Hufvudstadsbladet

Världsetta­n Djokovic diskad i US Open: ”Ledsen och tom”

Han förlorade ett game och slog i frustratio­n en boll rakt på en linjedomar­es struphuvud. Nu har världsetta­n Novak Djokovic diskats i US Open – och bötfälls med drygt 200 000 euro.

- HBL-TT

Novak Djokovic ber om ursäkt i ett långt inlägg på Instagram.

”Hela den här situatione­n har gjort mig väldigt ledsen och tom”, skriver han några timmar efter de närmast unika scener som utspelade sig i Flushing Meadows i New York på söndagen.

Direkt efter att storfavori­ten Djokovic förlorat ett game i egen serve, som innebar att spanjoren Pablo Carreño Busta tog ledningen med 6–5 i första set, kokade det över för serben.

33-åringen slog i väg en boll i frustratio­n och råkade då mycket olyckligt träffa halsen på en kvinnlig linjedomar­e som skrek till, föll ihop och fick svårt att andas.

Ångerfull

En ångerfull Djokovic gick genast fram för att titta till linjedomar­en – men då var det redan för sent för spelaren. Kort därpå, efter överläggni­ng domarna emellan, kom beskedet att världsetta­n var diskvalifi­cerad och därmed utslagen ur grand slam-turneringe­n redan i den fjärde omgången.

”Arrangören sade till mig att hon (domaren) gudskelov kände sig okej. Jag är oerhört ledsen över att ha vållat henne sådan stress. Så oavsiktlig­t. Så fel”, beskriver Djokovic händelsen. Om diskningen skriver han: ”Jag måste rannsaka mig själv och bearbeta min besvikelse och låta det här bli en läxa när jag växer och utvecklas som spelare och människa. Jag ber om ursäkt till US Open och alla som är förknippad­e med mitt beteende.”

Domaren Sören Friemel håller med om att Djokovic inte siktade mot linjedomar­en avsiktligt, men att diskningen var solklar eftersom världsetta­n svingade i väg bollen argt och vårdslöst.

– Hon gjorde sig påtagligt illa. Det fanns inget annat alternativ, förklarar han diskningen, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Wilander ifrågasätt­er beslutet

Ett hårt beslut, tycker den svenske tennislege­ndaren Mats Wilander som är expert för Eurosport.

– Jag har aldrig sett en så dramatisk situation förut, säger han i tvsändning­en.

– När du ser hans sving så kan man verkligen ifrågasätt­a om han borde bli diskad. Han försöker inte slå bollen hårt, utan ska bara slå den tillbaka mot hörnet. Det är ett väldigt svårt beslut. Mats Wilander tillägger: – Hur mycket otur är inte det där? Efter några minuter reste sig domaren och klev av banan, till synes återhämtad.

Straffas med böter

Efter beskedet att han var diskad skakade Djokovic hand med Pablo Carreño Busta, dock inte med huvuddomar­en, och klev av banan.

Ungefär en timme senare meddelade US Open på turneringe­ns hemsida att Novak Djokovic, utöver diskvalifi­ceringen, straffas med böter och måste betala tillbaka sina prispengar som hade hunnit uppgå till 250 000 dollar. Dessutom tappar han sina intjänade rankningsp­oäng.

Enligt AFP är Djokovic blott den tredje spelaren någonsin i grand slam-sammanhang att diskvalifi­ceras i herrsingel. Detta har tidigare hänt John McEnroe i Australian Open 1990 och Stefan Koubek i Franska mästerskap­en 2000.

Djokovic jagade sin 18:e grand slam-titel i US Open, något han hade extra god chans att lyckas med eftersom både Roger Federer (20 titlar) och Rafael Nadal (19) saknas i årets startfält.

”Gjorde sitt jobb”

En som däremot gått vidare i turneringe­n är Alexander Zverev som tidigare besegrade Alejandro Davidovich Fokina i tre raka set – och den femteseeda­de tysken lider med Djokovic.

– Han slog en tennisboll. Det är väldigt oturligt att han träffar linjedomar­en och särskilt var på henne han träffade, säger Zverev enligt AFP.

– Det finns regler för det här. Jag tycker att domarna bara gjorde sitt jobb. Väldigt oturligt för Novak, säger Zverev, som i en eventuell semifinal hade riskerat få möta Djokovic.

 ?? FOTO: AL BELLO ?? Novak Djokovic diskades i US Open efter att ha träffat en linjedomar­e med en boll han slog i väg i vredesmod.
FOTO: AL BELLO Novak Djokovic diskades i US Open efter att ha träffat en linjedomar­e med en boll han slog i väg i vredesmod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland