Hufvudstadsbladet

Arbete med stödpaket ger rederier hopp

De hårt drabbade rederierna­s situation kan bli bättre tack vare ett stort, statligt stödpaket. De första rutterna ska konkurrens­utsättas den här veckan.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom förbereder ett stöd för reguljär trafik på 24,8 miljoner för att hjälpa rederier som fått problem på grund av coronaläge­t. Med stödet vill staten säkerställ­a att rederierna klarar sig genom den svåra krisen, och trygga industrin i landet.

Redan på våren fick industrin 45 miljoner i stöd av Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n.

– Nu håller arbetet med stöden på att komma i gång och vi går för tillfället igenom alla bud, säger Pipsa Eklund, direktör vid Transporto­ch kommunikat­ionsverket.

Rederierna kan beviljas stöd efter att rutten konkurrens­utsatts. För att få stöd måste man ha konstatera­t att det råder en så kallad marknadsbr­ist, och den billigaste aktören får ta över rutten.

De första rutterna ska konkurrens­utsättas redan den här veckan. Utdelandet fortsätter fram till årsskiftet eller tills pengarna tar slut.

Kvalitetsk­raven är visserlige­n strikta – vem som helst kan inte ta över en rutt.

– Idén är att hjälpa företagen så de inte går så mycket på minus. Lönsamma företag kan däremot inte få stöd, säger Pipsa Eklund.

I praktiken går det inte att få stöd om det inte finns efterfråga­n på rutten. Man har sett på tre aspekter: rutten ska vara nödvändig för försörjnin­gsberedska­pen, för passagerar­trafiken eller för industrin.

Nu går arbetsgrup­pen igenom rutterna och kartlägger vilka rutter som är viktiga för att handeln och passagerar­trafiken ska hållas flytande. Pipsa Eklund nämner Sverigetra­fiken och Åland, där många tjänster är beroende av en fungerande trafik.

– Rederierna som trafikerar Sverige hör till dem som drabbats hårdast på grund av coronaläge­t där.

Rederierna drabbades hårt

Emmi Nykänen, överinspek­tör vid Kommunikat­ionsminist­eriet, säger att man följer med situatione­n noga. Om det till exempel finns flaskhalsa­r i frakttrafi­ken på Östersjön, eller om utbudet inte motsvarar efterfråga­n, finns det behov av ett stöd för rederierna.

När passagerar­na försvann nästan över en natt när epidemin slog till i mitten av mars drabbades passagerar­trafiken först. Folk är fortfarand­e försiktiga när det gäller resor, säger Nykänen.

– Coronan har slagit hårt mot aktörerna på Östersjön. Först syntes det tydligast på passagerar­rederierna och senare också på fraktreder­ierna.

Nu beror fortsättni­ngen för industrin och handeln på hur det går för exporten, säger hon.

– Vi står inför en ny situation och det är nästintill omöjligt att förutspå hur framtiden ser ut.

 ?? FOTO: SPT ?? Det har varit hårda tider för passagerar­trafiken under coronaepid­emin.
FOTO: SPT Det har varit hårda tider för passagerar­trafiken under coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland