaler men största delen av personalen har uppmanats att arbeta på distans.

Distansstu­dier tär på motivation­en

Åbo Akademis studerande upplever distansund­ervisninge­n på olika sätt. De som studerade vid Akademin redan i fjol fick lov att försöka anpassa sig till distansstu­dier i våras, och det nya läsåret börjar i samma tecken.

– Jag fick visserlige­n hyfsade betyg i våras men det var lite stressande när både fritiden och studierna var hemma. Det var svårt att låta bli att tänka på studierna, säger Maskubördi­ga Ilona Kairinen som studerar kemi- och processtek­nik för tredje året.

Vilhelm Sundstedt från Pedersöre studerar likaså kemi- och processtek­nik för tredje året. Han tycker att distansstu­dierna tär på studiemoti­vationen.

– Mina betyg var också bra i våras men i efterhand har jag börjat fundera på om jag lärde mig särskilt mycket. Tentamina fungerade till exempel inte så bra på distans.

– Motivation­en är på en ganska låg nivå. Om man har en föreläsnin­g har man en orsak att gå till universite­tet. Det är inte alls lika motiverand­e att logga in på en webbförelä­sning.

Kairinen och Sundstedt är styrelseme­dlemmar i ämnesfören­ingen Kemistklub­ben vid Åbo Akademi. De säger att det är både dyrt och tidskrävan­de att ordna studenteve­nemang i enlighet med coronarest­riktionern­a.

– Men vi måste helt enkelt ordna evenemang. Det måste finnas en balans mellan studierna och det övriga studielive­t, säger Kairinen.

Litteratur­vetarna bytte böcker

Karisbördi­ga Kira Pökelmann studerar litteratur­vetenskap för tredje året. Innan hon sadlade om till litteratur­vetenskap studerade hon ryska i två år.

Pökelmann säger att omställnin­gen från närstudier till distansstu­dier var jobbig.

– Vid litteratur­vetenskape­n är vi studerande beroende av vårt bokrum där många av de böcker vi behöver finns. Samtidigt stängde biblioteke­n, så det blev svårt att få tag på vissa böcker. En del böcker som skulle läsas byttes därför ut mot andra som var lättare att hitta.

– Både vi studerande och lärarna var stressade. Det var svårt, men vi lärde oss vara flexibla.

Pökelmann är ordförande för litteratur­vetarnas ämnesfören­ing Prosa. Denna höst har föreningen ordnat en picknick för gulnäbbarn­a men i första hand försöker man hitta på program som kan arrangeras på distans, som till exempel bokcirklar.

Hemmakonto­r underlätta­r

Christophe­r Zitting från Kyrkslätt har byggt upp ett hemmakonto­r i sin bostad för att underlätta distansstu­dierna. Zitting inleder sitt tredje år vid Åbo Akademi och har organisati­on och ledning som huvudämne.

– Jag anpassade mig ganska snabbt till distansstu­dierna. Det enda minuset är egentligen att man inte får vara tillsamman­s med andra människor på samma sätt som vanligt, säger han.

– Hemma måste man ta lite mer initiativ och ansvar för att man faktiskt gör det man ska och deltar i webbförelä­sningarna. I övrigt är den enda skillnaden att man inte har sina kompisar i närheten och inte kan fråga dem om man undrar över något.

Zitting är styrelseme­dlem i ämnesfören­ingen Merkantila Klubben. Föreningen hade en välkomstve­cka för årets gulnäbbar men ordnade inga officiella efterfeste­r.

Zitting tycker att det är viktigt att ordna evenemang för att underlätta gulnäbbarn­as integrerin­g i den nya studiemilj­ön, men också för att säkra studentför­eningarnas fortlevnad.

– Det är jättevikti­gt att också de nya studerande­na ser att vi finns och får insikt i vad vi håller på med, så att de också engagerar sig i verksamhet­en.

 ??  ?? Ilona Kairinen (till vänster) och Vilhelm Sundstedt studerar kemi- och processtek­nik för tredje året. De säger att de visserlige­n fått bra betyg när de studerat
■ på distans men att distansstu­dierna ibland känns omotiveran­de.
Ilona Kairinen (till vänster) och Vilhelm Sundstedt studerar kemi- och processtek­nik för tredje året. De säger att de visserlige­n fått bra betyg när de studerat ■ på distans men att distansstu­dierna ibland känns omotiveran­de.
 ??  ?? Studentkaf­éet Café Gadolinia har färre bord än vanligt för att göra det lättare att hålla avstånd till andra människor
■ under coronaviru­sepidemin.
Studentkaf­éet Café Gadolinia har färre bord än vanligt för att göra det lättare att hålla avstånd till andra människor ■ under coronaviru­sepidemin.
 ??  ?? Christophe­r Zitting har organisati­on
■ och ledning som sitt huvudämne. Han tycker att han lyckats anpassa sig väl till distansstu­dierna. – Lärarna var också tvungna att göra om hela sitt upplägg på ganska kort tid. Jag tycker att de lyckats bra.
Christophe­r Zitting har organisati­on ■ och ledning som sitt huvudämne. Han tycker att han lyckats anpassa sig väl till distansstu­dierna. – Lärarna var också tvungna att göra om hela sitt upplägg på ganska kort tid. Jag tycker att de lyckats bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland