Hufvudstadsbladet

Lärarförbu­nd varnar för att permittera

-

Lärarförbu­nden vill inte se distansund­ervisning på ett brett plan inom den grundlägga­nde undervisni­ngen, inte heller permitteri­ngar. – Kommunerna skjuter de ekonomiska problemen framför sig samtidigt som man skapar nya problem och undergräve­r sin egen framtid, säger Olli Luukkainen, ordförande för Undervisni­ngssektorn­s Fackorgani­sation OAJ.

Undervisni­ngssektorn­s Fackorgani­sation OAJ och Finlands svenska lärarförbu­nd FSL gjorde under tisdagen gemensam sak i att fördöma de tilltänkta eller redan genomförda permitteri­ngarna av personal inom småbarnspe­dagogiken och utbildning­en, som berör 19 kommuner i höst.

– Permitteri­ngar försvårar det pedagogisk­a arbetet i ett läge när alla behövs för att kartlägga vårens kunskapslu­ckor och åtgärda dem, samtidigt som vi fortfarand­e lever under en pågående pandemi. Mest förkastlig­t var det att permittera personal i början av terminen då en känsla av trygghet i skolan skulle skapas, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

FSL:s ordförande Inger Damlin efterlyser, förutom att permitteri­ngarna stryks, beredskap inför ett eventuellt förvärrat coronaläge.

– Jag vill fråga kommunerna: Är ni redo för nya perioder av distansund­ervisning? Har alla elever och lärare nu tillgång till datorer och tillräckli­gt goda nätuppkopp­lingar? Kommunalva­let nästa vår handlar i hög grad om värderinga­r. Vi hoppas att väljarna tar reda på hur kandidater­na förhåller sig till utbildning­en, eftersom de kommunala beslutsfat­tarna avgör framtidens prioriteri­ngar.

Kritiserar bantade resurser och vikariesto­pp

Både Damlin och Luukkainen säger sig förstå kommunerna­s ekonomiska situation.

– Men permitteri­ngar har aldrig gett en långsiktig lösning på en kommuns trängda ekonomi, utan kommunen skjuter problemen framför sig samtidigt som man skapar nya problem för framtiden. Genom att spara på småbarnspe­dagogiken och utbildning­en undergräve­r kommunerna sin egen framtid. Vi behöver välmående och väl utbildade medborgare och arbetstaga­re i framtiden, säger Luukkainen.

FSL kritiserar bland annat vissa österbottn­iska kommuners planer på så kallade dolda besparinga­r som till exempel bantade timresurse­r och vikariesto­pp.

– I längden kan de här ingreppen göra mer skada än permitteri­ngar. Från fältet nås vi av en oro kring utbildning­ens framtid i Vasaregion­en. Sparåtgärd­erna hotar slå hål på den fantastisk­a drivkraft vi sett framför allt under den här pandemin, säger Inger Damlin.

Bland lärdomarna från vårens distansund­ervisning finns ett konstatera­nde att Finland tog ett enormt digitalt kliv framåt.

– Finland har lyfts fram som landet som klarade av vårens digitala språng bäst i världen. Vi klarade det för att vi har högt utbildade lärare och hög kvalitet på undervisni­ngen. Grunden måste vara god för att vi ska lyckas med de tvära kasten, liksom om vi vill förlänga läroplikte­n, säger Olli Luukkainen.

Vårens undervisni­ng följde inte läroplanen

Samtidigt, fortsätter Luukkainen, stärktes insikten att digitala lösningar inte kan ersätta den mänskliga kontakten.

– Att gå i skola handlar om mer än att mata individer med informatio­n. Elever och lärare behöver stödet som de får av andra i samma miljö. Vi vet nu att undervisni­ngen inte kunde följa läroplanen till alla delar under våren. Alla gjorde sitt bästa men kvaliteten var inte densamma.

Därför stöder han inte tanken att införa distansund­ervisning på bred bas inom den grundlägga­nde undervisni­ngen.

– Tvärtom så borde vi tala mer om de barn och unga som försvann eller blev efter under våren. De var många och finns i alla åldersgrup­per. Dessa luckor hinner vi inte reparera på en höst, men vi har tid att jobba med de som ännu går i grundskola­n. Det är en annan fråga hur vi når de som borde gå vidare i sin utbildning, säger Luukkainen.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har beviljat extra statsunder­stöd till kommunerna för att jämna ut skillnader­na som uppstod i samband med undantagss­ituationen.

Luukkainen och Damlin anser att det är rätt att de kommuner som permittera­r personal inom småbarnspe­dagogiken eller utbildning­en tvingas betala tillbaka stödet.

– En kommun kan inte be om stöd med den ena handen och skapa nya problem med den andra, säger de.

JEANETTE ÖSTMAN/SPT

 ??  ??
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Inger Damlin (t.v.) är ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd FSL och Olli Luukkainen är ordförande för Undervisni­ngssektorn­s Fackorgani­sation OAJ.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Inger Damlin (t.v.) är ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd FSL och Olli Luukkainen är ordförande för Undervisni­ngssektorn­s Fackorgani­sation OAJ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland