Hufvudstadsbladet

Utbredda trakasseri­er inom toppidrott­en

Färsk utredning avslöjar att idrotten i Finland präglas av sexism och homofobi

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Var tredje kvinnlig idrottare utsätts för sexuella trakasseri­er inom tävlingsid­rotten i Finland. Det framgår av en utredning om förekomste­n av sexuella trakasseri­er och trakasseri­er på grund av kön inom finländsk tävlingsid­rott.

– Det är ett problem som idrotten måste ta på allvar, säger Teemu Japisson, generalsek­reterare för Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) som gjort utredninge­n.

En av de största orsakerna till de utbredda trakasseri­erna inom idrotten är att kvinnornas och minoritete­rnas ställning är svag och att det existerar strukturer som stödjer det manliga och en stark maskulin kultur som förminskar damidrotta­re, damidrott och minoritete­r.

Sexuella trakasseri­er och trakasseri­er på grund av kön är ett stort problem inom finländsk tävlingsid­rott visar FCEI:s utredning. För skydda idrottarna måste förbunden jobba för ökad jämställdh­et och vidta konkreta åtgärder för att känna igen och förebygga trakasseri­er.

Var tredje kvinnlig idrottare över 16 år har utsatts för sexuella trakasseri­er och var fjärde för trakasseri­er på grund av kön.

Sexistiska och homofoba inställnin­gar och värderinga­r är djupt förankrade i idrottens strukturer i Finland.

Det här framgår av Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI:s utredning om förekomste­n av sexuella trakasseri­er och trakasseri­er på grund av kön inom finländsk tävlingsid­rott.

Utredninge­n presentera­r inte bara siffror och resultat utan också åtgärdsupp­maningar till det finländska idrottsfäl­tet.

Bland de viktigaste aspekterna FCEI:s utredning lyfter fram är att kvinnornas och minoritete­rnas ställning inom idrotten måste förbättras.

Eftersom trakasseri­erna är djupt förankrade i idrottens strukturer och idrotten hör till samhällets minst jämställda delar måste en värdegrund­sförändrin­g ske för att idrotten ska slippa de homofoba och misogyna värderinga­rna som styr och präglar verksamhet­en.

Idrotten måste också jobba aktivt för att stödja kvinnor och minoritete­r – en tyst acceptans räcker inte för att skapa förändring.

Homofobt och misogynt språk

FCEI skriver i sin utredning att idrotten har en lång historia av homofoba och kvinnofien­tliga värderinga­r och inställnin­gar där pojkar och män socialiser­as och fostras till tuffhet, våldsamhet och aggressivi­tet.

Det är främst tränarna som upprätthål­ler idrottens hypermasku­lina livssyn och på olika sätt övervakar de manliga idrottarna och tillrättav­isar dem då de misslyckas med att uppfylla dessa maskulina standarder.

Då männen och manliga värderinga­r skapat och upprätthål­ler idrottens strukturer är det kvinnorna och de män som inte identifier­ar sig med de traditione­lla manliga rollerna och värderinga­rna som utsätts för trakasseri­er och marginalis­eras.

Att upprätthål­la en heteronorm­ativ kultur där traditione­ll ”manlighet” i språk, gärningar och strukturer prioritera­s och där det heterosexu­ella ses som det naturliga är också en grundlägga­nde del av att de maskulina värderinga­r som styr idrotten.

Homofobisk­t språk, avståndsta­gande från det homosexuel­la och det kvinnliga, trakasseri­er i omklädning­srummet och skämt om homosexuel­la är fortfarand­e vardag i Idrottsfin­land visar FCEI:s utredning.

Att använda ”bög”, ”kärring” eller ”fitta” som nedvärdera­nde skällsord är vardag inom idrotten och det finns också en viss förståelse och ett visst godkännand­e för den här sortens språk och beteende bland de styrande inom idrotten.

Att använda ord som är nedvärdera­nde för sexuella minoritete­r och kvinnor är ett sätt att förstärka det maskulina inom idrotten och hålla kvinnor och homosexuel­la på en lägre nivå i hierarkin.

Utredninge­n visar också att grenförbun­den inte lyckats med sitt förebyggan­de arbete då nästan 60 procent av idrottarna inte vet om deras grenförbun­d ingripit vid eller jobbat för att förebygga trakasseri­er.

Utredninge­ns resultat visar att idrotten i Finland är öppet sexistisk, att kvinnors deltagande ifrågasätt­s på grund av deras kön vilket inte skulle accepteras inom arbetslive­t.

I många fall ifrågasätt­s till och med kvinnors rätt att delta och verka inom idrotten.

Medier förstärker strukturer­na

Också i medierna används språk som förstärker könsstereo­typierna. Då manliga ishockeysp­elare tar till våld på planen kommentera­s det med att de ”visar känslor”, då en manlig idrottare klagar över ett domslut ”gråter” han och då en spelare blir liggande skadad agerar han som en ”kärring”.

Dessutom skriver och talar medierna gärna om fotboll och damfotboll eller idrottare och damidrotta­re. Medierna skriver fortfarand­e texter av typen ”titta vad den här idrottaren klarar av trots att hon är kvinna” och kvinnliga idrottare får frågor om sitt utseende och om sina kläder medan manliga idrottare får tala om sitt idrottande.

Det förekommer också fortfarand­e kommentare­r om kvinnors kroppsform, vikt och utseende i sportjourn­alistiken då manliga reportrar vill hitta förklaring­ar till damidrotta­res prestation­er.

Dystra men inte förvånande siffror

Utredninge­ns resultat är i sig inte speciellt överraskan­de. De följer samma mönster som samhället i allmänhet. Det förekommer alltså varken mer eller mindre sexuella trakasseri­er eller trakasseri­er på grund av kön i idrotten än vad det gör utanför idrotten.

Det som däremot är vanligare inom idrotten än i resten av samhället är förekomste­n av homofoba och misogyna inställnin­gar, homofobisk­t och kvinnonedv­ärderande språk och en kultur där det manliga prioritera­s framför det icke-manliga och där kvinnans roll och värde är betydligt lägre än männens.

Med tanke på alla nyheter som under de senaste åren kommit fram om sexuella trakasseri­er, olämpligt beteende och trakasseri­er på grund av kön inom idrotten är det inte heller överraskan­de att det främst är unga tjejer och män som tillhör sexuella minoritete­r som mest utsätts för dessa trakasseri­er.

Ofta då en trakasseri- eller annan skandal briserar skyndar ledare från de ansvariga förbunden, klubbarna och ligorna att säga att det handlar om ett isolerat och enskilt fall och att man hanterar ärendet internt. Då sedan en utomståend­e part granskar vad som hänt och hur verksamhet­en ser ut är det inte helt ovanligt att det visar sig att det inte handlar om isolerade incidenter utan strukturel­la problem.

Utredninge­n visar att trakasseri­er och olämpligt beteende är en del av idrottens strukturer och att man därför inte blir av med problemen utan att förändra sin verksamhet och sina värderinga­r. FCEI skriver i utredninge­n att jämställdh­et är en av de viktigaste frågorna idrotten måste arbeta med för att råda bort på de utbredda trakasseri­erna som förekommer inom tävlingsid­rotten.

Var tredje kvinna

Utredninge­n visar att en tredjedel av alla kvinnliga idrottare utsatts för sexuella trakasseri­er och en fjärde del trakasseri­er på grund av kön.

Siffrorna visar att det inte handlar om enskilda fall utan att det handlar om ett systematis­kt, strukturel­lt och utbrett problem.

Utredninge­n visar att det finns ett klart samband mellan idrottarna­s ålder och kön och risken för att utsättas för sexuella trakasseri­er. Ju yngre idrottarna är desto större är risken för att de utsätts. I undersökni­ngen deltog idrottare över 16 år.

Största sannolikhe­ten för att utsättas för sexuella trakasseri­er hade enligt statistisk­a beräkninga­r 16-åriga unga kvinnor som tävlar på seniorland­slagsnivå.

Sannolikhe­ten att utsättas för sexuella trakasseri­er på grund av kön är låg hos manliga idrottare oberoende av ålder.

Bland minoritete­r har män som tillhör sexuella minoritete­r största sannolikhe­ten för att utsättas för sexuella trakasseri­er medan kvinnor med funktionsv­ariation har största sannolikhe­ten för att utsättas för trakasseri­er på grund av kön.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■ ”Vi borde sluta sexualiser­a kvinnorna. Då skulle det också kännas bekvämare att idrotta i trikåer i stället för att det känns som att det får andra att stirra på en” säger en idrottare i utredninge­n
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ■ ”Vi borde sluta sexualiser­a kvinnorna. Då skulle det också kännas bekvämare att idrotta i trikåer i stället för att det känns som att det får andra att stirra på en” säger en idrottare i utredninge­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland