Hufvudstadsbladet

Låtsnickra­ren Vexi Salmi död

Veikko ”Vexi” Salmi, en av Finlands främsta textförfat­tare inom populär- och schlagermu­siken, har avlidit vid en ålder av 77 år. Salmi skrev texter till cirka 8 000 låtar och av dem har 3 200 spelats in på skiva.

- NICLAS LÖNNQVIST

Vexi Salmi avled i sviterna av en lång sjukdom på Terhohemme­t på tisdag. I och med hans frånfälle har en djup tolkare av den finska folksjälen­s innersta väsen gått ur tiden. Tillsamman­s med bland andra Reino Helismaa, Juice Leskinen, Gösta Sundqvist och Juha Wainio klassas Salmi som en mästare när det gäller att snickra ihop texter inom den inhemska populär- och schlagermu­siken. Utöver egna texter översatte Salmi också många schlagerte­xter till finska. Han fungerade också som en populär kolumnist i olika tidningar och skrev skönlitter­atur, fackböcker och biografier.

Vexi Salmi blir främst ihågkommen för sitt samarbete med Irwin Goodman alias Antti Hammarberg. I 25 år, fram till Irwins död 1991, var Salmi den folkkäre musikerns minst lika folkkäre hovförfatt­are under pseudonyme­n Emil von Retee. Työmiehen Lauantai, Las Palmas, St. Pauli ja Reeperbahn, Häirikkö och Rentun Ruusu är några av de otaliga låtarna som Salmi skrev texten till för Goodman. Många av samhällets utstötta kände igen sig i Salmis texter och Irwins tolkningar. De enkla och slagkrafti­ga, ofta rimmande, texterna passade in i Irwins folkliga och slagkrafti­ga melodier.

Det är inte bara Goodman som fått njuta av Salmis verbala förmåga. Han gjorde ett omfattande livsverk som textförfat­tare i nästan 60 år. Han skrev låttexter för bland andra Katri Helena, Fredi, Kirka, Pepe Willberg, Danny, Antti Tuisku och Suvi Teräsniska. Han skrev också hälften av låttextern­a till Jari Sillanpääs självbetit­lade album från 1996, som är Finlands mest sålda album genom tiderna med 270 000 exemplar.

Fem av Vexi Salmis låtar har vunnit tävlingen Höstens melodi och tre låtar har represente­rat Finland i Eurovision­stävlingen. Vexi Salmis texter vittnar om en träffsäker och analytisk författare som kände till alla samhällssk­ikt i Finland. Ett mångsidigt och mångskifta­nde känsloliv finns i texterna som många finländare haft lätt att ta till sig – både i glädje och i sorg.

 ?? FOTO: SARI GUSTAFSSON/LEHTIKUVA ??
FOTO: SARI GUSTAFSSON/LEHTIKUVA
 ?? PORTIN/HBL-ARKIV
FOTO: CATA ?? ■Vexi Salmi berättade för HBL år 2010 om sitt liv som textförfat­tare för Irwin Goodman.
PORTIN/HBL-ARKIV FOTO: CATA ■Vexi Salmi berättade för HBL år 2010 om sitt liv som textförfat­tare för Irwin Goodman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland