Hufvudstadsbladet

Finländare köper mat för några dagari taget

- SPT

Denna vecka firas spillvecka­n då matsvinnet i vardagen uppmärksam­mas. Bättre planering i de finländska hushållen skulle minska matsvinnet avsevärt.

Närmare sju av tio finländare köper mat för endast några dagar i taget, även om många skulle vilja göra mer välplanera­de matinköp för att minska mängden matsvinn. Det här framgår av en undersökni­ng som Kantar genomfört på uppdrag av näthandels­bolaget Matsmart, som säljer varor som annars skulle riskera att bli svinn. I undersökni­ngen deltog 1 020 finländare.

I dag inleds den landsomfat­tande spillvecka­n som vill uppmärksam­ma matsvinn i vardagen. En bra förhandspl­anering är ett av de viktigaste sätten att minska på de privata hushållens matsvinn.

”Att närmare 70 procent av finländarn­a endast köper mat för några dagar framåt kan vara en betydande orsak till att privathush­ållens matsvinn årligen uppgår till i genomsnitt 20–25 kilo per person. Bra planering är A och O – ju bättre planering man gjort på förhand inför den kommande veckans måltider, desto större

andel av den inköpta maten blir också använd”, säger Michaela Böckelman på Matsmart i Finland i ett pressmedde­lande.

I undersökni­ngen uppgav 28 procent av finländarn­a att de köper mat för hela veckan på en gång. I undersökni­ngen frågades också om vilka metoder finländarn­a skulle vara beredda att ta till för att minska matsvinnet. Drygt hälften av respondent­erna svarade att de strävar efter att tillreda rätt mängd mat och att bättre planera sina matinköp och måltider på förhand.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ■
Närmare 70 procent av finländarn­a köper mat för endast några dagar framåt.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ Närmare 70 procent av finländarn­a köper mat för endast några dagar framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland