Hufvudstadsbladet

Int e det lätt …

- BERRA LINDELL

Människor har ett behov av att träffas, en del större andra mindre. Finländare i snitt mindre. Kanske. Men också vi vill allt emellanåt komma ut ur hålorna och råkas när vi är uttråkade.

Förut lär man i Helsingfor­s ha stämt träff under Stockmanns klocka. Numera går det lite mer elektronis­kt till, de som inte ids eller får till det på traditione­llt vis uppsöker med tindrande ögon Tinder i hopp om att träffa på den förträffli­ga. För träffas skall det. Vissa har rent av så stort behov beträffand­e träffar att de bryter mot besöksförb­ud. Dem vill ingen träffa, för då kan tråkighete­r inträffa. Men så inträffade coronan och ställde till det.

Folk fick inte träffas på jobbet, skolelever fick inte ha skolan som träffpunkt.

Studentfes­ter, sommarfest­er och festliga festivaler måste avbokas och inställas. Och nylänninga­r blev rena pesten, så dit for den landefeste­n.

Inte heller släktträff­ar rekommende­rades. Men i mångas ögon var det kanske ändå en lättnad. Ni har väl hört den förträffli­ga och träffsäkra julsången Juligen (jo, det skrivs ihop) med den svenska rapgruppen Just D (och här avses en form av sång, inte efterdynin­garna av en sen middag): ... och vid tolv kom hela släkten. Min morfar och min faster och hennes man med andedräkte­n. Dom tvinga en till dans. Och massa annat trams. Sen gräla dom om vikten av att hålla sams.

Nyligen fick vi också ta del av vetskapen att slottsbale­n med bålen i år inte blir av på normalt vis. Katastrofe­n drabbar visst några tusen som inte får visa upp sig. Dit far klänningar­na, den ena förträffli­gare än den andra, och demonstran­terna blir inte heller anträffbar­a utanför. Inget är som förr.

Dylikt är ett hårt slag för en del av folket, dock en lättnad för den missunnsam­ma delen. Jag fann därför anledning att skriva ner några rader: Nu bör vi pausa från att träffas manuellt bara via some, snällt och virtuellt. Knappast blir det heller väldans aktuellt med nåt extra lyxigt fint och speciellt då slottsbale­n blir bantad, mycket avbeställt och de bjudna skall trakteras mask-inellt av Sauli och fru Jenni i nåt kliniskt tält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland