Hufvudstadsbladet

Suomen Perusta måste återbetala statstöd efter kvinnofien­tlig bok

-

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har beslutat att dra tillbaka en del av statstödet till tankesmedj­an Suomen Perusta. Orsaken är den omstridda boken Totuus kiihottaa som tankesmedj­an publicerad­e i juni. Boken har avsnitt som kallas ”Naisten tyrannia ja seksuaalis­uuden sosialisoi­nti”, på svenska ungefär Kvinnors tyranni och sexualitet­ens socialiser­ing. Bokens författare Jukka Hankamäki skriver bland annat att: ”finländska kvinnor vill hämnas på det finländska samhället genom att para sig med utlänninga­r”.

Ministerie­t återkräver drygt 10 000 euro. Det är den summa som Suomen Perusta betalat till Jukka Hankamäki för boken. Ministerie­t har bedömt att boken inte uppfyller villkoren för understöd.

– Verket kränker både likabehand­ling och jämställdh­et genom att göra sig skyldigt till trakasseri­er som förbjuds i både diskrimine­ringsoch i jämställdh­etslagen, skriver ministerie­t i ett pressmedde­lande.

Suomen Perusta har nära band till Sannfinlän­darna. Partiordfö­rande Jussi Halla-aho tog avstånd från boken när den kom ut juni. Publicerin­gen av boken avbröts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland