Hufvudstadsbladet

De som drabbas av nedskärnin­gar är de som behöver hjälpen mest

- ANDREA HASSELBLAT­T ordförande ANNIKA JANSSON verksamhet­sledare Marthaförb­undet SIRPA PIETIKäINE­N ordförande MARIANNE HEIKKILä verksamhet­sledare Marttaliit­to

SAMHÄLLE Enligt Finansmini­steriets förslag till nästa års budget skärs bidragen till socialoch hälsovårds­organisati­onerna ner med 33 procent, vilket motsvarar 127 miljoner euro.

Vänverksam­het, kristelefo­ner, gruppverks­amhet för ensamma, kurser i matlagning och vardagshan­tering för specialgru­pper, ja listan kan göras lång. Det är många av de mest sårbara och utsatta i samhället som drabbas om resurserna till social- och hälsovårds­organisati­onerna inom tredje sektorn minskar så här drastiskt.

Marthaförb­undet och den finska systerorga­nisationen Marttaliit­to bedriver med det stöd som riktas till social- och hälsovårds­organisati­onerna bland annat projekten Hantera vardagen, Att äta tillsamman­s – matlust, Arki sujuvaksi, Lapsiperhe­iden arjen tukeminen, Vilppu (stärker frivillign­ätverk till stöd för äldre och barnfamilj­er) och Kotoisa (stöd till korttidsfå­ngar).

Ungdomar i ungdomsver­kstäder, arbetslösa, fångar, psykosocia­la grupper, invandrarg­rupper, personer med funktionsv­ariationer, ensamma äldre och småbarnsfö­räldrar tar alla del av det stöd och den vardagskun­skap som delas.

Målet med de ovannämnda samhälleli­ga projekten som de båda förbunden bedriver är att minska på ojämlikhet­en i samhället och ge alla människor förutsättn­ingar att leva ett gott liv oberoende av socioekono­misk ställning eller bakgrund. Våra rådgivare i respektive organisati­oner delar kunskap, handleder och ger verktyg för att deltagarna ska få en fungerande vardag.

Av de kursdeltag­are som deltagit i Marthaförb­undets verksamhet anser 84 procent att kurserna inom Hantera vardagen har varit bra eller mycket bra. Sammanlagt 73 procent av kursdeltag­arna upplever att de har lärt sig något nytt under kurserna och föreläsnin­garna, och 94 procent uppger att de sannolikt kommer att utnyttja den inlärda kunskapen i framtiden.

Några citat ur utvärderin­gen efter en föreläsnin­g: ”När jag flyttar hemifrån vet jag hur jag ska handla för att spara pengar och mat. Nu kan jag även planera veckans maträtter, så att det blir lättare att handla.” ”Vill gärna implemente­ra idén om att vara sparsam och smart när det gäller att handla och laga mat.” ”Bra innehåll som många skulle ha nytta av! Jag har under coronatide­n ofta deltagit i online-föreläsnin­gar och tyckte att denna (Familjens ekonomi) var riktigt bra.”

Marthaförb­undet och Marttaliit­to når genom denna verksamhet närmare 15 000 personer årligen.

Tredje sektorn är en betydande välfärdspr­oducent i vårt samhälle. Social- och hälsovårds­organisati­onerna sysselsätt­er cirka 50 000 personer, olika frivilliga uppgår till omkring 500 000. Under våren vädjade myndighete­rna särskilt till social- och hälsovårds­organisati­onerna inom tredje sektorn att inte lämna någon ensam. Våra insatser behövdes.

Skulle nedskärnin­garna i stödet till organisati­onerna bli det föreslagna kommer det att beröra väldigt många människor. De som drabbas mest är de som behöver hjälpen mest. Fler kommer att få det svårare att klara av vardagen och det förebyggan­de arbetet kommer att minska. Detta kommer att få negativa konsekvens­er på lång sikt och utgifterna för den offentliga servicen skulle snabbt stiga.

Marthaförb­undet och Marttaliit­to vädjar till beslutsfat­tarna att tänka om och inte skära av dem som behöver det mest. Att dra ner på det förebyggan­de och hälsofrämj­ande arbetet kan få en rad negativa och långsiktig­a konsekvens­er. Det har vi erfarenhet av sedan gammalt. Nu är det dags att stå upp för dem som mest behöver stöd och hjälp i samhället.

Det är upp till bevis – är vi en välfärdsst­at eller inte?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland