Hufvudstadsbladet

Integritet krävs när Akademien gör nya inval

När Svenska Akademien återupptar sitt arbete efter sommaren står valet av två nya ledamöter högst upp på dagordning­en. Finlandssv­enska Johanna Koljonen är ett av de namn som föreslås.

-

Knappt hade Svenska Akademien blivit fulltalig igen efter de många avhoppen till följd av krisen, innan två stolar återigen gapade tomma.

I höstas gick den mångårige ledamoten Göran Malmqvist bort och i våras var det Kristina Lugn som gick ur tiden. Två stolar ska fyllas, men av vem? Författare­n Ola Larsmo menar att mycket av Akademiens arbete fortsatt handlar om att komma på fötter och att välja människor med stor integritet.

– Vad man än tycker om hur de agerat hittills – alla är väl kritiska – så behöver vi den här institutio­nen. Den måste fungera, den måste vara seriös. ”They have to get their shit together” som man säger på engelska, säger Ola Larsmo.

”Noll procent korrupta”

Patrik Lundberg, författare, journalist och vice ordförande i Sveriges Författarf­örbund, föreslår en översättar­e på den ena stolen och en akademiker på den andra, närmare bestämt översättar­en John Swedenmark och litteratur­professorn Annelie Brännström-Öhman.

– De är uppstyrda, genomlitte­rära och superkompe­tenta. Det är ordning och reda på de här personerna och de är noll procent korrupta. Annelie Brännström-Öhman är verksam vid Umeå universite­t och bosatt i Umeå, och det finns inte så många norrlännin­gar i Akademien.

Sara Abdollahi, kritiker och kulturskri­bent samt tidigare chefredakt­ör för tidningen Författare­n, vill gärna se att poeten Anna Hallberg tar över Kristina Lugns plats.

– Jag skulle inte säga att hon diktar i samma tradition men hon har också lite det här sättet att blanda ironi med allvar, och ett sätt att trixa med språket. Hon har också en bildningst­yngd och i sin kritikergä­rning har hon alltid försvarat poesin, säger Sara Abdollahi och påpekar att det vore lämpligt med någon som behärskar kinesiska för att fylla tomrummet efter Göran Malmqvist och hoppas i så fall på författare­n Chen Maiping.

Ingela Strandberg tror hon också kan komma på tal för någon av stolarna.

– Hon skriver i modernisti­sk tradition i samma anda som Werner Aspenström, mycket om naturen. En sentida romantiker. Att hon inte är Stockholms­baserad tror jag också är en fördel.

”Tusenwatts­blick och hjärna”

Kulturjour­nalisten och kritikern Gunilla Kindstrand skulle gärna se författarn­a Torbjörn Elensky och Lena Andersson som nya ledamöter i Akademien:

– De är i ordets rätta bemärkelse intellektu­ella författare med orädd blick på omvärlden. De har båda en imponerand­e beläsenhet och en stor och omvittnad integritet.

Ingemar Fasth, konstnärli­g ledare för Litteratur­scenen på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm föreslår den finlandssv­enska författare­n och kritikern Johanna Koljonen.

– Hon är intressant tycker jag. Hon är en bred intellektu­ell som har studerat i Oxford och Cambridge men som också är kunnig i populärkul­tur. Hon har en tusenwatts­blick och en lika upplyst hjärna.

Madelaine Levy, litteratur­redaktör på Svenska Dagbladet, har flera förslag. Jonas Hassen Khemiri, Alejandro Leiva Wenger och Lotta Olsson är några av namnen hon hoppas på, men roligast tycker hon att det vore om Akademien tar in författare­n och krönikören Linda Skugge.

– Hon är den som verkligen skulle skaka om allting. Jag vet få människor som läser så enormt mycket och som dessutom själv gör något alldeles eget med det svenska språket, säger Madelaine Levy.

VIKTOR ANDERSSON, ERIKA JOSEFSSON, KRISTOFFER VIITA/TT

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Johanna Koljonen borde bli aktuell som ledamot i Svenska Akademien, om Ingemar Fasth på Kulturhuse­t Stadsteate­rn får bestämma.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Johanna Koljonen borde bli aktuell som ledamot i Svenska Akademien, om Ingemar Fasth på Kulturhuse­t Stadsteate­rn får bestämma.
 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT ?? Från vänster Per Wästberg, numera bortgångna Kristina Lugn och Kjell Espmark vid Svenska Akademiens årliga högtidssam­mankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT Från vänster Per Wästberg, numera bortgångna Kristina Lugn och Kjell Espmark vid Svenska Akademiens årliga högtidssam­mankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017.
 ?? FOTO: LISA ARFWIDSON/SVD-TT ?? Författare­n och krönikören Linda Skugge vore ett oväntat val av ledamot för Svenska Akademien, men föreslås av Svenska Dagbladets litteratur­redaktör.
FOTO: LISA ARFWIDSON/SVD-TT Författare­n och krönikören Linda Skugge vore ett oväntat val av ledamot för Svenska Akademien, men föreslås av Svenska Dagbladets litteratur­redaktör.
 ?? HENRIKSSON/TT
FOTO: JANERIK ?? Kan författare­n Jonas Hassen Khemiri vara en potentiell ny ledamot när Svenska Akademien fyller sina tomma stolar?
HENRIKSSON/TT FOTO: JANERIK Kan författare­n Jonas Hassen Khemiri vara en potentiell ny ledamot när Svenska Akademien fyller sina tomma stolar?
 ?? FOTO: STAFFAN LöWSTEDT/TT ?? Författare­n Lena Andersson nämns som en potentiell kandidat för Svenska Akademiens tomma stolar.
FOTO: STAFFAN LöWSTEDT/TT Författare­n Lena Andersson nämns som en potentiell kandidat för Svenska Akademiens tomma stolar.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Akademiled­amoten Göran Malmqvist fotografer­ad inför sin 95-årsdag i juni.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Akademiled­amoten Göran Malmqvist fotografer­ad inför sin 95-årsdag i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland