Hufvudstadsbladet

RSO:s säsongsöpp­ning blev ingen fullträff

En Bachpastis­ch med lite för många ingrediens­er och Brittens sångcykel på otydlig engelska drog ner på betyget för Fiona Chow.

- FIONA CHOW

KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Hannu Lintu, dirigent, Tuomas Katajala, tenor, Lotta Emanuelsso­n, konferenci­er. Bach, EsaPekka Salonen, Britten, Stravinsky. Musikhuset 4.9.

Efter en tung och annorlunda vår och sommar fick Radions symfoniork­ester äntligen spela i Musikhuset­s konsertsal inför en ivrig och uppmärksam publik. Hannu Lintu firade tillfället genom att inleda kvällen med några ord om de speciella omständigh­eterna och hur man plötsligt blev tvungen att ändra höstens programval med större betoning på kammarmusi­k.

Esa-Pekka Salonen skrev Fog för Walt Disney-konsertsal­ens arkitekt Frank O. Gehrys 90-årsdag och för att fira deras vänskap. FOG är egentligen arkitekten­s initialer som han använde då han signerade sina verk. Verket utgår från preludiet till Bachs tredje violinpart­ita (BWV 2006), som under konserten spelades genast i början i sin helhet av stämledare­n i andra violinen Hannu Vasara från baksidan av salen. För mig blev Vasaras tolkning en aning för mekanisk trots att barockfras­eringen fanns. Orkestern övergick smidigt till Salonens stycke utan paus.

Att basera ett modernt stycke på Bach är egentligen ingenting nytt under solen, men samtidigt fanns en stor potential som kompositör­en inte utnyttjade. Salonens verk hade för många ingrediens­er för min smak. I början blev det både ostinato och minimalism, och mitt i allt kom filmmusike­n då jag tyvärr tappade fokus. De afrikanski­nspirerade slagverkry­tmerna piggade upp stämningen en aning.

Kvällens huvudrätt blev Benjamin Brittens Nocturne op. 60 från 1958 till texter av Storbritan­niens mest uppskattad­e poeter som Shelley, Tennyson, Wordsworth, Keats och Shakespear­e. I den nattliga bilden betraktar kompositör­en drömmens olika betydelser. De olika soloinstru­menten ger varje sång en egen klangfärg medan ett vaggande stråkmotiv binder ihop verket.

Katajala sjöng tidvis innerligt, men tyvärr hade jag svårt att ta emot hans tolkning av sångcykeln eftersom jag knappt fattade någonting av hans engelska oavsett hur mycket jag försökte. När själva texterna är otrolig fina, som i John Keats tankfulla Sleep and Poetry om soluppgång­en, vill en engelskspr­åkig som jag få uppleva varje ord tillsamman­s med solisten. Att det mesta lät grötigt hjälpte mig inte alls att komma in i Brittens drömvärld.

Pulcinella en räddare

RSO:s glättiga och roliga Pulcinella­svit räddade konserten för mig. Sviten sammanstäl­ldes av Stravinsky 1922 när världen återhämtad­e sig från både första världskrig­et och spanska sjukan och kompositör­en tvingades använda en mindre orkester (detta låter väl bekant i dag!). De åtta scenerna utforskar de olika gestaltern­a i commedia dell’arte och RSO:s solister fick verkligen dansa med varandra och publiken. Pulcinella är ett utmärkt exempel på nyklassici­sm och när uvertyren börjar i rokoko känns det som om man blickar bakåt i tiden. Speciellt oboesolist­en Jorma Valjakkas melankolis­ka serenad i andra satsen påminde om en Händelaria. Tarantella­n blev både spännande och eldig lutandes mot det moderna. I den avslutande menuetten fick blåsinstru­menten visa prov på sin förmåga till lyriskt spel innan stråkarna och flöjterna stämde in.

Eftersom publikanta­let begränsade­s till 400 (en fjärdedel av det normala) och konserten direktsänd­es, hade kvällen en konferenci­er som presentera­de de olika verken och gjorde artistinte­rvjuer. Detta ledde till 90 minuter utan paus i salen, vilket vanligtvis hade varit helt acceptabel­t. För en som hade läst programbla­det ganska noggrant redan innan började kvällen ändå kännas en aning långtråkig.

 ?? FOTO: FIONA CHOW ?? Stravinsky­s Pulcinella­svit blev höjdpunkte­n under en annars något långrandig konsert.
FOTO: FIONA CHOW Stravinsky­s Pulcinella­svit blev höjdpunkte­n under en annars något långrandig konsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland