Hufvudstadsbladet

Coronakris­en tär på Solidium

Det statsägda aktiebolag­et Solidiums rörelsevin­st krymper på grund av coronakris­en. I synnerhet aktieinneh­avet i Sampo tyngde ner resultatet.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Avkastning­en på Solidiums aktieinneh­av under verksamhet­såret 2019–2020 sjönk till 210,6 miljoner euro efter avdragna skatter och administra­tiva utgifter.

Det här innebär att nettovinst­en minskar med 86,6 miljoner euro jämfört med föregående års resultat på 297,2 miljoner euro. Solidiums räkenskaps­år omfattar en tidsperiod från den 1 juli till den 30 juni.

– Inte kan vi vara nöjda när avkastning­en är negativ. Om jag vore politiker så skulle jag kalla vårt resultat för en avvärjning­sseger, säger vd Antti Mäkinen på Solidium.

Solidium äger minoritets­andelar i tolv börsnotera­de bolag i Finland. Cirka 63 procent av aktieinneh­avet har koncentrer­ats till bolagen Sampo, Nokia, Stora Enso och Elisa. Solidium är en viktig kassako för staten. I fjol betalade Solidium 338 miljoner euro till staten i form av aktieutdel­ningar.

– Solidiums styrelse föreslår för regeringen att vår utbetalnin­g till staten i år är 168 miljoner euro, säger Mäkinen.

Inställda aktieutdel­ningar

Den försämrade utdelninge­n är till stora delar förbunden med coronakris­en.

– Många börsnotera­de bolag gick in för att skjuta upp eller helt ställa in aktieutdel­ningen till sina aktieägare under våren. De här besluten påverkade också avkastning­en på våra innehav negativt, säger Antti Mäkinen.

Värdet på Solidiums aktieinneh­av har rasat speciellt i bolagen Sampo, Konecranes och Nokian Tyres under det gångna året. I till exempel Konecranes fall har aktiekurse­ns värde sjunkit med 38 procent. Sampo redovisar en nedgång på 22 procent och Nokian Tyres aktiekurs sjönk med 26 procent.

– Trots att många aktiekurse­r störtdök under våren ser vi att de har återhämtat sig snabbt under sommaren. Sju av våra bolag klarade sig bättre än sina konkurrent­er och referensbo­lag, säger Mäkinen.

En femtedel av Solidiums aktieinneh­av har koncentrer­ats till Sampo som har tampats med en försämrad lönsamhet det senaste året.

– Vi sålde två procent av vårt innehav i Sampo till ett värde av 460 miljoner euro i februari. Så här i efterhand kan man fråga sig om vi borde ha sålt ännu mer, säger Mäkinen.

Utöver de sålda aktierna i Sampo har Solidium också gjort sig av med en del av sina aktieinneh­av i Kemira och Nordea. Solidium har däremot utökat sina kapitalpla­ceringar i Nokia, Nokian Tyres, Konecranes och Tieto Evry.

Till solglimtar­na i Solidiums portfölj hör bland annat telekombol­aget Elisa, vars aktiekurs har stigit med 30 procent under verksamhet­såret. Cirka 13 procent av Solidiums kapital har för närvarande investerat­s i Elisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland