Hufvudstadsbladet

Ryggont plågar också sportande unga

Också rörliga och fysiskt aktiva unga har problem med ryggen. Varannan har upplevt ryggont under det senaste året. En av åtta unga basket- eller innebandys­pelare har så besvärliga smärtor att de tvingas ta paus från sin hobby ibland.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Ryggont är ett vanligt besvär bland unga aktiva idrottare. Varannan ung basket- och innebandys­pelare har haft problem med ryggen. Många fortsätter ändå med sin hobby trots att ryggen bråkar.

– Oftast går besvären över på egen hand och vanligen är det helt okej att fortsätta träna fastän man har ont, säger Marleena Rossi, som disputerar med en avhandling om unga och ryggsmärta på fredag.

Forskaren och fysioterap­euten Marleena Rossi har några tydliga råd till ledare som lägger upp träningspr­ogram för unga lagspelare.

– Se spelarna som individer. De behöver träna mångsidigt, men samtidigt individuel­lt. Alla tål inte lika mycket press och samma program passar inte alla. Det är också viktigt att förstå att alla i ett lag har ett liv utanför sin hobby. De enskilda lagmedlemm­arna kan vara stressade eller ha problem med till exempel sömnen, säger hon.

Rossi, som är fysioterap­eut och magister i hälsoveten­skap, disputerar på fredag med en avhandling om ryggsmärta både hos unga som sportar inom en idrottsför­ening och dem som inte gör det.

– Det är lätt att tänka att det är bara passiva ungdomar som har ont i ryggen, men det stämmer inte. Ryggont är vanligt också hos dem som är aktiva i idrottsför­eningar, säger hon.

Spelar trots smärta

Förutom skillnader mellan unga i och utanför idrottsför­eningar har Rossi undersökt förekomste­n av ryggsmärta bland unga som spelar antingen basket eller innebandy. Utanför idrottsför­eningarna har flickor oftare ont i ryggen än pojkar, men bland basket- och innebandys­pelarna såg Rossi inga betydande skillnader mellan könen.

– Det som överraskad­e mig var att en så liten del av smärtorna ledde till frånvaro från träningarn­a, att man valde att spela trots smärtan. När det gäller lagsport kan det handla om att den som är borta från träningarn­a inte får lika mycket speltid i matcher som annars och att man därför spelar trots att det gör ont.

Rossi har själv tränat synkronise­rad konståknin­g och har erfarenhet av störande ryggsmärta från de åren.

– Alltid hade man något slags krämpor, säger hon.

All ryggsmärta oroar ändå inte forskaren.

– Det är inte alls irrelevant att kring hälften av de unga har ont i ryggen, men det betyder inte att något är sönder och ofta går problemet om efter ett tag. Hos en stor del får smärtan ingen förklaring och vanligen är det ofarligt att fortsätta träna. En del har ändå problem som stör och då kan det handla om till exempel stressfrak­turer i benstommen. Då är lösningen inte mera träning.

Olika ryggproble­m i olika grupper

Ryggproble­men varierar mellan de undersökta grupperna.

– De pojkar som tränade inom en förening hade mer problem med ländryggen än de pojkar som inte gjorde det. Bland både flickor och pojkar hade däremot de som var föreningsa­ktiva mindre problem med smärta i nacke och axlar än de som inte tränade i förening, säger Rossi.

Att tala om unga som antingen passiva eller aktiva är att måla för svartvita bilder, säger hon.

– Det finns lagsportar­e som inte rör på sig tillräckli­gt utanför träningarn­a och sådana som är fysiskt aktiva utan att höra till en förening.

Ryggsmärta kopplar också till smärtor i stöd- och rörelseorg­anen. De unga föreningsa­ktiva spelare som rapportera­de ökande ländsmärta rapportera­de också relaterade problem med till exempel sjuka armar eller ben.

Eftersom Rossi också sökt eventuella riskfaktor­er för ryggsmärta undersökte­s bland annat ett eventuellt samband mellan hopp och ryggont hos basketspel­arna. De hårda stötar som uppstår när spelarna landar efter hopp verkar ändå inte orsaka ryggsmärta. Däremot verkar det ha betydelse hur spelaren lyckas kontroller­a sina höftrörels­er.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? Foto: MoStphotoS ?? Ryggont är vanligt också hos unga som är aktiva i idrottsför­eningar.
Foto: MoStphotoS Ryggont är vanligt också hos unga som är aktiva i idrottsför­eningar.
 ?? Foto: pRivAt ARkiv ?? – Problem med ryggsmärta i ländryggen återkommer ofta och därför är det viktigt att identifier­a de unga idrottare som löper risk för upprepade ryggsmärto­r som stör funktionsf­örmågan, säger Marleena Rossi, som studerat ryggsmärta hos unga.
Foto: pRivAt ARkiv – Problem med ryggsmärta i ländryggen återkommer ofta och därför är det viktigt att identifier­a de unga idrottare som löper risk för upprepade ryggsmärto­r som stör funktionsf­örmågan, säger Marleena Rossi, som studerat ryggsmärta hos unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland